Acélok tűzihorganyzott bevonatai

Az MSZT 2023. november 1-jén tette közzé az MSZ EN ISO 1461:2023 Tűzihorganyzással előállított bevonatok kész vas- és acéltermékeken. Követelmények és vizsgálati módszerek (ISO 1461:2022) magyar nyelvű változatát. A szabvány az MSZ EN ISO 1461:2009 helyébe lép.

A vas- és acéltermékek korrózióvédelme a biztonság, a fenntarthatóság és a gazdaságosság szempontjából is fontos. A horganyolvadékba merítés, a tűzihorganyzás bevált technológia a vas- és acéltermékek felület- és korrózióvédelemére, de a fejlődés ellenére is az alkalmazásához bizonyos feltételeknek teljesülni kell.

A kész vas- és acéltermékre (ideértve egyes öntvényeket) tűzihorganyzással horganyolvadékban felhordott horganybevonatok általános tulajdonságait és vizsgálati módszereit előíró MSZ EN ISO 1461 a fejlődést követő változásoknak köszönhetően még jobban elősegíti a megrendelők és a tűzihorganyzók közötti kölcsönös megértést. Az új kiadás a korábbihoz képest további fogalommeghatározásokkal egészült ki, pontosabb lett a vonatkoztatási területek kiválasztási eljárása és korszerűbbek lettek a bevonat nélküli területek javítására vonatkozó követelmények, valamint a horganybevonatok korrózióállóságára vonatkozó információk is.

A magyar nyelvű változatot kidolgozó és elfogadó MSZT/MCS 907 Korrózióvédelem műszaki bizottság tagjai bíznak abban, hogy fémbevonatokra, korrózióvédelemre vonatkozó további szabványok magyar nyelvű változataira is lesz igény.

Szabó József

2023. november

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 907 Korrózióvédelem

CEN/TC 262 Fémbevonatok és egyéb szervetlen bevonatok, beleértve a fémek és az ötvözetek korrózióvédelmét és korróziós vizsgálatát

ISO/TC 107 Fémes és egyéb nem szerves bevonatok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!