Takarmányvizsgálati szabványok magyar nyelven

2023. november 1-jén megjelentek az MSZ EN 17212:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A melamin- és cianursav-tartalom meghatározása tömegspektrometriás detektálással, folyadékkromatográfiás módszerrel (LC-MS/MS) és az MSZ EN 17362:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. A pentaklór-fenol (PCP) meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, LC-MS/MS-sel szabványok magyar nyelvű változatai, melyek kidolgozását részben európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Az MSZ EN 17212 a takarmányokban előforduló melamin és cianursav kimutatására és mennyiségi meghatározására szolgáló megbízható módszer iránti igény miatt dolgozták ki. Mindkét anyagot illegálisan keverték a takarmányokba.

A dokumentum egy nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC-) és tömegspektrometriás (MS-) módszert ír elő a fent említett anyagokra takarmányokban, de előkeverékekre és takarmány-adalékanyagokra nem vizsgálták.

A laboratóriumi tapasztalatok azt mutatták, hogy a módszer cianursavra is alkalmazható ugyanabban a koncentrációtartományban a teljes értékű takarmányban, kiegészítő takarmányban, takarmány-alapanyagban, tejpótlóban és kedvtelésből tartott állatok eledelében, beleértve a konzerveket is.

A melamin egy nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban használják. Az EFSA tudományos szakvéleményt fogadott el a melamin és származékainak (élelmiszerekben és) takarmányokban való előfordulásáról. A szakvélemény megállapításai szerint a melaminnal való érintkezés következtében a húgyutakban kristályok képződhetnek, amely vesekárosodáshoz és halálhoz vezethet.

Az MSZ EN 17362 egy folyadékkromatográfiás módszert ír elő hármas kvadrupól tömegspektrometriás (MS/MS) kimutatással a pentaklór-fenol (PCP) takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban való meghatározásra.

A módszert egy nemzetközi körvizsgálatban validálták a pentaklór-fenolra összetett takarmányokban, guargumiban és zsírsavpárlatban. A 16 laboratórium részvételével végzett körvizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a módszer alkalmazható a PCP meghatározására összetett takarmányokban, guargumiban és FAD-ban a kívánt határérték mellett.

A pentaklór-fenol (PCP) egy szerves klórvegyület, amelyet peszticidként és fertőtlenítőszerként használnak.

Szalay Anna

2023. november

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!