Épületek energiahatékonyságának megállapítása

Az épületek energiahatékonysága az egyik lényeges módja annak, hogy támogassuk az energiamegtakarítást és a mindennapi életünket fenntarthatóvá tegyük, sőt, az Európai Bizottság vonatkozó felmérése szerint az EU-ban az épületek felelősek a CO2-kibocsátás 36%-áért. Ezért a meglévő épületek korszerűsítése és az újak fenntartható módon való építése jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. Továbbá a jobb energiateljesítményű épületeknek számos más előnye is van, pl. a bennük lakó emberek komfortérzete vagy a biztonságosabb és olcsóbb fűtés és hűtés.

 

A CEN és a CENELEC hosszú közös múltra tekint vissza az épületek energiahatékonyságának fejlesztése tekintetében. A szabványosítási munka főként az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU irányelv alapján készülő szabványok közzétételére fordít figyelmet.

Ezen a területen a legújabb szabvány a 2019. szeptember 1-jén bevezetett MSZ EN 16798-1:2019 Épületek energetikai teljesítőképessége. Épületek szellőztetése. 1. rész: Beltéri bemeneti paraméterek az épületek beltéri levegőminőségéhez, hőmérsékleti, világítási és akusztikai környezetéhez kapcsolódó energetikai teljesítőképességének tervezéséhez és értékeléséhez. M1-6 modul. Ez a szabvány új előírásokat és követelményeket állít fel a levegőminőségre, hőmérsékletre, valamint fény- és akusztikai viszonyokra vonatkozó beltéri bemeneti paraméterekre, illetve megmutatja, hogyan kell alkalmazni ezeket a paramétereket az épületi rendszerek tervezésekor és az energiahatékonyság számításakor. Az EN 16798 szabványsorozat célja meghatározni, energiahatékonyság szempontjából, az épületszellőztetés fő szempontjait az EK M/480 számú szabványosítási megbízás alapján.

Az EN 16798-1:2019 meghatározza azokat a kritériumokat, melyeket az emberi használatra szánt beltéri környezet energetikai számításánál figyelembe kell venni. Nem tartalmaz tervezési módszereket, azonban megadja azokat a paramétereket, melyeket figyelembe kell venni az épület fűtés-, hűtés-, szellőztetés- és világításrendszerének tervezésekor az energiahatékonyság érdekében. A szabványban használt szakkifejezések az MSZ EN ISO 52000-1:2017-ben és a CEN ISO/TR 52000-2:2017-ben meghatározott fogalmakon alapulnak, megteremtve az új és már meglévő épületek energiahatékonysága megállapításának rendszeres, átfogó és moduláris rendszerét. Az EN 16798 azért fontos, mert lefekteti az épületgépészeti rendszerek tervezésére és az energiahatékonysági számításokra vonatkozó pontos és naprakész szempontokat, s így növeli az európai épületek energetikai hatékonyságát és kényelmesebbé teszi a benne élők vagy dolgozók életét.

Az MSZ EN 16798-1:2019 visszavonja és helyettesíti az MSZ EN 15251:2007 Épületek energia-teljesítőképességének tervezésére és becslésére, levegőminőségére, hőmérsékletére, fény- és akusztikai viszonyaira vonatkozó beltéri bemeneti paraméterei szabványt. A szabvány korszerűsítését elsősorban az indokolta, hogy az épületek energiahatékonyságáról szóló 2002/91/EK (2002. december 16.) irányelvet módosította és felváltotta az 2010/31/EU (2010. május 19.) irányelv (EPBD – Energy Performance of Buildings Directive).

Az Európai Bizottság és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás által a CEN és a CENELEC-nek adott M/480 megbízás alapján folyamatosan halad a korábbi irányelv szerint készült szabványok korszerűsítése, illetve egy új egységes keretbe történő illesztése (EPB-szabványok). Ez utóbbi célt szolgálta, hogy a szabvány az EN 16798 szabványsorozat része lett, illetve a címében is megjelenik, hogy az EPB-szabványok rendszerén belül melyik modulban található.

A változások tehát az MSZ EN 15251:2007-hez képest egyrészt abból adódnak, hogy az MSZ EN 16798-1:2019-ben megjelenik a 2010/31/EU által bevezetett új épületenergetikai nézőpont, amely igyekszik az épületek energetikai teljesítőképességével kapcsolatos minden (pl. épületszerkezeti, épületgépészeti, környezeti stb.) paramétert azonos elvek mentén összegezni és összehasonlítani. Mint minden hasonló szabvány, ez is tartalmaz egy előíró A mellékletet, amely felsorolja az összes olyan paramétert, amelyet ezen szabvány alapján meg lehet adni, de kritériumokat nem rendel hozzá. Ugyanis az új generációs EPB-szabványok az 2010/31/EU rendelkezéseivel összhangban nemzeti mellékletek vagy nemzeti jogszabályok létrehozását támogatják, amelyben egyedileg megadhatók a kritériumok. A szabvány tájékoztató B melléklete megad ajánlott értékeket, amelyeket a fenti nemzeti mellékletek hiányában célszerű alkalmazni, mint kritériumok.

Fontos változás továbbá, hogy az MSZ EN 15251:2007 két részre vált, az MSZ EN 16798-1:2019-ben a követelményeket határozza meg, amelyeket a CEN/TR 16798-2:2019 egészít ki. Ez utóbbi dokumentum további útmutatókat tartalmaz az MSZ EN 16798-1 követelményeivel, illetve a meglévő épületek szellőzőrendszerei energiahatékonyságának felmérésével kapcsolatban.

A szabvány és a műszaki dokumentum megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Az MSZT keresi azokat a szervezeteket, amelyek érdekeltek a területen és fontosnak érzik a szabványok magyar nyelven való elérhetőségét, továbbá a szakmai munkájukkal és pénzügyileg is tudják támogatni ezen célok elérését.

 

Zajdon Anna

Bernáth Csaba

2019. szeptember

Kapcsolat

Bernáth Csaba

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 323 Hőellátás, fűtés- és légtechnika

CEN/TC 156  Épületek szellőzése

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!