Új taggal bővült az MSZ EN ISO 10545 sorozat

2023. november 1-jén jelent meg az MSZ EN ISO 10545-13:2017 Kerámiai burkolólapok. 13. rész: A kémiai ellenálló képesség meghatározása (ISO 10545-13:2016) szabvány magyar nyelvű változata, amelyet a Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 104 Kerámiai burkolólapok nemzeti szabványosító műszaki bizottsága dolgozott ki MSZT-önköltségre.

A dokumentum visszavonja és helyettesíti az MSZ EN ISO 10545-13:1999-et.

A szabvány valamennyi kerámiai burkolólaptípusra alkalmazható vizsgálati módszert ír le a kémiai ellenálló képesség szobahőmérsékleten történő meghatározására.

A vizsgálat során a mintadarabokat vizsgálóoldatok (háztartási vegyszerek, uszodai sók, savak és lúgok) hatásának tesszük ki, és a roncsoló hatást meghatározott idő után szemrevételezéssel állapítjuk meg.

A vizsgálathoz sértetlen mintadarabokat használunk, amelyek teljes burkolólapok vagy azok részei.

A kerámiai burkolólapok kémiai ellenálló képesség szerinti szokásos osztályba sorolásakor szemrevételezéses, ceruza-, valamint tükröződési vizsgálatot alkalmazunk. Azon burkolólapok esetében, amelyek a ceruzavizsgálatot nem állták ki és amelyeket a „szokásos osztályba sorolás nem alkalmazható” megjegyzéssel látták el, az alternatív szemrevételezéses osztályba sorolást alkalmazunk.

A szabvány példát tartalmaz az eljáráshoz használt vizsgálóoldatok készítésére.

Szendy Csabáné

2023. november

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 104 Kerámiai burkolólapok

CEN/TC 67 Kerámiai burkolólapok

ISO/TC 189 Kerámiai burkolólapok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!