Egészségturizmus világszerte

Az utóbbi években egyre többen utaznak egészségügyi ellátás céljából más országokba. Az okok sokfélék lehetnek – a versenyképes árak, az otthon nem elérhető kezelések vagy a hosszú várólista elkerülése. A globális piacon belül megnövekedett igény a technológiai fejlődés és az internet nyújtotta lehetőségeken túl kihasználja azt a tényt, miszerint mindenki számára könnyen elérhetővé és megfizethetővé vált a külföldre utazás.

Az egészségturizmus értékláncának számos résztvevője van: a közvetítő, az egészségügyi szolgáltatást nyújtó klinika vagy kórház, a szakemberek, az orvosok és egyéb érdekelt harmadik felek (pl. biztosító társaságok stb.), mely nehézséget okoz az egészségturizmusban résztvevők elvárásainak kiszolgálását illetően. A kezelések lehetnek egyszerű elektív ellátások, mint pl. plasztikai sebészet, fogászat/fogászati kezelés és lézeres szemműtét, vagy bonyolultabbak is, úgymint ízületi porc és gerincporckorong pótlása, méheltávolítás vagy szívkoszorúér-műtét (bypass). Ebből a szempontból az egészségturizmus számos kihívással néz szembe, ilyen pl. az adminisztráció egyszerűsítése, az egészségügyi szolgáltatások bővítése, a kezelés utáni rehabilitáció és az utazás megszervezése.

A fentiekből fakadóan szükségessé vált egy olyan átfogó egységes nemzetközi dokumentum elkészítése, mely meghatározza a minimumkövetelményeket a különböző felek érdekeit szem előtt tartva, hogy ki tudják elégíteni az egészségturizmusban részt vevők igényeit.

Ennek megfelelően a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet ISO/TC 228 WG 2 „Egészségügyi turisztikai szolgáltatások” munkacsoportja megkezdte az ISO 22525 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Egészségturizmus. Szolgáltatási követelmények című szabvány kidolgozását.

A területen már kiadott szabványok a vizes kezelésekkel kapcsolatban a következők:

  • ISO 17680 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Talasszoterápia. Szolgáltatási követelmények;
  • ISO 17679 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Wellnessfürdők. Szolgáltatási követelmények;
  • ISO 21426 Turizmus és kapcsolódó szolgáltatások. Gyógyfürdők. Szolgáltatási követelmények.

A kidolgozás alatt lévő szabványtervezet (ISO 22525) az egészségügyi szolgáltatást nyújtók minőségi szolgáltatásnyújtásának követelményeit határozza meg az egészségturizmus résztvevői számára. A dokumentum célja a kockázati tényezők bemutatása annak érdekében, hogy azok figyelembevételével az egészségturizmusban résztvevők elvárásainak messzemenőkig eleget tudjanak tenni.

A szabványtervezet és a szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Zajdon Anna

2019. augusztus

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 228 A turizmus és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások

MSZT/MCS 904 Turisztikai szolgáltatások és ökoturizmus

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!