Feliratkozás Vélemény

2023. november

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2023. november 1-jén 177 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 31 db MSZ EN, 41 db MSZ EN ISO, 30 db MSZ EN IEC, 2 db MSZ EN ISO/IEC, 7 db MSZ CEN ISO/TR, 3 db MSZ CEN ISO/TS, 28 db MSZ CEN/TR, 23 db MSZ CEN/TS, 3 db MSZ IEC, 1 db MSZ IEC/TR, 1 db MSZ IEC/TS, 2 db MSZ CWA, 3 db MSZ ISO és 2 db MSZ.

tovább

Szabványok visszavonása

2023. november 1-jén összesen 55 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.
Ebből 46 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt került visszavonásra, 8 db pedig helyettesítés nélkül, valamint 1 db szabvány csak részben került visszavonásra.
18 db magyar nemzeti szabvány az új kiadásukkal együtt a megadott időpontig párhuzamosan érvényes. A párhuzamos együttélés elősegíti a szervezetek fokozatos átállását az új kiadás alkalmazására.


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. november 1-jén 3 db nemzeti szabvány helyesbítését és 10 db nemzeti szabvány módosítását tette közzé.


Szabványok tervezett programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2 szakterületen (jogi információk feltüntetése digitális gyűjteményekben, olajmagdarák nedvesség- és illóanyag-tartalmának meghatározása) 2 szabvány programba vételét tervezi. Ha az előirányzott szabványosítási munkában egy szervezet vagy szakember részt kíván venni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.

tovább


Nemzeti szabványosító műszaki bizottság névváltozása

A Magyar Szabványügyi Testület Szabványügyi Tanácsa 2023. október 19-én a 21/2023. számú SZT határozatával jóváhagyta az MSZT/MB 882 műszaki bizottság névváltoztatását.

tovább


Európai szabvány bevezetése korábbi kiadású nemzeti szabvánnyal

A CEN és az ISO, illetve a CENELEC és az IEC közötti együttműködés keretében az európai szabványügyi szervezetek változtatás nélkül nemzetközi szabványokat is átvesznek európai szabványokként. Ha az ilyen nemzetközi szabvány már magyar nemzeti szabvány, akkor ez a nemzeti szabvány megfelel az európai szabvány bevezetésének is.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2023. november 1-jén 12 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Zuhanyfülkék – MSZ EN 14428:2015+A1

Az MSZ EN 14428:2015+A1:2019 Zuhanyfülkék. Működési követelmények és vizsgálati módszerek szabvány a háztartási felhasználású zuhanyfülkék jellemzőit határozza meg. Tartalmazza a jellemzők (tisztíthatóság, ütésállóság, tartósság, veszélyes anyagok) vizsgálatának és a vizsgálatok kiértékelésének módját, továbbá a termék megjelölésének rendszerét.

tovább


A hegesztési eljárások elnevezése és azonosító száma – MSZ EN ISO 4063

Az MSZ EN ISO 4063:2023 Hegesztés, forrasztás és termikus vágás. A hegesztési eljárások megnevezése és azonosító számuk (ISO 4063:2023) szabvány elősegíti a műszaki dokumentációban (WPQR, WPS, műszaki rajzok és előírások) a korszerű hegesztési eljárások egyértelmű és rövid megnevezését. Az új kiadású szabványban a legnagyobb változás a műanyagok hegesztési és termikus kötési eljárásai elnevezéseinek és azonosító számainak beépítése.

tovább


Bölcsődék tervezési előírásai – MSZ 24203-7

Az MSZ 24203-7:2023 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 7. rész: Bölcsődék szabvány célja a bölcsődei rendeltetésű épület és – vegyes rendeltetésű épületben elhelyezett – önálló bölcsődei rendeltetési egység (pl. óvodával azonos épületben elhelyezett bölcsőde) tervezési és létesítési előírásai, valamint a tervezési program kidolgozása, az építészeti-műszaki dokumentáció elkészítése és a tervellenőrzés szempontjainak a meghatározása. A szabvány nem vonatkozik a családi bölcsődére, valamint a bölcsődés korú gyermekek számára napközbeni gyermekfelügyeletet biztosító egyéb szolgáltatásra.

tovább


A víz gyógyszerhatóanyag-tartalmának meghatározása – MSZ EN ISO 21676

Az MSZ EN ISO 21676:2022 Vízminőség. Oldott gyógyszerhatóanyagok, származékaik és egyéb szerves anyagok meghatározása vízben és tisztított szennyvízben. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás és tömegspektrometriás detektálást (HPLC-MS/MS vagy -HRMS) alkalmazó módszer közvetlen injektálás után (ISO 21676:2018) szabvány alapján meghatározhatók az ivóvízben, a felszín alatti és felszíni vízben, valamint a tisztított szennyvízben lévő gyógyszerhatóanyagok és származékaik. A módszer munkatartományának alsó határa a használt berendezés érzékenységétől és a mintamátrixtól függően változhat. A szabvány szerint a legtöbb vegyület esetén ez a tartomány az ivóvíz, a felszín alatti és a felszíni víz esetén ≥ 0,025 µg/l, a tisztított szennyvíz esetén pedig ≥ 0,050 µg/l.

tovább


Tűzihorganyzott bevonatok – MSZ EN ISO 1461

Az MSZ EN ISO 1461:2023 Tűzihorganyzással előállított bevonatok kész vas- és acéltermékeken. Követelmények és vizsgálati módszerek (ISO 1461:2022) szabvány a kész vas- és acéltermékre (ideértve egyes öntvényeket) olvadék állapotban felhordott horganybevonatok általános tulajdonságait és vizsgálati módszereit határozza meg. A legújabb fogalommeghatározásokat, valamint a bevonat nélküli területek javításának korszerű követelményeit is tartalmazza.

tovább


Cement, újrahasznosított betonfinomrész-tartalommal – MSZ EN 197-6

Az MSZ EN 197-6:2023 Cement. 6. rész: Újrahasznosított építőanyagokat tartalmazó cement szabvány a közzétételekor ismert teljesítményvizsgálatokat tartalmazza (kötésiidő-vizsgálat, szilárdságvizsgálat, térfogatállandóság-vizsgálat és hidratációshő-vizsgálat). A szabványban meghatározott cementfajták és szilárdsági osztályok lehetővé teszik az előíró és/vagy a felhasználó számára, hogy hozzájáruljon a cementalapú építmények fenntarthatósági, valamint a körforgásos gazdaság célkitűzéseinek megvalósításához.

tovább


Kerámiai burkolólapok kémiai ellenálló képessége – MSZ EN ISO 10545-13

Az MSZ EN ISO 10545-13:2017 Kerámiai burkolólapok. 13. rész: A kémiai ellenálló képesség meghatározása (ISO 10545-13:2016) szabvány a sérülésmentes kerámiai burkolólapok vizsgálóoldatokkal (háztartási vegyszerek, uszodai sók, savak és lúgok) végzett vizsgálatát és a vizsgálat eredményének szemrevételezés alapján történő értékelését írja le. A szabvány a vizsgálóoldatok készítésére is tartalmaz példát.

tovább


Gázturbinás légi járművek hajtóanyaga (JET-A1) – MSZ 10870

Az MSZ 10870:2023 Gázturbinás légi járművek hajtóanyaga. JET-A1. Követelmények és vizsgálati módszerek szabvány a minőségi követelményeket és ezek vizsgálatát írja le. Iránymutatást ad a tárolás és szállítás módjára is.

tovább


Villamos szigetelők szakszótára – MSZ IEC 60050-471

Az MSZ IEC 60050-471:2023 EV Nemzetközi elektrotechnikai szótár. 471. rész: Szigetelők EGYESÍTETT VÁLTOZAT szabvány a szigetelők esetében használt általános terminológiát határozza meg. Magyarul, angolul és franciául tartalmazza az általános, az átvezetőszigetelőkre, a szabadvezetéki szigetelőkre és az alállomási szigetelőkre vonatkozó szakkifejezéseket. A szabvány végén tárgymutató található magyar, francia, angol, arab, német, spanyol, japán, lengyel, olasz, portugál, svéd és kínai nyelven.

tovább


Takarmányvizsgálat – MSZ EN 17212 és MSZ EN 17362

Az MSZ EN 17212:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A melamin- és cianursav-tartalom meghatározása tömegspektrometriás detektálással, folyadékkromatográfiás módszerrel (LC-MS/MS) szabvány egy nagy hatékonyságú, megbízható módszert ad meg a melamin és a cianursav kimutatására és mennyiségi meghatározására. Az MSZ EN 17362:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A pentaklór-fenol (PCP) meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel szabvány a takarmány-alapanyagok és az összetett takarmányok pentaklór-fenol- (PCP-) tartalmának hármas kvadrupól tömegspektrometriás (MS/MS) kimutatással történő meghatározását írja le.

tovább


HIÁNYPÓTLÓ, IDEGEN NYELVŰ NEMZETI SZABVÁNYOK

Ha a következőkben ismertetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenése egy szervezet vagy szakember számára fontos, és ezt szakmai és/vagy pénzügyi támogatással hajlandó segíteni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.


Földhőszivattyúk – MSZ EN 17522

Az MSZ EN 17522:2023 Visszatöltött és injektált fúrólyukba elhelyezett geotermikus hőcserélők tervezése és kivitelezése szabvány a geotermikus energiarendszerekben használt injektált fúrólyukak hőcserélőivel foglalkozik: geológiai és környezetvédelmi szempontok; fúrás tervezése és kivitelezése (tervezési szempontok, felhasznált anyagok, fúrási folyamat, hulladékkezelés), geotermikus hőcserélők (műszaki jellemzők, geotermikus szondateszteljárások); kivitelezés, üzemeltetés, felügyelet, karbantartás, leszerelés.

tovább


Egységes vasúti terminológia – EN 17343

A több mint 120 tételt tartalmazó EN 17343:2023 Railway applications. General terms and definitions (Vasúti alkalmazások. Általános szakkifejezések és meghatározásuk) szabvány – az európai vasúti terminológiai „biblia” – a CEN-, a CENELEC-, az ISO- és az IEC-szabványok, útmutatók és specifikus terminológiai adatbázisok meghatározásait tartalmazza. Ezeken túl a kölcsönös átjárhatóságról szóló 2016/797/EU irányelv vonatkozó átjárhatósági műszaki előírásaiban (ÁME-k) használt szakkifejezéseket és meghatározásokat, valamint az ÁME-k érvényessége alól kivont vasúti gördülőállományra vonatkozó szakkifejezéseket is figyelembe veszi.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI HÍREK

A hírekkel/közleményekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.


Nemzetközi és európai szabványosítási közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl, megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


Intelligens szabványok – az IEC Piaci Stratégiai Testület (MSB) jelentése

Az MSB jelentése szerint a termékek összetettségének folyamatos növekedése arra kényszeríti a gyártókat, hogy egyre több és egyre bonyolultabb szabványt alkalmazzanak, illetve építsenek be termelési folyamataikba a hatékonyság, a termékek biztonságosságának és megbízhatóságának növelése érdekében. Ennek alapfeltétele az intelligens, azaz a digitálisan alkalmazható, gépileg olvasható szabvány. Ezek a szabványok lehetővé teszik a dokumentum-központúról a gépi tárolású tartalmakra való áttérést; a szabványok gyorsabb és pontosabb (hibamentes) adaptálását; a jogszabályok követelményeivel és az ipari partnerek igényeivel való jobb összhang megteremtését (ennek eredményeként a peres ügyek kockázatának csökkenését); a piac dinamikájának késedelem nélküli követését (ennek eredményeként a bevételek szintjének megőrzését/növelését). Az intelligens szabvány egy új ISO/IEC termék lenne, amelyet nem dokumentumként, hanem szoftver formájában tennének közzé, és a digitalizáció különböző szintjein működne. Bevezetéséhez újszerű, piacvezérelt, innovatív tevékenység és a szabványügyi szervezetek szolgáltató jellegű működésének megerősödése szükséges.

tovább


RENDSZERTANÚSÍTÁS


Az MSZT megújult akkreditációja az MSZ ISO/IEC 27001 szabvány szerinti tanúsításra

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) 2023. október 26-án döntött a Magyar Szabványügyi Testület akkreditációjának megújításáról az MSZ ISO/IEC 27001:2023 szabvány szerinti információbiztonság-irányítási rendszerek (IBIR) tanúsítása területén. Az újabb öt évig érvényes akkreditáció annak az igazolása is, hogy az MSZT már nem a korábbi szabvány, hanem a legújabb, a 2023. évi kiadású szabvány követelményei szerint végzi tevékenységét ezen a területen.

tovább


A Pannon-Biomassza Kft. – a Veolia Magyarország cégcsoport tagja – antikorrupciós irányítási rendszerének sikeres tanúsítása

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2021 júniusában – Magyarországon az elsők között – tanúsíttatta antikorrupciós irányítási rendszerét az MSZ ISO 37001:2019 szabvány szerint. A cégcsoport tagja, a Pannon-Biomassza Kft. 2023-ban vezette be az antikorrupciós irányítási rendszert a pécsi, a szakolyi, az ajkai és a dorogi telephelyén. Az itt végzett auditeljárások eredményeként a Magyar Szabványügyi Testület 2023 októberében kiadta a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNET-tanúsítványt. A tanúsított alkalmazási területek: biomassza tüzelőanyag beszerzése, feldolgozása, tárolása, raktározása, kereskedelme.

tovább


ARANYOKLEVÉL – a Fétis Kereskedelmi Kft. minőségirányítási rendszere működtetésének elismerése

Az MSZT azoknak a szervezeteknek adományoz ARANYOKLEVELET, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél. A Fétis Kereskedelmi Kft. MSZ EN ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszerét első alkalommal 2000-ben tanúsította a Magyar Szabványügyi Testület. A minőségirányítási rendszer tanúsított alkalmazási területe: ipari minőségű kisgép- és szerszámkereskedelem, kisgépszerviz és automatizált gyártásellátó szolgáltatás.

tovább


KAPTáR (Központi Auditori Partneri Tároló) fájlmegosztó rendszer a tanúsított ügyfelek részére

Az MSZT Tanúsítási Titkársága, az auditfolyamatok támogatása céljából, bevezette a KAPTáR (Központi Auditori Partneri Tároló) privát felhő alkalmazást. Az alkalmazás részét képezi a Fájlkezelő, amely a nagy méretű fájlok biztonságos megosztására és tárolására szolgál úgy, hogy fizikailag nem terheli az informatikai rendszert és biztonságosabb adatátvitelt tesz lehetővé. 2024. január 1-től ezen a felületen küldhetők be dokumentumok (pl. dokumentációk, helyesbítés) az MSZT Tanúsítási Titkársága részére, valamint itt érhetők majd el a tanúsítási eljáráshoz kapcsolódó dokumentumok is. A KAPTáR zökkenőmentes bevezetésének, a felület használata módjának bemutatása, valamint a felvetődő kérdések megbeszélése céljából az MSZT Tanúsítási Titkársága három alkalommal (2023. november 16. és 23., valamint december 7.) tervez online tájékoztatót (MS Teams) az MSZT által tanúsított ügyfelek számára. A tájékoztatóra az m.tod@mszt.hu címen lehet jelentkezni.

tovább


IQNET-nap 2023

Az IQNET (Megfelelőségértékelő Testületek Nemzetközi Hálózata) tagjai minden évben november 11-én emlékeznek meg a hálózat jelentőségéről, elismertségéről, szakmai súlyáról és elkötelezettségéről. Az IQNET – amelynek az MSZT 1998 óta teljes jogú tagja – ötvözi a helyi szakértelmet és a globális tapasztalatokat. Egyike annak a meglehetősen kevés szervezetnek, amely proaktív politikákat és gyakorlatokat alakított ki az akkreditáció, a szabványosítás, a rendszerfejlesztés és a minőségi infrastruktúra területén. Ezt tükrözi az ez évi üzenet is, mely szerint „A globális elismertség és az egyedülálló helyi partneri tapasztalat kombinálásával érdemeljük ki a bizalmat!”

tovább


Környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a változások nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.

tovább


EGYÉB HÍREK


Elkészült Magyarország leghosszabb gumibitumenes útszakasza

A MOL a 2000-es években kezdett el dolgozni a külföldön már ismert gumibitumenes eljárás hazai megvalósításán. A Pannon Egyetemmel együttműködve kidolgozta az ún. kémiailag stabilizált gumibitument, amely a normál útépítő bitumennel azonos módon használható fel: szállítható, tárolható, a gyártást követően később is felhasználható, ezért nagyüzemileg gyártható és az előállítás helyszínétől távol is felhasználható. A magyar fejlesztés sikeréhez hozzájárultak az MSZT által, a MOL együttműködésével kidolgozott szabványok is: az MSZ 930:2015 Bitumen és bitumenes kötőanyagok. Gumival modifikált bitumen. Követelmények és az MSZE 932:2018 Gumival modifikált bitumen kötőanyagú aszfaltbeton anyagelőírása. A sikeres innováció eredménye az M83 számú autóút most elkészült 36 kilométeres gumibitumenes szakasza.

tovább


Az MSZT új tagjai

A Magyar Szabványügyi Testület új tagjai: BGI Health Hungary Kft. (MSZT/MB 633, MSZT/MCS 211), BorsodChem Zrt. (MSZT/MB 701, MSZT/MB 711, MSZT/MCS 901), Sipőcz Kft. (MSZT/MB 102, MSZT/MB 709).

tovább

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2023 októberében az Online Szabványkönyvtárnak 37 új előfizetője volt, 106 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 3 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény