Feliratkozás Vélemény

2020. március

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

A nemzeti szabványállomány változásai

2020. március 1-jén 172 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 102 db MSZ EN, 38 db MSZ EN ISO, 26 db MSZ EN IEC, 2 db MSZ EN ISO/ASTM és 4 db MSZ ISO.

tovább

2020. március 1-jén 10 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább

 


Márciusban megjelent magyar nyelvű szabványok

2020. március 1-jén 14 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Felhívás

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. március 1-jén 3 db nemzeti szabvány programba vételét tervezi.

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítással kapcsolatos közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl, megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC; Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok


Segítség a nagy rendezvények lebonyolításához

A világméretű eseményekkel kapcsolatban számos biztonsági kockázati tényező is felmerül. Az ISO/AWI 22379 Biztonság és rugalmasság. A nagy, városi rendezvények vendégül látásának és szervezésének irányelvei szabvány célja lesz, hogy iránymutatást adjon a kockázatok kezeléséhez, valamint a közbiztonság szavatolásához és a szolgáltatások zavartalan működtetéséhez.

tovább


A környezeti zaj leírása, mérése és értékelése

Az Agrárminisztérium támogatásával magyar nyelven megjelent az MSZ ISO 1996-1:2020 Akusztika. A környezeti zaj leírása, mérése és értékelése. 1. rész: Alapmennyiségek és értékelési eljárások szabvány.

tovább


A pozitív vásárlói tapasztalat elősegítése

A siker és a versenytársak megelőzése érdekében az ügyfeleknek kiemelkedő élményeket, tapasztalatokat kell közvetíteni, azaz a fokozódó versenyben a cégeknek törekedniük kell a „kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokra”. A most elkészült CEN/TS 16880 Service excellence. Creating outstanding customer experiences through service excellence ebben nyújt segítséget.

tovább


Az új, korszerűsített szabvány hatása a veszélyes áruk szállítására

A veszélyes áruk szállítása megfelelő minőségügyi és biztonsági programokat igényel. Az ISO 16106 Veszélyes áruk szállítási csomagolása. Veszélyes áruk csomagolásai, közepes méretű szállítótartályok (IBC-k) és nagy méretű csomagolások. Útmutató az ISO 9001 alkalmazásához körvonalazza a veszélyes áruk csomagolásának gyártására és jellemzőinek mérésére szolgáló minőségirányítási rendszer követelményeit.

tovább


Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kibontakoztatásában és az alkalmazása akadályainak leküzdésében a globális, önkéntes alapon elfogadott szabványok jelentik a megoldást. Az ISOFocus legutóbbi száma megkülönbözteti a tényeket a fikciótól, elemzi a kockázatokat és a lehetőségeket, továbbá megmutatja, hogyan profitálhatunk az elkövetkezendő években a technológia megdöbbentően gyors fejlődéséből.

tovább


Fiatal Szakemberek Program

Az IEC évek óta sikeresen működteti a Fiatal Szakemberek Programot (IEC Young Professionals), melynek célja a 20-as és 30-as éveikben járó fiatal szabványosítási szakértők aktivitásának növelése, illetve a szabványosítás népszerűsítése.

tovább


Beszámoló az IEC 83. Közgyűléséről

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 83. közgyűlését a Kínai Népköztársaság Szabványosítási Hivatala, az SAC meghívására Kína legnagyobb ipari városában, Sanghajban tartották 2019. október 12–25. között.

tovább


A nemzetközi villámvédelmi szabványosítás budapesti ülése

Az IEC/TC 81 Villámvédelem nemzetközi szabványosító műszaki bizottság MT 21 munkacsoportja 2020. március 5-én és 6-án Magyarországon tartotta ülését. A villámvédelemmel foglalkozó szabványsorozat a létesítmények fizikai károsodásáról és az életveszélyről szóló 3. részének kidolgozása magyar vezetéssel történik.

tovább


A BREXIT hatása a szabványosításra

Az Egyesült Királyság fontos és aktív tagja az európai szabványosító szervezeteknek, közreműködése nélkül sokat veszítene az egész rendszer. Ezért átmeneti szabályokra volt szükség, hogy a végleges megoldás kialakításáig megőrizhessék tagságukat. A Brit Szabványügyi Szervezet (BSI) kifejezte határozott szándékát, mely szerint az országok közötti kereskedelmi egyezmények előrehaladásától függetlenül továbbra is bevezetnek minden európai (és nemzetközi) szabványt.

tovább


Intelligens hálózatok – együttműködési egyezmény

A CEN (Európai Szabványügyi Bizottság), a CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) és az Európai Elosztórendszer-üzemeltetők (E.DSO) közös együttműködési egyezményt írtak alá az európai intelligens hálózatokkal kapcsolatban.

tovább


Élelmiszerszabványok magyar nyelven

2020 márciusában öt élelmiszer-témájú (jégkrém, vaj, étkezési olajemulziók és kenhető zsírok, nyomelemek meghatározása, elemek és ezek kémiai formáinak meghatározása) szabvány jelent meg magyar nyelven.

tovább


Aranyoklevél kiadása a G és T Műanyagfeldolgozó és Szolgáltató Kft. részére a minőségirányítási rendszerének működtetésére

A Magyar Szabványügyi Testület aranyoklevéllel ismerte el a G és T Műanyagfeldolgozó és Szolgáltató Kft. minőségirányítási rendszere működtetése iránti elkötelezettségét. A kitüntetést azok a szervezetek kaphatják, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Az MSZT új ügyfele – a minőségirányítási és az információbiztonság-irányítási rendszer tanúsításának területén – a DOTO Systems Zrt.

A 2019-ben alakult vállalat kizárólagosan végzi a DOTO System magyarországi és európai uniós fejlesztését és értékesítését. A cég vezetése elkötelezett a tevékenységének folyamatos fejlesztése és a magas színvonalú szolgáltatás nyújtása iránt, ezért döntött az MSZ EN ISO 9001:2015 és az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány szerinti integrált vállalatirányítási rendszer működtetése és tanúsíttatása mellett.

tovább


Társtanúsítás az MSZT tanúsított partnereinek az IQNet-hálózaton belül

A Magyar Szabványügyi Testület az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat) teljes jogú tagjaként lehetővé teszi külföldi társtanúsítvány megszerzését. Ez a szolgáltatás különösen azoknak a vállalatoknak hasznos, amelyek olyan külföldi partnerekkel állnak üzleti kapcsolatban, akik saját országbeli tanúsítványt igényelnek, illetve amelyek piaci előnyre tehetnek szert, ha rendelkeznek az üzleti céljaik szerinti országban működő tanúsító szervezet tanúsítványával is.

tovább


Ülésezett az MSZT Megfelelőségtanúsítási Kollégiuma

2020. február 11-én került sor a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága Megfelelőségtanúsítási Kollégiumának (MK) pártatlansággal kapcsolatos éves ülésére. Az MK érdekelt feleinek képviseletét ellátó, jelen lévő tagjai a beszámolókat elfogadták és egyetértettek abban, hogy az MSZT az irányítási rendszertanúsítási tevékenységét érintő lehetséges veszélyeket elemezi, tevékenységét pártatlanul végzi.

tovább


2020 februárjában megjelent új, módosított, illetve hatályon kívül helyezett, környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások, és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen a követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Az MSZT képzései/szakmai fórumai

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2020 februárjában az Online Szabványkönyvtárnak 32 új előfizetője volt, 86 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 4 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény