Szabványosítási Világnap – 2019. október 14.

Minden évben október 14-én ünneplik a Szabványosítási Világnapot, ezzel is megtisztelve és elismerve annak a több ezer szakértőnek a közös erőfeszítését és munkáját, akik önkéntesen, világszerte műszaki tartalmú dokumentumokat dolgoznak ki, amelyek nemzetközi szabványként jelennek meg.

1946-ban október 14-én találkoztak először a 25 ország képviselői Londonban, hogy megállapodjanak egy nemzetközi szabványügyi szervezet létrehozásáról. A következő év februárjában született meg az ISO, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, és 1970-ben ünnepelték meg az első Szabványosítási Világnapot.

Idén, 2019-ben a Szabványosítási Világnap mottójának az alábbi gondolatot választották:

A videószabványok globális színteret alkotnak

Ebben az évben az esemény plakátja arra a szerepre utal, melyet a videók foglalnak el életünkben. A videózás forradalmasította a szórakozásunkat, továbbá összeköti a barátokat és családokat a föld bármelyik pontján, ezen felül jelentős előrelépést eredményez az orvosi ellátásban és az oktatásban.

A képen könnyen beazonosítható az indítógomb szimbóluma, mellyel olyan sűrűn találkozunk. A videótömörítési algoritmusok, melyeket az IEC, az ISO és az ITU közösen szabványosított, e fejlődés előmozdításában jelentős szerepet játszanak. Ezek a szabványok megfelelnek az ipar által elvárt erőteljes tömörítési képesség követelményeinek.

Az elmúlt évek technológiai fejlődése nagy igényeket támaszt a videók minőségével szemben is, hiszen a videó könnyen hozzáférhetővé vált, segítve az embereket, hogy élményeiket mozgóképek segítségével is megosszák. Az új elvárások, mint pl. a videó igényessége és hozzáférhetősége, megjelennek az új szabványokban.

A Világnap alkalmából a nemzetközi szabványügyi szervezetek, az ISO, az IEC és az ITU 2019. október 14-én rendezi meg a Szabványosítási Világnapot, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár.

Bővebben: https://www.iso.org/world-standards-day.html

Zajdon Anna

2019. október