Feliratkozás Vélemény

2019. október

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

A nemzeti szabványállomány változásai

2019. október 1-jén 179 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 73 db MSZ EN, 83 db MSZ EN ISO, 18 db MSZ EN IEC, 1 db MSZ ISO/IEC, 1 db MSZ ISO, 1 db MSZ IEC és 2 db MSZ.

tovább

2019. október 1-jén 9 db nemzeti szabvány visszavonására került sor.

tovább

 


Októberben megjelent magyar nyelvű szabványok

2019. október 1-jén 10 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Szabványok szövegének változása

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén 7 db nemzeti szabvány helyesbítését tette közzé.

tovább


Szabványosítási Világnap – 2019. október 14.

Minden évben október 14-én ünneplik a Szabványosítási Világnapot, ezzel is megtisztelve és elismerve annak a több ezer szakértőnek a közös erőfeszítését és munkáját, akik önkéntesen, világszerte műszaki tartalmú dokumentumokat dolgoznak ki, amelyek nemzetközi szabványként jelennek meg.

tovább


Blokklánc az energiaágazatban: kihívások és lehetőségek

A CEN és a CENELEC 2019. október 24-én szemináriumot szervez a blokklánc-technológiák energiaágazatban való alkalmazhatóságának feltérképezésére. A rendezvény célja a meglévő ismeretek összehangolása és az ágazatközi együttműködés motiválása annak érdekében, hogy a blokklánccal összefüggő tevékenységek révén kulcsfontosságú hozzájárulást nyújtsanak az EU energiarendszerének átalakításához.

tovább


Ablakok és kültéri bejárati ajtók, valamint a beltéri ajtók szabványai

A CEN 2006-ban közzétette az első, a CEN/TC 33 Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalak európai műszaki bizottságban kidolgozott nyílászárókra vonatkozó termékszabványt, az EN 14351-1:2006 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Tűzálló és/vagy füstgátló tulajdonság nélküli ablakok és külső bejárati ajtók hivatkozási számú és című szabványt. A szabványnak azóta két módosítása jelent meg, az EN 14351-1:2006+A1:2010 és az EN 14351-1:2006+A2:2016.

tovább


Intelligens városok és közösségek – A polgárok és a fogyasztók igényeinek megfelelő szabványosítás

Az ETSI 2019. december 11-én az intelligens városokról és közösségekről szóló nyílt találkozót szervez a brüsszeli Bloom Hotelben. A találkozó célja annak megvitatása, hogy a szabványosítás miként felel meg a polgárok és a fogyasztók igényeinek, mivel esetenként felvetődik, hogy a szabványok zavarók a városok számára, és nem veszik kellőképpen figyelembe a polgárok igényeit, beleértve az alkalmazhatóságot, a hozzáférhetőséget vagy az adatbiztonságot.

tovább


„Tűzijáték” az MSZT-ben – az ISO/TC 264 plenáris ülése Budapesten

Az ISO/TC 264 Tűzijátékok nemzetközi szabványosító műszaki bizottság Magyarországon, az MSZT székházában tartotta 2019. évi munkacsoporti és plenáris ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására szeptember 17. és 20. között.

tovább


Szabványsorozattal a hemodialízissel kezelt páciensek életminőségéért

2019. október 1-jén az MSZT A hemodialízishez és a kapcsolódó gyógykezelésekhez használt folyadékok elkészítése és minőségirányítása összefoglaló címmel bevezette az MSZ EN ISO 23500 szabványsorozat öt részét.

tovább


Sikeres szakmai fórum a géppel kapcsolatos, munka közbeni testtartások és mozgások kockázatairól

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. szeptember 26-án szakmai fórumot rendezett az MSZ EN 1005-4:2005+A1 Gépek biztonsága. Az ember fizikai teljesítménye. 4. rész: A géphez viszonyított, munka közbeni testtartások és mozgások értékelése szabvány magyar nyelvű megjelenése alkalmából.

tovább


Sportlétesítmények világítása

11 év után idén július 1-jén megjelent az MSZ EN 12193 Fény és világítás. Sportlétesítmények világítása angol nyelvű szabvány új kiadása.

tovább


Díszfák ültetése és védelme – két új magyar szabvány

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén megjelentetett két tiszta magyar szabványt a díszfák ültetéséről (MSZ 12172:2019) és védelméről (MSZ 12042:2019). A szabványok kiadását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta.

tovább


ISO-felmérés (ISO Survey 2018) az irányítási rendszerek tanúsításáról – Összefoglaló

A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) nemrég jelentette meg felmérését a 2018-as rendszertanúsítási adatokról. A felmérésben a legismertebb és legszélesebb körben bevezetett rendszertanúsítási szabványok szerepelnek. A részletes adatokat a felmérés összefoglalója tartalmazza.

tovább


Információbiztonsági auditor-továbbképzés és szakmai találkozó az MSZT-ben

2019. szeptember 16-án került sor az információbiztonsági auditorok interaktív továbbképzésére az MSZT Horváth Mihály téri székházában. A képzés célja az új ismeretek megosztásán túl az auditálási folyamatok harmonizálása, valamint az auditori és akkreditálási tapasztalatok cseréje volt. A találkozón az MSZT ISMS-auditorokon kívül ISMS-auditorjelöltek és integrált eljárásokban érdekelt MIR-auditorok is részt vettek.

tovább


Aranyoklevél kiadása a HUNGAROCOM Híradástechnikai Kft. részére a minőségirányítási rendszerének működtetésére

A Magyar Szabványügyi Testület aranyoklevelet adományozott a HUNGAROCOM Híradástechnikai Kft.-nek minőségirányítási rendszerével kapcsolatos elkötelezettségének elismeréseként. Aranyoklevelet azok a szervezetek kaphatnak, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat 12 éven keresztül tartják fenn a Magyar Szabványügyi Testületnél.

tovább


2019 szeptemberében megjelent új, módosított környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Fontos, hogy mindig tudja a szervezet, hogy mely területen történtek változások és milyen lépéseket kell tennie azért, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek. A változások nyomon követéséhez az alábbi tájékoztató anyaggal kívánunk segítséget nyújtani.

tovább


Az MSZT képzései/szakmai fórumai

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás vagy az MSZT honlapján, vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 061 4566 925.


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2019 szeptemberében az Online Szabványkönyvtárnak 26 új előfizetője volt, 63 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 7 előfizetésre került sor.


  Feliratkozás Vélemény