Feliratkozás Vélemény

2019. június

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

A nemzeti szabványállomány változásai

2019. június 1-jén 124 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 80 db MSZ EN, 34 db MSZ EN ISO, 1 db MSZ CEN/TR, 6 db MSZ EN/IEC, 1 db MSZ ISO, 1db MSZ HD és 1 db MSZE.

tovább

2019. június 1-jén 5 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább

 


Júniusban megjelent magyar nyelvű szabványok

2019. június 1-jén 8 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Szabványok szövegének változása

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. június 1-jén 7 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Gyakran ismételt kérdések V.

Miért érdemes a szabványokat figyelembe venni?

tovább


A szabványalkotási folyamat átláthatósága – Tévhitek és tények VII.

A szabványalkotás nyilvános, transzparens, az érdekelt felek önkéntes közreműködésével megvalósuló, konszenzuson alapuló műszaki tevékenység.

tovább


MSZT-emlékplakett a szabványosításért végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységért

Az MSZT 2019. évi májusi Közgyűlése a szabványosításért végzett tevékenységéért emlékplakettet adományozott Jeney Csaba úrnak, az MSZT Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága leköszönő elnökének és a nyugalomba vonuló, a villamos energia fogyasztásmérő és vezérlőberendezéseinek hazai és nemzetközi szaktekintélyének Kmethy Győző úrnak.

tovább

tovább


A sportolók doppingolásának megelőzése

Új európai szabvány készül a gyártók számára olyan keretrendszerrel, amely minimálisra csökkenti a sportolóknak szánt élelmiszerekben és az étrend-kiegészítőkben lévő tiltott anyagok jelenlétének kockázatát.

tovább


Fiatalokat támogató mentorprogram

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) a fiatal szakemberek IEC-n belüli szabványosítási tevékenységbe való bekapcsolódását elősegítendő, létrehozta saját mentorprogramját, az IEC Young Professionals programot.

tovább


GAR-rendelet szabványai

Felülvizsgálták és kiadták az új EN 13611:2019 Gáznemű és/vagy folyékony tüzelőanyaggal működő égők és készülékek biztonsági, szabályozó- és vezérlőberendezései. Általános követelmények európai szabványt. A szabvány harmonizálásáról szóló közlemény hamarosan megjelenik az EU hivatalos lapjában (OJEU), onnantól pedig egy új korszak veszi kezdetét az európai gázipar szabványosításában.

tovább


IEC/TC 13 plenáris ülés az MSZT-ben

Az IEC/TC 13 nemzetközi szabványosító műszaki bizottság Magyarországon tartotta 2019. évi munkacsoporti és plenáris ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására május 13. és 17. között.

tovább


Szabadvezetékek nemzeti előírásának korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 801 Szabadvezetékek létesítése műszaki bizottsága munkájának eredményeként (felülvizsgálat, korszerűsítés) megjelent az MSZE 50341-2:2019 előszabvány korszerűsített változata.

tovább


A MIR és a KIR auditálására vonatkozó kompetenciakövetelmények

Június 1-jétől magyarul is elérhető az MSZ EN ISO/IEC 17021 szabványsorozat 2. és 3. része.

tovább


Lezárult az Európai Bizottság égisze alatt 2016-ban elindult Közös Szabványosítási Kezdeményezés programja

Lezárult az Európai Bizottság égisze alatt 2016-ban elindult Közös Szabványosítási Kezdeményezés (Joint Initiative on Standardisation) programja. A programban meghatározott tizenöt akciópont egyike a Svéd Szabványügyi Intézet (SIS) irányításával az európai közbeszerzésekben a szabványok hivatkozását vizsgálta, illetve a szabványhivatkozások hatékonyságának növelését célozta.

tovább


Az MSZT új ügyfele − az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer tanúsítása területén − a Tiszafüredi Thermál Kft.

A Tiszafüredi Thermál Kft. célkitűzése a kiváló minőségű, lúgosító hatású italok és üdítőitalok előállítása, értékesítése, valamint a vásárlók bizalmának elnyerése és a meglévő kapcsolatok elégedettségének fenntartása mellett, az új piaci lehetőségek kialakítása. A Társaság ezeknek a feladatoknak az ellátására vezette be az MSZ EN ISO 22000:2018 alapján, az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerét.

tovább


Sikeresen lezajlott az első MSZ EN ISO 50001:2019 szerinti okirat-megújító eljárás a MAPEI Kft.-nél

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője. Munkájuk során elkötelezték magukat a kisebb energiafelhasználással járó technológiák alkalmazási arányának javítására, az energiafelhasználás fokozatos csökkentésére. A cég az energiagazdálkodási irányítási rendszerének esedékes okirat-megújító eljárása keretében elsőként tért át a Magyar Szabványügyi Testületnél az MSZ EN ISO 50001 szabvány 2019. évi verziójára.

tovább


2019 májusában megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követését tájékoztató anyag segíti.

tovább


Tanúsított partnereink visszajelzései

Az MSZT – Tanúsítási Titkárságának tevékenységéről, auditorainak munkájáról – folyamatosan gyűjti és értékeli azokat az észrevételeket, amelyek megalapozzák további magas színvonalú tanúsítási szolgáltatásait.

tovább


Az MSZT képzései/szakmai fórumai

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2019 májusában az Online Szabványkönyvtárnak 21 új előfizetője volt, 112 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 10 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény