Új európai szabványkiadványok

Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben (CEN, CENELEC, ETSI) való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok bevezetése magyar nemzeti szabványokként az európai szabványügyi szervezetek által megadott bevezetési határidőn belül.

Az európai szabványügyi szervezetek szabályai szerint az európai szabványok (EN) nemzeti szabványként való bevezetése kötelező, nemzeti nyelven való bevezetésük azonban nem.

A bevezetési határidők betartása érdekében, a magyar nyelvű bevezetéshez szükséges pénzügyi fedezet és idő hiánya miatt, hasonlóan az Európai Unió tagországai szabványosító szervezeteinek gyakorlatához, Magyarországon is az ún. jóváhagyó közleményes módszert kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az MSZT az európai szabványt jóváhagyó közleménnyel nyilvánítja magyar nemzeti szabvánnyá, és az európai szabvány angol nyelvű változata a magyar nemzeti szabvány. Ezek a szabványok az MSZT-ben megvásárolhatók.

Az MSZT köszönettel vesz bárkitől minden olyan javaslatot, amelyben megnevezik azokat a szabványokat, amelyek magyar nyelvű változatának elkészítését szükségesnek tartják, és megjelölik az elkészítésükhöz szükséges pénzügyi forrásokat. A magyar nyelvű kiadással/kiadásokkal kapcsolatban és/vagy további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu

Amint igény és anyagi fedezet lesz, az MSZT a szabványok magyar nyelvű változatát kiadja.
Az európai szabványok magyar nyelvű címüket nemzeti szabványként való bevezetésükkor kapják meg.

A CEN/CENELEC/ETSI folyamatosan frissíti és teszi közzé az utolsó 2 hónapban kiadott szabványkiadványainak (EN, TS, TR, CWA, GUIDE *) listáját, melyről Ön is folyamatosan tájékozódhat az alábbi linkekre kattintva:

* Szabvány jellegű dokumentumok a következők lehetnek: műszaki specifikációk (TS-ek), műszaki jelentések (TR-ek) és munkaértekezleti megállapodások (CWA-k). Ezeket nem kötelező nemzeti szabványként bevezetni, abban az esetben azonban, ha a gazdaság szereplői igénylik, nincs akadálya nemzeti szabványként való kiadásuknak.