Feliratkozás Vélemény

2020. július

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

Elhunyt Kádár Aba

2020. június 23-án, rövid betegség után, életének 94. évében elhunyt Kádár Aba, a villamos biztonságtechnika doyenje. Véleménye mértékadónak számított a szakmai körökben, óriási élet- és szakmai tapasztalata révén. Halála nagy veszteség a szakma számára.

tovább


A nemzeti szabványállomány változásai

2020. július 1-jén 173 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 61 db MSZ EN, 59 db MSZ EN ISO, 40 db MSZ EN IEC, 8 db MSZ EN ISO/IEC, 2 db MSZ CEN/TR, 1 db MSZ ISO, 1 db MSZ K és 1 db MSZ.

tovább

2020. július 1-jén 11 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább


Júliusban megjelent magyar nyelvű szabványok

2020. július 1-jén 8 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Szabványok szövegének változása

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. július 1-jén 7 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Szabvány programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. július 1-jén 1 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítással kapcsolatos közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl, megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC; Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok


A lélegeztetőgépek és a közösségi használatú maszk szabványa ingyen elérhető

A koronavírus miatti veszélyhelyzetre való tekintettel, a megelőzés és a védekezés támogatása érdekében a Magyar Szabványügyi Testület – korábbi sajtóközleménye szerint – ingyenesen elérhetővé tette honlapján az egészségügyi és a személyi védőeszközökhöz kapcsolódó nemzeti és nemzetközi szabványokat.

tovább


Fogyasztói incidensek kivizsgálása – új nemzetközi (ISO) szabványosító bizottság

Fogyasztói incidens minden olyan esemény, amely a fogyasztó fizikai sérülését vagy akár a halálát okozza egy adott termék, szolgáltatás, létesítmény vagy kapcsolódó dolog felhasználása során. A fogyasztói incidensek kivizsgálásának célja az ilyen esemény megismétlődésének elkerülése, illetve az általános fogyasztói biztonság növelése. 2020 júniusában megalakult az ISO legújabb projektbizottsága, az ISO/PC 329 Consumer incident investigation guideline.

tovább


Válság- és katasztrófamenedzsment – CEN-dokumentum

A CWA 17513 Válság- és katasztrófamenedzsment. Szemantikai és szintaktikai együttműködés a DRIVER+ (Driving Innovation in Crisis Management for European Resilience) és az EPISECC (Establish a Pan-European Information Space to enhance the Security of Citizens) eredményein alapul, és meghatározza azokat a követelményeket, amelyekkel szervezeteken és határokon átívelő szemantikai és szintaktikai együttműködést lehet megvalósítani a válság- és katasztrófamenedzsment területén.

tovább


QR-jelzések a Covid–19 megfékezése érdekében

Hangzhou – Kína egyik legforgalmasabb városa – kidolgozott egy szabványt Útmutató Hangzhou egészségügyikód-szolgáltatásához és -menedzseléséhez (DB 3301/T 0305-2020) címmel, amely segít megelőzni a koronavírus terjedését. Ezzel egyidejűleg okostelefon-alapú „egészségügyi kódot” fejlesztettek ki, amely QR-kódok segítségével különböző csoportokba sorolja az embereket, és azonosítja azokat, akik fertőzhetnek, akiknek nem szabad másokkal érintkezni, illetve azokat, akik korlátozás nélkül mozoghatnak.

tovább


A 84. IEC-közgyűlés – csökkentett üzemmódban

Figyelembe véve a Covid–19 gyors globális elterjedését és ennek az egészségügyi vészhelyzetnek a kiszámíthatatlan alakulását, a Svéd Nemzeti Bizottság és az IEC Végrehajtó Bizottság (ExCo) alaposan elemezte a helyzetet és arra a következtetésre jutottak, hogy a 2020. évi közgyűlést 2020 végén az IEC központi irodáiban, Genfben (Svájc) tartják meg.

tovább


Elnökváltás az IEC/TC 13-ban

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság IEC/TC 13 Electrical energy measurement and control (Villamosenergia-mérés és -szabályozás) műszaki bizottsága a villamos energia fogyasztásmérő és vezérlőberendezéseinek szabványosításáért felelős. 2018-ban a bizottság titkári posztján történt változás, most az elnök személyében köszönthetünk új vezetőt.

tovább


Megnyílt a regisztráció az IEC Fiatal Szakemberek (Young Professionals) programjára

A mentorprogramot a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC – http://www.iec.ch/index.htm) hozta létre. Az IEC Young Professionals (rövidítve YP) mentorprogram célja a fiatal elektrotechnikai szakemberek és vezetők támogatása, a szabványosításba való bekapcsolódásuk megkönnyítése, részvételük növelése az IEC-ben, azaz az utánpótlás biztosítása.

tovább


Lítiumakkumulátorok szabványosítása

2020. február végén Kína javaslatot tett egy új, a lítiumgyártás, illetve lítiumtermékek szabványainak kidolgozásával foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozására. Az elkövetkező években várhatóan igen gyorsan növekszik majd az akkumulátorok iránti kereslet, ami azt jelenti, hogy ez a piac globális szinten stratégiailag jelentős szerepet tölt majd be.

tovább


Kisfeszültségű berendezések védelme

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. július 1-jén megjelentette az MSZ HD 60364-4-442:2012 Kisfeszültségű villamos berendezések. 4-442. rész: Biztonság. A kisfeszültségű berendezések védelme a nagyfeszültségű rendszer földzárlata és a kisfeszültségű rendszer hibája miatt keletkező átmeneti túlfeszültségek ellen (IEC 60364-4-44:2007, 442. fejezet, módosítva) magyar nyelvű változatát.

tovább


Energiagazdálkodási irányítási rendszerek – új nemzetközi (ISO-) szabvány

A most megjelent ISO 50004 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Útmutató az ISO 50001 Energiagazdálkodási irányítási rendszer megvalósításához, karbantartásához és fejlesztéséhez című nemzetközi szabvány az MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval című nemzeti szabvány gyakorlati alkalmazásában segít, példák és stratégiák bemutatásával.

tovább


Mesterséges Intelligencia az egészségügyben – nemzetközi konferencia

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) által 2020. október 27-én rendezendő konferencia a napjainkban rohamos tempóban fejlődő mesterséges intelligencia témakörét érinti az egészségügyben. A digitális egészségügy a jövőben gyors fejlődésen fog keresztülmenni, ezért mind az európai, mind a nemzetközi szabványokra szükség van, hogy biztosítva legyenek az olyan eszközök, melyek növelik a bizalmat, elősegítik az átláthatóságot és közös nyelvet használnak.

tovább


Új irányítási rendszerszabvány az olaj- és gáziparban – ISO 29001

Az ISO 29001 Kőolaj-, petrolkémiai és földgázipar. Szektorspecifikus minőségirányítási rendszerek. Termék-előállító és szolgáltató szervezetek követelményei nemzetközi szabvány illeszkedik az irányítási rendszerszabványok sorába, amelyeket az ágazat igényeihez igazítottak. Helyettesíti a korábbi ISO/TS 29001 műszaki specifikációt, és messze több mint címváltozás. A legjelentősebb újdonság az ISO 9001-gyel való összehangoltság.

tovább


Szakmai gyakorlatok európai kritériumai – CEN-dokumentum

A szakmai gyakorlatok kulcsszerepet játszanak a fiatalok munkaerőpiaci integrálódásában. Fő feladatuk az elmélet és a gyakorlat közötti készséghiány pótlása. A CWA 17541:2020 European Criteria for Quality Internships (Magas színvonalú szakmai gyakorlatok európai kritériumai) európai munkaértekezleti megállapodás meghatározza a szakmai gyakorlatokhoz kapcsolódó fogalmakat, a gyakorlatok minőségi keretrendszerét, minőségkritériumait és jó gyakorlatát.

tovább


HELLO HIGIÉNIA – ellenőrzött biztonság és higiénia – az IQNet Ltd. új tanúsítási szolgáltatása

Az IQNet Ltd. új szolgáltatása a szálloda- és vendéglátóipar számára egy szisztematikus folyamat, amely segítheti a szervezeteket jelenlegi gyakorlataik felülvizsgálatában és értékelésében a legjobb gyakorlatok és a felelős gondosság folyamatos megvalósítása céljából. Az IQNet Ltd. új tanúsítási szolgáltatásának tervezett bevezetéséhez igényfelmérés indult a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Az MSZT új ügyfele – minőség- és környezetközpontú irányítási rendszerek tanúsítása területén – a HÉSZ-VILL Kft.

A HÉSZ-VILL Kft. 0,4 kV-os elosztóberendezések gyártásával, szerelésével, épületvillamossági építési és hálózati szerelési tevékenységgel, valamint generálkivitelezési tevékenységgel foglalkozik. A Társaság az MSZ EN ISO 9001:2015 szerinti okirat-megújító és az MSZ EN ISO 14001:2015 szerinti tanúsítási eljárásának integrált lefolytatására a Magyar Szabványügyi Testületet kérte fel.

tovább


Sikeres áttérés az MSZ EN ISO 22000:2018 szabványra az S.C. ALPIN 57 LUX S.A. szervezetnél

Az S.C. ALPIN 57 LUX S.A. fő tevékenysége a jégkrémgyártás, amelyhez a legmodernebb technológiai színvonal áll rendelkezésükre. A szervezet élelmiszer-biztonsági irányítási rendszere 2007 óta tanúsított a Magyar Szabványügyi Testület által. 2020-ban az elsők között vállalták az áttérést az új MSZ EN ISO 22000:2018 szabványra.

tovább


Az MSZT online információbiztonsági auditor-továbbképzése és szakmai találkozója

2020. június 25-én került sor az információbiztonsági (IBIR-) és információtechnológiai (ITIL-) auditorok online továbbképzésére az MSZT Tanúsítási Titkársága szervezésében. A képzés célja az új ismeretek, szabványváltozások, távauditálási tapasztalatok megosztásán túl az auditálási folyamatok harmonizálása, valamint az auditori és akkreditálási tapasztalatok cseréje volt.

tovább


2020 júniusában megjelent új, illetve módosított, környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások, és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Az MSZT képzései/szakmai fórumai

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2020 júniusában az Online Szabványkönyvtárnak 46 új előfizetője volt, 116 korábbi előfizető pedig meghosszabbította/megújította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 6 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény