Megjelent a korszerűsített bölcsődeszabvány

2023. november 1-jén jelent meg a bölcsődék tervezésére és létesítésére vonatkozó előírásokat megadó MSZ 24203-7 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 7. rész: Bölcsődék szabvány korszerűsített változata, amely – a főbb előírások változtatása nélkül – több ponton módosította a 2022-ben megjelent előző változatot.

Az MSZ 24203-7:2022-höz képest a főbb változások a következők:

  • új előírások az egyenlő esélyű (akadálymentes) megközelítésre vonatkozóan;
  • a csoportszoba, a gyermekfürdőszoba, a mosoda, a raktár és a (választható) mozgásfejlesztő szoba felszereltségére vonatkozó követelmények pontosítása;
  • módosított előírások a terasz fedésére, valamint a terasz és a játszókert kapcsolatára;
  • új opcionális helyiség: kisgyermeknevelői szoba.

A szabvány célja a bölcsődei rendeltetésű épület és – vegyes rendeltetésű épületben elhelyezett – önálló bölcsődei rendeltetési egység (pl. óvodával azonos épületben elhelyezett bölcsőde) tervezésére és létesítésére vonatkozó előírások meghatározása, az építtető/beruházó, tervező, műszaki ellenőr és hatóság számára. A szabvány szempontokat ad a tervezési program kidolgozásához, az építészeti-műszaki dokumentáció elkészítéséhez és a tervellenőrzéshez.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szabványban megadott bizonyos követelmények esetén a jogszabályok más értékeket adhatnak meg. A szabvány tartalmaz egy (nem teljes körű) listát a kiadásának időpontjában hatályos, tárgyhoz kapcsolódó nemzeti jogszabályokról.

Nem tartozik a szabvány alkalmazási területébe a családi bölcsőde, valamint a bölcsődés korú gyermekek számára napközbeni gyermekfelügyeletet biztosító egyéb szolgáltatás.

Ez a kiadás a Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai szabványsorozat korszerűsítési programjának része, amely révén eddig a következő szabványok jelentek meg:

  • MSZ 24203-1:2021 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 1. rész: Óvodák;
  • MSZ 24203-7:2022 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 7. rész: Bölcsődék (ennek a helyébe lép az MSZ 24203-7:2023);

továbbá a következő szabványok kidolgozása van folyamatban:

  • MSZ 24203-2 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 2. rész: Általános iskolák;
  • MSZ 24203-3 Nevelési és oktatási épületek tervezési előírásai. 3. rész: Középfokú oktatási intézmények.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2023. november

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 443 Építészet és műemlékvédelem

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!