Intelligens szabványok a piac és az ipar szemszögéből

Az intelligens szabványok „a legfontosabb eszközök”, amelyek segítségével megvalósítható az iparágak és a társadalom digitális átalakulása. Ez az IEC Piaci Stratégiai Testület (MSB) által kiadott új jelentés fő üzenete.

Miért van szükség az intelligens szabványokra?

A jelentés hangsúlyozza, hogy a közeljövőben a piaci elvárásoknak való megfelelés érdekében szükség van a szabványok továbbfejlesztésére. A termékek összetettségének folyamatos növekedése arra kényszeríti a gyártókat, hogy egyre több szabványt alkalmazzanak, amelyek egyre bonyolultabbá válnak.

A megoldásokat igénylő vállalkozások úgy vélik, a válasz a digitalizációban rejlik. Végső soron tehát azoknak a szabványoknak is digitálisan kell fejlődniük, amelyeket a hatékonyság növelése, valamint a termékeik biztonságossá és megbízhatóvá tétele érdekében be kívánnak építeni a folyamataikba.

A jelentés sürgeti az IEC-t és partnereit, hogy fejlesszenek ki digitálisan alkalmazható, gépileg olvasható szabványokat.

Az intelligens jelző a dokumentum-központú tartalomról a gép által végrehajtható adatokra való áttérést jelenti. Ha a szabványok gépileg olvashatóvá válnak, akkor képesek támogatni a digitális rendszereket, amelyek viszont gyorsítóként alkalmazhatnák a mesterséges intelligenciát.

A jelentés megállapításai

A kiadvány gazdasági elemzést ad az intelligens szabványok értékéről az IEC és a végfelhasználók számára. Az értékelést több kulcsfontosságú érdekelt féllel készített interjúk támasztják alá, hogy megragadható legyen a szélesebb körű üzleti szemlélet.

Három fő előny rajzolódik ki:

  • Jobb teljesítmény: a szabványok gyorsabb adaptálása kevesebb hibával, ami azt jelenti, hogy a végfelhasználók gyorsabban tudnak jobb termékeket készíteni.
  • Kockázati érték: jobb összehangolás a jogszabályokkal és az ipari partnerekkel, valamint jobb megfelelőség, amely csökkenti a peres ügyek kockázatát.
  • Jövőbeli érték: a dinamikus piacokon való jobb működés révén a jövőbeli bevételek biztosítása.

A jelentés műszaki, piaci és gazdasági szempontból mutatja be az intelligens szabványokat. Az intelligens szabványok egy új ISO/IEC terméket jelentenének, amelyet nem dokumentumként, hanem szoftver formájában tennének közzé, és a digitalizáció különböző szintjein működnének.

A jelentés szerint „az intelligens szabványok észszerű megoldást kínálnak, amelyet az érdekelt felek üdvözölnek”. E szabványok új, piacvezérelt, innovatív szolgáltatásokat fognak bevezetni, amelyek a szabványügyi szervezeteket a szolgáltatószervezetté való átalakulás felé terelik. A jelentés az IEC-közösség számára megfogalmazott megfontolásokkal zárul.

Mivel az intelligens szabványok teljes mértékben testre szabhatók és átalakíthatók a változó piaci igényekhez, segíthetnek abban, hogy a folyamatosan fejlődő technológiák előtt maradjunk.

 

Az MSB felelős az IEC tevékenységi területein az alapvető technológiai trendek és piaci igények azonosításáért és vizsgálatáért. Ez a társadalmi és technológiai trendekről szóló jelentés kiegészíti az IEC Igazgatótanácsa és a közös IEC/ISO munkacsoport keretében végzett tevékenységeket. Letölthető az alábbi hivatkozáson keresztül:

https://www.iec.ch/blog/smart-standards-market-and-industry-perspective

 

Forrás: Az IEC honlapja

 

Nagy Gábor

2023. november

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!