Feliratkozás Vélemény

2020. január

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

A nemzeti szabványállomány változásai

2020. január 1-jén 157 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 77 db MSZ EN, 35 db MSZ EN ISO, 41 db MSZ EN IEC, 3 db MSZ EN ISO/CIE és 1 db MSZ ISO.

tovább

2020. január 1-jén 1 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább

 


Januárban megjelent magyar nyelvű szabványok

2020. január 1-jén 7 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Szabványok szövegének változása

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. január 1-jén 10 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Felhívás és közlemény

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. január 1-jén 1 db nemzeti szabvány programba vételét tervezi és 3 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


Európai és nemzetközi szabványosítással kapcsolatos közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl, megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC; Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok


Megjelent az új trafószabvány!

14 év után, 2019-ben megjelent az EN IEC 61558-1 európai szabvány harmadik kiadása. A szabványt várhatóan márciusban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) vezetjük be.

tovább


Műanyag csővezetékrendszerek tervezése

Az MSZT 2019. december 1-jén jóváhagyó közleménnyel bevezette az MSZ CEN/TS 15223:2019 szabványt, amely a tervezők számára nyújt segítséget.

tovább


Mi segíthet a szervezeteknek, ha csak a bizonytalanság biztos?

Minden vállalkozásnak folyamatosan veszélyekkel kell szembenéznie, kezdve a kiszámíthatatlan politikai helyzetektől a gyorsan fejlődő technológiáig és a versenytársak zavaró tevékenységéig. A veszélyek felmérésében segít az MSZ EN IEC 31010:2020 Kockázatmenedzsment. Kockázatfelmérési eljárások című szabvány.

tovább


Új Eurocode-szabványmódosítások magyar nyelven

2019-ben az MSZT két Eurocode-szabványmódosítást vezetett be angol nyelven, melyek magyar nyelvű változatát január 1-jén tette közzé.

tovább


ISO-COPOLCO szabvány az iskolai kirándulások biztonságáért

Az ISO felhasználói politikáért felelős bizottsága (ISO-COPOLCO) új szabványt kíván kidolgozni Managing Risk for Youth and School Trips címen azzal a céllal, hogy útmutatót adjon az iskolák, utazási irodák, kormányzati szervek stb. számára a gyermekek/diákok csoportos utazásai során figyelembe veendő speciális kockázatokkal kapcsolatban.

tovább


Az európai szabványügyi szervezet (CEN) többféle európai szabvány jellegű dokumentummal segíti az európai jogalkotást és jogkövetést, valamint az egységes európai piac működését

Műszaki specifikációkat (CEN/TS-eket) elsősorban az európai piac fejlődésének támogatását célzó témakörök szempontjainak közzétételére, az előírásokra és kapcsolódó vizsgálati módszerekre vonatkozó piaci iránymutatáshoz, valamint a kísérleti körülmények és/vagy fejlődő technológiák előírásainak megalkotására hozzák létre.

tovább

Műszaki jelentések (CEN/TR-ek) akkor készülnek, ha sürgős vagy hasznos tájékoztatást szeretnének adni a CEN/CENELEC tagjainak, az Európai Bizottságnak, az EFTA titkárságának vagy más kormányzati szerveknek, illetve kívülálló testületeknek.

tovább

Munkaértekezleti megállapodás (CWA) a CEN által, a három hivatalos nyelv (angol, német, francia) közül legalább az egyik nyelven kiadott dokumentum. Ez olyan megállapodás, amelyet egy CEN-munkaértekezleten dolgoznak ki, és a CEN olyan kiadványa, amely meghatározott egyének vagy szervezetek közötti megegyezést tükröz. Ezek az egyének vagy szervezetek felelősek a dokumentum tartalmáért.

tovább


2019-ben alakult új nemzetközi (ISO) és európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok

2019-ben is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és európai megfelelője, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az általános szabványosítás területén számos olyan területet vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk.

tovább


Tájékoztató az IQNet év végi üléséről

Az IQNet (Nemzetközi Tanúsító Hálózat), melynek az MSZT 1998 óta teljes jogú tagja, 2019. november 25–29. között tartotta év végi ülését Antalyában. A tagok szélesebb körben évente kétszer találkoznak a szervezet által nyújtott szolgáltatások, harmonizációs elvek, valamint tagsági kérdések frissítése, megvitatása és a szükséges döntések meghozatala érdekében.

tovább


21. JQA Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzverseny

Ebben az évben immár huszonegyedik alkalommal hirdeti meg a JQA Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajzversenyt a JQA japán tanúsító szervezet az IQNet Nemzetközi Tanúsító Hálózattal közösen. A verseny célja a gyermekek nevelése a környezet szeretetére és védelmére.

Téma: Földünk 2030-ban

Jelentkezési határidő: 2020. május 29.

tovább


Az MSZT új ügyfele – a minőségirányítási rendszer tanúsítása területén – a CREENSOL Kft.

A 2019-ben alapított CREENSOL Creative Engineering Solutions Kft. elsősorban a nukleáris ipar területén működő mérőeszközök, irányítástechnikai és technológiai informatikai rendszerek, erőművi szimulátorok fejlesztésére fókuszál. A Társaság minőségirányítási rendszerének tanúsítási auditja alapján az MSZT kiadta a nemzeti MSZT- és a nemzetközi IQNet-rendszertanúsítványt.

tovább


Sikeres információbiztonsági irányítási rendszer tanúsítása az MSZT új ügyfelénél, a TC2-nél

A felhőinformatikával foglalkozó TC2 portfóliójában szerepel a koncepcióalkotás, tervezés, oktatás, fejlesztés, implementálás, üzemeltetés új rendszerekre és a meglévők migrálására. A TC2 folyamatai fejlesztése és az információbiztonság kiemelt kezelése érdekében döntött az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány szerinti irányítási rendszer bevezetéséről és tanúsíttatásáról.

tovább


Aranyoklevél kiadása Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi Alapellátási Intézménye részére

A Magyar Szabványügyi Testület aranyoklevéllel ismerte el Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Egészségügyi Alapellátási Intézménye minőségirányítási rendszere működtetése melletti elkötelezettségét. Aranyoklevelet azok a szervezetek kaphatnak, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


Az MSZT képzései/szakmai fórumai

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2019 decemberében az Online Szabványkönyvtárnak 206 új előfizetője volt, 74 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2019. december 4. és 30. között megnyitott támogatását 243 online szabványkönyvtári felhasználói hely előfizetése esetében vették igénybe. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 5 előfizetésre került sor.


Felhívás a MEES-auditorcsapat bővítésére

A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága MEES auditori pozícióba keres új külsős munkatársakat.

tovább


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület környezetmérnök végzettségű munkatársat keres szabványosító menedzser munkakörbe.

tovább


  Feliratkozás Vélemény