Gyógyszerhatóanyagok meghatározása vízben

2023. november 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 21676:2022 Vízminőség. Oldott gyógyszerhatóanyagok, származékaik és egyéb szerves anyagok meghatározása vízben és tisztított szennyvízben. Nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás és tömegspektrometriás detektálást (HPLC-MS/MS vagy -HRMS) alkalmazó módszer közvetlen injektálás után (ISO 21676:2018) szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását részben európai pályázati támogatás tette lehetővé, mivel szorosan kapcsolódik a 2000/60/EK Víz Keretirányelvhez (VKI).

A gyógyszergyártás – több mint 1000 milliárd USD pénzforgalmat bonyolító ágazat (2020) – fontos szerepet tölt be az emberek és az állatok egészségének megőrzésében. Azonban használatuk vagy nem megfelelő ártalmatlanításuk következményeként a hatóanyagok változatlan formában vagy átalakulva bekerülnek a víz körforgásába. A hagyományos kezelési technikákkal működő szennyvíztisztító telepek egyes gyógyszerhatóanyagokat és származékaikat nem tudják teljesen eltávolítani. E gyógyszerhatóanyagok és származékaik a szennyvíziszapon keresztül is bekerülhetnek a talajba, majd a talaj jellegétől és a hatóanyagoktól függően csurgalékvíz útján bejutnak a víztestekbe.

A szabvánnyal meghatározhatók a megadott gyógyszerhatóanyagok és származékaik az ivóvízben, a felszín alatti, a felszíni vízben és a tisztított szennyvízben. A módszer munkatartományának alsó határa a használt berendezés érzékenységétől és a mintamátrixtól függően változhat. A dokumentum szerint a legtöbb vegyület esetén ez a tartomány ivóvíz, felszín alatti és felszíni víz esetén ≥ 0,025 µg/l, tisztított szennyvíz esetén pedig ≥ 0,050 µg/l.

Csík Gabriella

2023. november

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

CEN/TC 230/WG 1  Fizikai és biokémiai módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!