MSZT Hírlevél

Leiratkozás Feliratkozás Vélemény

2019. augusztus

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

A nemzeti szabványállomány változásai

2019. augusztus 1-jén 113 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő 78 db MSZ EN, 18 db MSZ EN ISO, 14 db MSZ EN/IEC, 1 db MSZ CEN ISO/TS, 1 db MSZ CEN/TS és 1 db MSZ HD.

tovább

2019. augusztus 1-jén 28 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább


Augusztusban megjelent magyar nyelvű szabványok

2019. augusztus 1-jén 9 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Szabványok szövegének változása

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. augusztus 1-jén 7 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Mit jelentenek a szabvány hivatkozási számában látható – /A1; /A2; +A1; +A2; /AC; +AC stb. – betűjelek?

Ebben a cikkben a szabványok hivatkozási számában látható, gyakran előforduló betűjeleket és azok jelentését vesszük sorra.

tovább


Egészségturizmus világszerte

Az utóbbi években egyre többen utaznak egészségügyi ellátás céljából más országokba. Az okok sokfélék lehetnek – a versenyképes árak, az otthon nem elérhető kezelések vagy a hosszú várólista elkerülése.

tovább


Nem aktív sebészeti implantátumok

Az MSZT 2019. augusztus 1-jén magyar nyelven megjelentette az MSZ EN ISO 14630:2013 szabványt, mely általános követelményeket határoz meg a nem aktív sebészeti implantátumokra.

tovább


Hő és láng ellen védő ruházat

2019. augusztus 1-jén magyar nyelven megjelent az MSZ EN ISO 11612:2016 Védőruházat. Hő és láng ellen védő ruházat. Minimális teljesítménykövetelmények című szabvány.

tovább


Okosvárosok teljesítményének mérése

Napjainkban egyre többen el tudják képzelni, hogy mit is jelent a „smart” vagy az „okos” kifejezés egy eszköz vagy egy megoldás jelzőjeként, de kevesen tudják megmondani, mit jelent ez egy város esetében.

tovább


Megkezdődött a méhészeti termékek nemzetközi szabványosítása

Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban, továbbá jelentős exportőrök vagyunk, így e terület szabványosítása kiemelten fontos számunkra.

tovább


Új jövő kialakítása az innovációmenedzsment-szabványokkal

Az innováció nem csupán néhány remek ötlet, hanem az értékteremtésről, illetve a szervezetek folyamatos alkalmazkodásáról és fejlődéséről szól.

tovább


Beszámoló a CEN és CENELEC 2019. májusi Műszaki Igazgatósági üléseiről

A Műszaki Igazgatóság (BT) üléseit rendszeresen Brüsszelben szervezik a CEN és a CENELEC ülésközpontban. A korábban meghozott döntés értelmében a két ülés közös helyszínen zajlott, egymás utáni napokon.

tovább


A vízen lebegő naperőműveké a jövő?

Szingapúrban elkészült a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve, amelyet 2017-ben kezdtek el tervezni az ABB technológiáját alkalmazva.

tovább


Magyar vezetéssel készül a szabadvezeték-gondolákra vonatkozó új szabvány

Az EN 50374 szabvány karbantartására és felülvizsgálatára alapított európai CLC/TC 78/WG 10 szabványosító munkacsoport, Dr. Németh Bálint vezetésével készíti elő a szabvány új kiadását.

tovább


CEN munkaprogram 2019 – gépek és berendezések

A két európai szabványügyi szervezet, a CEN és a CENELEC közös munkája során az Európai Közösség országaiban általánosan alkalmazott szabványokat alkot. A 34 államot képviselő tagságból álló európai szervezetek majd 500 műszaki bizottsága közül 50 foglalkozik a gépek biztonságos használatával a mezőgazdaság, az ipari gyártás, a bányászat, az építőipar területén, illetve a mindennapi életben használtakkal, mint pl. liftek, elektromos eszközök.

tovább


Ívhegesztő-áramforrások

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. augusztus 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ EN IEC 60974-1:2019 Ívhegesztő berendezések. 1. rész: Hegesztő-áramforrások (IEC 60974-1:2017) című szabvány és A1 módosításának (MSZ EN IEC 60974-1:2018/A1:2019) magyar nyelvű változatait. A szabvány és módosításának egybeszerkesztett/egyesített változata (MSZ EN IEC 60974-1:2019 EV) is elérhető magyar nyelven.

tovább


Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer tanúsítása, valamint a HACCP- és a GMP-rendszer igazolása az ARNICA Kft.-nél

Az ARNICA Kft. fő tevékenysége az étrend-kiegészítő termékek fejlesztése és gyártása. A szervezet célja, hogy minőségi termékekkel lássák el partnereiket, melyhez támogatást nyújt a bevezetett és működtetett MSZ EN ISO 22000:2005 szerinti, illetve a GMP- és HACCP-rendszer. A Magyar Szabványügyi Testület auditeljárása igazolta a cég rendszerének követelmények szerinti működését.

tovább


Információbiztonság-irányítási rendszer tanúsítása a Hungaro DigiTel Kft.-nél

A Hungaro DigiTel Kft. (HDT Kft.) működése és szolgáltatásai területén az érdekelt felek információbiztonsági elvárásainak való folyamatos megfelelést meghatározó tényezőként kezeli, ezeknek a feladatoknak az ellátására integrálta a meglévő MSZ EN ISO 9001:2015 szerint tanúsított – és az idei eljárás után aranyoklevéllel minősített – minőségirányítási rendszeréhez az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szerinti információbiztonság-irányítási rendszert.

tovább


Ez évben is szép magyar eredmények születtek a 20. JQA Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyen

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár huszadik alkalommal hirdette meg a Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt. A Magyar Szabványügyi Testület mint az IQNet magyar tagja, jelentős szerepet vállalt a verseny magyarországi meghirdetésében és promotálásában (a hazai iskolák megkeresésével és figyelmének felhívásával). A rajzpályázat egyre növekvő hazai népszerűségét igazolja a magyar részvétel magas aránya, mellyel Magyarország a negyedik legtöbb pályázatot benyújtó ország lett. Az idei versenyen ismét több magyar gyermek ért el kimagasló eredményeket.

tovább


2019 júliusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


Az MSZT képzései/szakmai fórumai

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2019 júliusában az Online Szabványkönyvtárnak 27 új előfizetője volt, 83 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 5 előfizetésre került sor.


Leiratkozás Feliratkozás Vélemény