Feliratkozás Vélemény

2019. július

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

A nemzeti szabványállomány változásai

2019. július 1-jén 124 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 83 db MSZ EN, 29 db MSZ EN ISO és 12 db MSZ EN IEC.

tovább

2019. július 1-jén 29 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább

 


Júliusban megjelent magyar nyelvű szabványok

2019. július 1-jén 13 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Szabványok szövegének változása

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. július 1-jén 4 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Gyakran ismételt kérdések VI.

Milyen kapcsolatban van a jogszabály és a szabvány?

tovább


5G szabadalmak – CEN-CENELEC Workshop

A Nokia és az IP-Europe kezdeményezésére 2017. október 6-án, Párizsban, az AFNOR vezetésével a CEN és a CENELEC közös munkaértekezletet tartott azzal a céllal, hogy egy munkaértekezleti megállapodást (CWA) dolgozzanak ki, mely leírja az 5G és a „dolgok internete” (IoT), beleértve az ipari internet szabadalmainak engedélyezésére vonatkozó alapelveket és útmutatásokat.

tovább


Élelmiszerek eredetiségvizsgálata

A témában 2019. februárban megjelent cikkünkben már tájékoztatást adtunk arról, hogy a CEN-tagországok – hazánkat is beleértve – megszavazták a CEN/TC 460 Élelmiszerek eredetiségvizsgálata új európai műszaki bizottság létrehozását. A bizottság alakuló ülését nagy érdeklődés mellett 2019. június 14-én Berlinben, a német titkárság vezetésével tartotta meg, amelyen magyar szakértő is részt vett webkonferencia keretében.

tovább


Beton tető- és idomcserepek – Megjelent az MSZ EN 490:2011+A1:2017 magyar nyelvű változata

A beton tetőfedési célra való felhasználása az ókorig nyúlik vissza. Példaként lehet említeni a közel 2000 éves római Pantheont, amelyet i. e. 27-ben emeltetett Marcus Vipsanius Agrippa államférfi és hadvezér, valószínűleg a korabeli Róma isteneinek együttes tiszteletére. A nevezetes épület kupoláját is öntöttbeton-technológiával készítették. (MSZ EN 490:2011+A1:2017)

tovább


Elektromágneses összeférhetőség

A Magyar Szabványügyi Testület az elektromágnes összeférhetőség szakterületén 2019. július 1-jén közzétette öt, korábban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) bevezetett európai szabvány magyar nyelvű változatát.

tovább


Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

A CEN a közelmúltban közzétette Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások című 17. útmutatóját (CEN Guide 17:2019), amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat.

tovább


A klímaváltozás hatásának kezelése

Most, amikor a világ legnagyobb cégei az éghajlattal összefüggő kockázatoknak az üzleti működésükre gyakorolt hatását csaknem 1 trillió (1018) $-ra értékelik, a klímaváltozást nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mindehhez az üzleti tevékenységüknek is alkalmazkodnia kell, ebben van segítségükre a 2019-ben megjelent nemzetközi szabvány, az ISO 14090.

tovább


Háztartási és hasonló jellegű rögzített kapcsolók

Elkészült az MSZ EN 60669-1:2018 magyar nyelvű változata, nem sokkal a forrásszabványa európai megjelenését követően.

tovább


Elektromechanikus elemi relék

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. május 1-jén közzétette az elektromechanikus elemi relék általános és biztonsági követelményeit tartalmazó MSZ EN 61810-1:2015 magyar nyelvű kiadását a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottság égisze alatt.

tovább


Az IEC/TC 62/SC 62B/WG 37 budapesti ülése

Az IEC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban nemzetközi szabványosító műszaki bizottság SC 62B/WG 37 Diagnosztikai röntgenberendezések munkacsoportja június 24. és 28. között Magyarországon, az MSZT-székházban tartotta ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására. A meghívásra az adott alkalmat, hogy Magyarország kezdeményezte az IEC 61223 szabványsorozat új tagjának kidolgozását.

tovább


Felkészültségi követelmények a referenciaanyagok gyártóira/előállítóira – Megjelent magyar–angol nyelven az MSZ EN ISO 17034:2017

A referenciaanyag olyan anyag, mely egy vagy több tulajdonságára nézve kellően homogén és stabil ahhoz, hogy alkalmas legyen a felhasználásra egy mérési folyamat minden szakaszában, beleértve a módszer validálását, a kalibrálást és a minőség-ellenőrzést. Az ilyen anyagokat készítő szervezetek tudományos és műszaki felkészültségének láthatóvá/értékelhetővé tétele alapvető követelmény a referenciaanyagok minőségének biztosításához.

tovább


Az MSZ ISO 45001:2018 és az MSZ EN ISO 50001:2019 szabványok szerinti akkreditált tanúsítási szolgáltatást nyújt az MSZT

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) 2019 májusában két napon át tartotta az irodai helyszíni szemléjét a Magyar Szabványügyi Testületnél (MSZT) az irányítási rendszerek (MIR, KIR, MEBIR, EgIR, MEES) tanúsítása területén integrált eljárásban, kiemelt figyelmet fordítva az MSZ ISO 45001:2018 és az MSZ EN ISO 50001:2019 szabványokkal kapcsolatos áttérési követelményeknek való megfelelőségre. Az MSZT telephelyén lefolytatott vizsgálatot az auditorok helyszíni megfigyelése egészítette ki. A NAH 2019. június 20-án döntött a módosított  akkreditálási okirat kiadásáról. Ettől kezdve a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága az elsők között jogosult az MSZ ISO 45001:2018 és az MSZ EN ISO 50001:2019 szabványok szerinti akkreditált tanúsítvány kiadására. Köszönet ügyfeleinknek és auditorainknak segítő támogatásukért.

tovább


Az első sikeres áttérés a munkahelyi egészségvédelem és biztonság új irányítási rendszerszabványára (MSZ ISO 45001:2018)

A Best-Vill. 2000 Kft. tevékenységének középpontjában a megbízó áll. Törekvésük, hogy az elvárt igényeknek folyamatosan és maradéktalanul megfeleljenek, a cégük iránti bizalmat megtartsák, illetve erősítsék. Működési stratégiájuk gyakorlati megvalósítása érdekében, a Magyar Szabványügyi Testület tanúsított partnerei közül elsőként vállalták az MSZ ISO 45001:2018 szabvány szerinti követelmények bevezetését, valamint a felkészülést az új tanúsítási feltételrendszerre.

tovább


A minőségirányítási rendszer tanúsítása, valamint a kozmetikumok helyes gyártási gyakorlatának igazolása a C&C Laboratory Kft.-nél

Az MSZT új ügyfele, a C&C Laboratory Kft. kozmetikai készítményei a kiterjedt viszonteladói hálózatnak köszönhetően ma már nem csupán Magyarországon, hanem a világ számos más pontján is megvásárolhatók. A Társaság az MSZ EN ISO 9001:2015 és az MSZ EN ISO 22716:2008 szabványok alapján bevezetett integrált irányítási rendszerével biztosítja a vevői igényeknek és a jogszabályi előírásoknak megfelelő termékek előállítását. A cég minőségirányítási és GMP-rendszere szabványkövetelmények szerinti megfelelő működését a Magyar Szabványügyi Testület 2019 júniusában végzett auditeljárása igazolta.

tovább


Auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2019. június 11-én került sor az ÉBIR-auditorok továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) Horváth Mihály téri székházában:

Az ÉBIR-auditortalálkozó célja az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, az audittapasztalatok megbeszélése volt.

tovább


Néhány kiemelten fontos érvényes jogszabály a hulladékokkal, hulladékgazdálkodással kapcsolatban

A fogyasztói társadalom óriási mennyiségű hulladékkal terheli környezetünket. A műanyag hulladékok fele egyszer használatos eszközökből származik, melyeknek lebomlási ideje több száz évre is tehető. A következő jogszabályok alkalmazása csökkenti a természeti erőforrások igénybevételét, valamint az elhasználódott anyagok természetbe való visszakerülését hulladék formájában.

tovább


Képzés – Laboratóriumi belső auditorok képzése (2019. szeptember 30. és október 1.)

A laboratóriumok irányítási rendszerének és felkészültségének fejlesztésében, felülvizsgálatában részt vevők felkészítése az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 követelményeinek auditálására az MSZ EN ISO 19011:2018 útmutatásaival összhangban.

tovább


Szakmai fórum – Egészségkockázatok munka közben. Az MSZ EN 1005-4:2005+A1:2009 szabvány bemutatása (2019. szeptember 26.)

A fórum célja: A résztvevők tájékoztatása arról, hogyan lehet csökkenteni a géppel kapcsolatos tevékenységekkel összefüggő egészségkockázatokat és javítani e tevékenységek minőségét, hatékonyságát.

tovább


Az MSZT képzései/szakmai fórumai

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2019 júniusában az Online Szabványkönyvtárnak 17 új előfizetője volt, 94 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 1 előfizetésre került sor.


Létesítményi informatikai hálózatok könyve

„Napjainkban az informatika és a kommunikációs technológia fejlődése újabb lendületet kap azáltal, hogy megújul a mobil kommunikáció, és olyan fejlett informatikai technológiákkal társul, mint az intelligens épületek vagy a rádiófrekvenciás azonosítás. Ennek során megújul az infokommunikációs infrastruktúra. A fejlett technológiák bevezetése nemcsak nagy mennyiségű, de újszerű, bonyolult mérnöki feladat. Ahhoz, hogy a megújuló infrastruktúra megfeleljen a kor követelményeinek, a mérnöki ismeretek továbbfejlesztése is szükséges.” Ehhez ad segítséget dr. Kovács Oszkár új szakkönyve.

tovább


Ülőröplabda-Európa-bajnokság Budapesten MSZT-munkatárs részvételével

2019. július 15. és 21. között rendezik meg hazánkban az ülőröplabda-Európa-bajnokságot, amelyen az MSZT egyik munkatársa, Bernáth Csaba is részt vesz játékosként. Az ülőröplabda egy paralimpiai sportág, melyet mozgáskorlátozottaknak alakítottak ki a második világháború után. A sportot kezdetben a rehabilitáció eszközeként használták, később azonban már versenyeket is szerveztek.

tovább


  Feliratkozás Vélemény