Varrógépek egyedi biztonsági és EMC-előírásai

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. szeptember 1-jén magyar nyelven meghirdette az MSZ EN 60204-31:2014 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 31. rész: Varrógépek, varrógépegységek és varrógéprendszerek egyedi biztonsági és EMC-előírásai (IEC 60204-31:2013) című szabvány magyar nyelvű kiadását.

Az MSZ EN 60204 sorozat ezen része azoknak a varrógépek, varrógépegységek és varrógéprendszerek villamos és elektronikus szerkezeteinek használatára vonatkozik, amelyeket kifejezetten a varrógépiparban szakmai használatra terveztek. (A háztartási és hasonló jellegű varrógépek követelményei az MSZ EN 60335-2-28-ban találhatók.)

E szabvány azokra a villamos szerkezetekre vagy szerkezetrészekre alkalmazható, amelyek névleges vonali tápfeszültsége legfeljebb 1000 V váltakozó feszültség vagy legfeljebb 1500 V egyenfeszültség, és névleges frekvenciája legfeljebb 200 Hz. Ez a rész nem tartalmazza mindazokat a követelményeket (pl. védőburkolat, reteszelés, vezérlés), amelyek a személyek nem villamos veszélyek elleni védelme érdekében szükségesek, és amelyeket más szabványokban írnak elő.

Ez a rész olyan varrógépegységekre és varrógéprendszerekre vonatkozik, amelyeket száraz és jól karbantartott, tiszta helyeken állítottak fel, ahol száraz megvarrandó anyagot dolgoznak fel, mint pl. a ruházati iparban. Ahol varrógépegységeket és varrógéprendszereket nem száraz és karbantartás nélküli helyen használnak, szigorúbb intézkedések lehetnek szükségesek, amelyekben a gyártónak és a megrendelőnek meg kell állapodnia.

Az MSZ EN 60204-31:2014 az előző kiadáshoz képest a következő lényeges műszaki változásokat tartalmazza:

  1. a rendelkező hivatkozások összehangolása;
  2. a címek és feliratok összehangolása az MSZ EN 60204-1-gyel;
  3. az AA melléklet felülvizsgálata, a vonatkozó európai szabványokkal való összehangolása.

Ezt az európai szabványt az MSZ EN 60204-1:2010-zel együtt kell alkalmazni.

A cikkben említett szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 

2019. szeptember

Nagy Gábor

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 837 Ipari gépek biztonsága. Villamos szempontok

IEC/TC 44 Gépek biztonsága. Villamos szempontok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!