Villamos hegesztőberendezések elektromágneses terei

Fejlett világunkban az elektromágneses terek már hozzátartoznak a mindennapjainkhoz, hiszen mindenhol jelen vannak, ahol villamos energiát használnak. A legtöbb esetben ezek a terek elenyésző erősségűek, nem járnak káros hatással, ugyanakkor néhány munkahelyen – például hegesztés során, ahol a hegesztő szükségszerűen a tér forrásának közelében helyezkedik el – nagyobb térerősség léphet fel, amely egészségügyi kockázatot jelenthet a munkavállalók számára.

Az elektromágneses terekről szóló 2013/35/EU irányelv célja, hogy biztosítsa a munkavállalók biztonságát és egészségét ezekben a helyzetekben. Ezen irányelv alapvető követelményeinek teljesítéséhez – a hegesztőkre vonatkozóan – az MSZ EN IEC 62822 szabványsorozat adja meg azokat a követelményeket, amelyek alapján az elektromágneses terek emberi expozícióval összefüggő korlátozások értékelése elvégezhető.

A szabványsorozat első két része az elmúlt hónapokban jelent meg magyar nyelven:

 

MSZ EN IEC 62822-1:2019 Villamos hegesztőberendezés. Az elektromágneses terek (0 Hz – 300 GHz) emberi expozíciójával összefüggő korlátozások értékelése. 1. rész: Termékcsaládszabvány (IEC 62822-1:2016, módosítva)

Ez a termékcsaládszabvány a szakképzett személyek általi professzionális használatra és laikus személyek általi használatra tervezett, ellenállás-hegesztésre, ívhegesztésre és rokon eljárásaihoz alkalmas berendezésekre vonatkozik, mely előírja a villamos hegesztőberendezések által kibocsátott elektromágneses terek értékelésének módszereit és értékelési kritériumait az elektromágneses terek emberi expozíciójára vonatkozó nemzeti és nemzetközi követelmények figyelembevételével.

 

MSZ EN 62822-2:2017 Villamos hegesztőberendezés. Az elektromágneses terek (0 Hz – 300 GHz) emberi expozíciójával összefüggő korlátozások értékelése. 2. rész: Ívhegesztő berendezés (IEC 62822-2:2016)

A sorozat e része a szakemberek által hivatásszerűen végzett és a nem szakképzett személyek által végzett munkákhoz való ívhegesztő berendezésekre, továbbá a rokon eljárások berendezéseire vonatkozik. Ez a szabvány előírja a villamos ívhegesztő berendezések által okozott emberi expozíció érékelésének eljárását. Lefedi a 0 Hz-től 10 MHz-ig terjedő frekvenciatartományban a nem termikus hatásokat és meghatározza a szabványos vizsgálati elrendezéseket.

 

Nagy Gábor

2019. november

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 837 Ipari gépek biztonsága. Villamos szempontok

IEC/TC 26 Villamos hegesztés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!