Újrahasznosított beton finomrészt tartalmazó cement

2023. november 1-jén jelent meg az MSZ EN 197-6:2023 Cement. 6. rész: Újrahasznosított építőanyagokat tartalmazó cement szabvány magyar nyelvű változata, amelyet az MSZT/MB 102 Cement és mész műszaki bizottság dolgozott ki, s melynek elkészítéséhez a CEMKUT Kft. járult hozzá.

Az újrahasznosított beton finomrészt tartalmazó cementre a CEN/TC 51 Cement és építési mész műszaki bizottság új CEN-szabványt dolgozott ki, mely a közzétételekor rendelkezésre álló teljesítményvizsgálatokat (azaz kötési idő, szilárdság, térfogat-állandóság és hidratációs hő) tartalmazza. Ezeken túlmenően a CEN/TC 51 olyan további vizsgálatok meghatározásán dolgozik, amelyek a cement további teljesítményjellemzőinek előírásához szükségesek. Amíg további teljesítményvizsgálatok nem állnak rendelkezésre, szükséges, hogy a cement kiválasztása – különösen a fajta és/vagy szilárdsági osztály a tartóssági követelményekkel kapcsolatosan, amelyek függnek a kitéti osztálytól és a szerkezet típusától, amelybe beépítik – kövesse a megfelelő szabványokat és/vagy a felhasználási helyén érvényes, betonra, habarcsra, habarcsfugára stb. vonatkozó előírásokat.

A felhasználási helyen érvényes rendelkezések előírhatnak követelményeket az újrahasznosított beton finomrészből származó veszélyes anyagok tartalmára és kibocsátására vonatkozóan.

A szabvány olyan újrahasznosított beton finomrészt és az EN 197-1 szerinti cement alkotórészeket tartalmazó cementet határoz meg, amelynek tervezett felhasználása beton, habarcs, fugázóhabarcs stb. készítése.

Az alkotórészekre vonatkozó követelményeket a szabvány 4.2. és 4.3. szakasza írja elő, a cement összetételét pedig az 1. táblázat adja meg.

A cementfajták szabványos megnevezésére a 6. fejezet tartalmaz példákat.

A dokumentum szerinti cementek megfelelőségét a 7. fejezet, a megfelelőség igazolását pedig a 8. fejezet írja elő.

A szabványban meghatározott cementfajták és szilárdsági osztályok lehetővé teszik az előíró és/vagy a felhasználó számára, hogy hozzájáruljon a cementalapú építmények fenntarthatósági és a körforgásos gazdaság célkitűzéseinek megvalósításához, valamint a természeti erőforrások felhasználásának minimalizálásához a helyi termelési feltételeknek megfelelően.

Szendy Csabáné

2023. november

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 102 Cement és mész

CEN/TC 51 Cement és építési mész

ISO/TC 74 Cement és mész

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!