Megjelent a hegesztésfelügyeleti személyzetre vonatkozó MSZ EN ISO 14731:2019

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. szeptemberben tette közzé az MSZ EN ISO 14731:2019 Hegesztési felügyelet. Feladatok és felelősség (ISO 14731:2019) angol nyelvű változatát, amelynek magyar nyelvű változata az ÉMI-TÜV SÜD Kft., az MHtE, a TAM CERT Kft. és a TÜV Rheinland InterCert Kft. hozzájárulásának köszönhetően már októberben meg fog jelenni.

Habár vannak fontos változások a szabványban, – pl. az IIW képzésekre vonatkozó tájékoztatás elhagyása, a szakismeret kibővítése felkészültségre, a hegesztésfelügyeleti személyzet felkészültségének értékelése, a feladatok kiegészítése az egészségvédelemmel, biztonsággal és környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységekkel – a szabvány alapkoncepciója nem változott.

Fontos azonban, hogy a szabványban nagyobb hangsúlyt kapott a hegesztett gyártmány minőségéért felelős gyártó azáltal, hogy a hegesztésfelügyeleti személyzet szükséges felkészültségének meghatározását, felkészültségének értékelését és munkaköri leírásának elkészítését a gyártó feladatai közé sorolja. A „hegesztési felelős” egy munkakör, így az emberi erőforrás-gazdálkodás területén használt kifejezések is megjelentek a szabványban. Az MSZ EN ISO 14731:2019 a hegesztésfelügyeleti személyzetre vonatkozik, de nem csak a hegesztőknek, hanem a vezetőknek és a személyzetiseknek is ismerniük kell.

Éppen ezért az MSZT által, a szabvánnyal és a hegesztési felügyelettel kapcsolatos tudnivalók ismertetése és megvitatása céljából 2019. november 28-ára tervezett,
A hegesztési felelősök és az MSZ EN ISO 14731:2019 című szakmai fórumra a hegesztési felelősök mellett várjuk a gyártók vezető beosztású munkatársait is.

Amennyiben a szakmai fórum felkeltette érdeklődését, a jelentkezési lap megküldésével szíveskedjen jelezni részvételi szándékát.

Részvételi díj:

MSZT-tag                   10 000 Ft/fő (+ áfa)

nem MSZT-tag           12 000 Ft/fő (+ áfa)

A fórum minden befizetett résztvevője a fórum témájához kapcsolódó szabvány 1 példányának megvásárlása esetén 10% kedvezményt kap.

 

Tervezett program

Jelentkezési lap

Szabványmegrendelő lap

 

További információ:

Szabó József

2019. szeptember

Kapcsolat

Szabó József

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!