Zuhanyfülkék

2023. november 1-jén jelent meg az MSZ EN 14428:2015+A1:2019 Zuhanyfülkék. Működési követelmények és vizsgálati módszerek szabvány magyar nyelvű változata, amelyet a Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 133 Egészségügyi berendezések nemzeti szabványosító műszaki bizottsága dolgozott ki részben MSZT-önköltségre, részben pályázati forrásból.

A dokumentum visszavonja és helyettesíti az MSZ EN 14428:2015-öt.

A szabvány a háztartási felhasználású zuhanyfülkék jellemzőit határozza meg, amelyek a gyártó szerelési utasításai szerint telepítve – rendeltetésszerű felhasználás esetén – megfelelő teljesítményt nyújtanak.

A dokumentum nem vonatkozik a komplett zuhanykabinokra vagy függönyökre, és nem határoz meg esztétikai és méretbeli jellemzőket.

A legfontosabb általános előírás, hogy minden zuhanyfülkéhez részletes telepítési és használati utasítást kell adni, legalább a következő információkkal:

  • a beépítési útmutató, különös tekintettel az épületszerkezetre, valamint a szükséges szerszámokra és tömítőanyagra;
  • megfelelő karbantartási és ápolási útmutató, beleértve a tisztításra vonatkozó útmutatást.

A szabvány a jellemzőkre (tisztíthatóság, ütésállóság, tartósság, veszélyes anyagok) megadja a vizsgálati módszereket és a vizsgálatok kiértékelésének módját, továbbá a termék megjelölésének rendszerét.

A teljesítmény állandóságának értékelése és ellenőrzése (AVCP) fejezeten belül leírja a terméktípus meghatározását és a gyártó által elvégzett üzemi gyártásellenőrzést (ÜGYE), beleértve a termék értékelését.

A szabvány ZA melléklete tartalmazza a szabvány és a 305/2011/EU rendelet közötti kapcsolatot. A 305/2011/EU rendelet – módosításaival együtt – rendelkezéseket tartalmaz a teljesítménynyilatkozatra (DoP) és a CE-jelölésre.

 

Szendy Csabáné

2023. november

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 133 Egészségügyi berendezések

CEN/TC 163 Egészségügyi berendezések

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!