A nemzetközi villámvédelmi szabványosítás budapesti ülése

A IEC/TC 81 Villámvédelem nemzetközi szabványosító műszaki bizottság MT 21 munkacsoportja az MSZT-székházban tartotta soron következő ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására, március 5-én és 6-án. A meghívásra az adott alkalmat, hogy a villámvédelmi szabványsorozat a létesítmények fizikai károsodásáról és az életveszélyről szóló 3. részének kidolgozása magyar vezetéssel történik.

A villámvédelem szabványosítása

A nemzetközi IEC/TC 81 Villámvédelem műszaki bizottság feladata nemzetközi szabványok és útmutatók elkészítése a szerkezetek (például csővezetékrendszerek), valamint az emberek, a létesítmények, illetve a rendezvények villámvédelmére vonatkozóan. Európai megfelelője, tükörbizottsága, az azonos nevű CLC/TC 81X műszaki bizottság, amely nemcsak a nemzetközi szabványokat veszi át változtatás nélkül vagy európai közös módosításokkal, de önálló európai szabványokat is kidolgoz. Ezek magyar megfelelője az MSZT/MB 841 Villámvédelem elnevezésű szabványosító műszaki bizottság, melynek elnöke Dr. Berta István, titkára Nagy Gábor, az MSZT szabványosító menedzsere.

Az ülés célja

A villámvédelmi intézkedések tervezési, létesítési és karbantartási kritériumait az IEC 62305 Villámvédelem főcímű szabványsorozat tartalmazza. E sorozat 2006-ban jelent meg először, jelenleg a harmadik kiadásának előkészületei folynak. A korábbi kiadások olasz vezetéssel készültek, az 1 rész: Általános alapelvek új kiadása továbbra is olasz, a 2. rész: Kockázatkezelés francia, a 4. rész: Villamos és elektronikus rendszerek építményekben USA-irányítással készül.

A 3. rész: Építmények fizikai károsodása és életveszély kidolgozása a magyar vezetésű MT 21 csoportban készül, melynek vezetője Dr. Szedenik Norbert (BME-VIK Villamos Energetika Tanszék). A 3. rész a villámvédelem tervezése szempontjából a leglényegesebb és egyben a legnagyobb terjedelmű, s hogy ezt a részt magyar vezetéssel dolgozzák ki, annak köszönhető, hogy Magyarország jelentős eredményeket tudhat magáénak a villámvédelmi kutatások terén, például a villámhárítók szerkesztésére a „gördülő gömb” eljárást a világon elsőként vezette be magyar villámvédelmi szabványokba. A márciusi ülésen a készülő kiadás szövegének kidolgozását, valamint a beérkezett javaslatok elbírálását végezték el. A budapesti ülést az OBO BETTERMANN Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. támogatta.

A szabványsorozat új kiadásának előkészületei 2017 elején kezdődtek el, de a folyamat az IEC/TC 81 tagjainak véleménykülönbsége miatt újraindult. A nemzetközi megjelenés tervezett időpontja 2021 tavasza, az európai megjelenésnek még nincs céldátuma, a magyar megjelenés az utóbbihoz igazodik.

Végezetül

A szabvány jelenleg érvényes részei:

MSZ EN 62305-1:2011 Villámvédelem. 1. rész: Általános alapelvek (IEC 62305-1:2010, módosítva)

MSZ EN 62305-2:2012 Villámvédelem. 2. rész: Kockázatkezelés (IEC 62305-2:2010, módosítva)

MSZ EN 62305-3:2011 Villámvédelem. 3. rész: Építmények fizikai károsodása és életveszély (IEC 62305-3:2010, módosítva)

MSZ EN 62305-4:2011 Villámvédelem. 4. rész: Villamos és elektronikus rendszerek építményekben (IEC 62305-4:2010, módosítva)

A szabványok angol nyelvűek. Az első kiadás magyar nyelvű változatban is megjelent, az MSZT az új kiadást is magyar nyelven tervezi kiadni, amennyiben az ehhez szükséges támogatás biztosítottá válik. A magyar nyelvű változat támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse Nagy Gábor szabványosító menedzsert a g.nagy@mszt.hu e-mail-címen.

Kosák Gábor 
2020. március

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 841 Villámvédelem

IEC/TC 81 Villámvédelem

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!