Segítség a nagy rendezvények lebonyolításához

A világméretű események, mint pl. az olimpiai játékok, elősegíthetik, hogy egyes városok, régiók a szélesebb közönség számára is ismertté váljanak, emellett komoly gazdasági befektetést jelenthetnek és jelentős hasznot hozhatnak. De természetesen számos biztonsági kockázati tényező is felmerül ilyen rendezvények kapcsán. Az ISO megkezdte annak a szabványnak a kidolgozását, mely a városoknak abban nyújt majd támogatást, hogy miként bonyolíthatnak le egy nagy rendezvényt biztonságosan.

Az ISO/AWI 22379 Biztonság és rugalmasság. A nagy, városi rendezvények vendégül látásának és szervezésének irányelvei szabvány célja lesz, hogy iránymutatást adjon a kockázatok kezeléséhez, valamint a közbiztonság szavatolásához és a szolgáltatások zavartalan működtetéséhez.

Ivar K. Lunde, a szabványt kidolgozó bizottság vezetője szerint azért lesz különösen értékes és egyedülálló ez a szabvány, mert számos nagy rendezvény, világméretű esemény szervezőjének elméleti és gyakorlati ismeretét és tapasztalatát tartalmazza majd.

„Általában az a gyakorlat, hogy minden város elölről, a nulláról kezdi a szervezést anélkül, hogy a többiek tapasztalatára és bevált gyakorlatára építene. Ez a szabvány összegyűjti ezt a tudást, hogy mindenki profitálhasson belőle.”

Jelenleg nincs olyan „holisztikus” szabvány, amely egy nagy esemény előkészítésének, lebonyolításának és értékelésének elemeivel foglalkozna biztonságos és fenntartható módon – mondja Lunde úr. Az ISO/AWI 22379 alkalmazása ezért nemcsak a nagy rendezvények sikerét segítheti elő, hanem lehetővé teheti a városok számára, hogy a szervezés minél több szempontból megfeleljen az ENSZ fenntartható fejlődést célzó útmutatásainak. Annak eldöntéséhez is ad támpontokat, hogy a város egyáltalán elvállalja-e az esemény megrendezését, valamint ahhoz is, hogy a valós kockázatokat és költségeket felmérjék.

A tervek szerint az ISO/AWI 22379 hasznos kiegészítője lesz majd az ISO 20121 Event sustainability management systems. Requirements with guidance for use szabványnak, mely keretet ad a szociális, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható események szervezéséhez.

Zajdon Anna

2020. március

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 292 Biztonság és rugalmasság

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!