Időrelék

Az időrelé késleltetett kapcsolást és elengedést lehetővé tevő relé, amely általában programozható. Gyárak, üzemek vezérléstechnikai, automatika, jelző- és működtetőberendezéseinek alapvető fontosságú eleme, és ezenkívül főként lépcsőházakban használják.

 

Az MSZ EN 61812-1 második kiadása 2012-ben jelent meg. A szabvány magyar nyelvű kiadását a MAVIR Zrt. támogatta, amelyet a Magyar Szabványügyi Testület 2019. november 1-jén tett közzé.

Az MSZ EN 61812-1:2012 Időrelék ipari és lakossági felhasználásra. 1. rész: Követelmények és vizsgálatok (IEC 61812-1:2011) szabvány forrása a nemzetközi IEC/TC 94 „Kapcsolórelék” műszaki bizottság által kiadott IEC 61812-1:2011, amelyet az európai szabványosító szervezet (CENELEC) módosítások nélkül vett át.

Az IEC-szabvány első kiadása 1996-ban jelent meg, melyet már akkor szabványsorozatnak terveztek. Azonban az elmúlt 23 év alatt nem sikerült kiadni a sorozat többi részét. Az első kiadás csak az ipari relékre vonatkozott. Ezt a második kiadást azonban kiegészítették a lakossági használatra szánt intézkedésekkel, valamint hozzáadták az iparban általánosan használt szakkifejezéseket és azok meghatározását. Az időrelék típusaira vonatkozó szakkifejezéseket és meghatározásukat magyarázatot nyújtó időzítési diagramokkal látták el, szemléletessé téve az időrelék működését. Továbbá a fejezeteket újraszámozták a logikusabb sorrend érdekében.

Az MSZ EN 61812-1 Szakkifejezések és meghatározásuk fejezetében felsorolja az időrelétípusokat. Fő típusai:

  • bekapcsolást és kikapcsolást késleltető relé;
  • ejtéskésleltetett relé;
  • ismételt ciklusú relé;
  • csillag–delta relé;
  • időösszegző relé;
  • különféle késleltetett relék;
  • fenntartó időrelé (a szabvány 16 féle időrelét ismertet).

A szabvány 4. fejezete felsorolja a befolyásoló mennyiségeket, úgymint környezeti hőmérséklet, relatív páratartalom, felszerelési helyzet, bemeneti feszültség, jelalak, ipari és egyéb környezet stb. Az 5. fejezet a névleges értékeket, a 6. fejezet a vizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. A további fejezetek a melegedés, az alapvető működési funkció, a különféle villamos tulajdonságok (szigetelés, rövidzárlati áram, légközök és kúszóáramutak), a mechanikai szilárdság, hővel és tűzzel szembeni ellenállás, elektromágneses összeférhetőség követelményeit adják meg. Végezetül tájékoztató melléklet ad példát a golyós nyomópróbára.

 

Kosák Gábor 
2019. november

Kapcsolat

Kosák Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 808 Erősáramú relék

IEC/TC 94 Kapcsolórelék

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!