Egységes vasútipari terminológia

Minden ipari ágazatnak egységes terminológiára van szüksége az eredményes munkavégzéshez. Ez különösen igaz az olyan összetett ágazatokra, mint a vasút: a közös terminológia alapvető fontosságú annak biztosítása érdekében, hogy az adott műszaki szakkifejezés alatt a gyártók, az üzemeltetők és a vasúti infrastruktúra-fenntartók számtalan munkatársa ugyanazt értse.

Ez még hangsúlyosabbá válik az európai szintű vasúti hálozatok esetében. Az immár kétszáz éves közlekedési mód szókincse folyamatosan fejlődik. A különböző vasúti kultúrájú európai országokból érkező mérnökök közötti félreértések elkerülése érdekében az új, egységes vasúti terminológiára vonatkozó európai szabvány nagyon értékes „eszköz”.

Az EN 17343:2023 Railway applications. General terms and definitions (Vasúti alkalmazások. Általános szakkifejezések és meghatározásuk) új kiadása számos frissítést tartalmaz az előzményéhez képest:

  • pontosított fogalommeghatározások;
  • a gördülőállományhoz és az infrastruktúrához kapcsolódó szakkifejezésekkel, valamint egyéb általános szakkifejezésekkel való kiegészítés;
  • szerkezeti átdolgozás;
  • a szakkifejezések nagyvasúti és/vagy városi vasúti rendszerekben való használatának bemutatására szolgáló új szakasz hozzáadása.

A több mint 120 tételt tartalmazó európai vasúti terminológiai „biblia” a CEN-, a CENELEC-, az ISO- és az IEC-szabványok, útmutatók és specifikus terminológiai adatbázisok meghatározásait tartalmazza. Továbbá tükrözi a kölcsönös átjárhatóságról szóló 2016/797/EU irányelv vonatkozó átjárhatósági műszaki előírásaiban (ÁME-k) használt szakkifejezéseket és meghatározásokat, valamint az ÁME-k érvényessége alól kivont vasúti gördülőállományra vonatkozó szakkifejezéseket.

Az EN 17343-at a Magyar Szabványügyi Testület a közeljövőben jóváhagyó közleményes bevezetéssel, angol nyelven vezeti be a magyar nemzeti szabványállományba.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Forrás: https://www.cencenelec.eu/news-and-events/news/2023/eninthespotlight/2023-09-29-en-17343-railways/

 

Antal Andrea Zsuzsa

2023. november