Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos szabványokat az ISO/TC 34 nemzetközi műszaki bizottság SC 17 albizottsága dolgozza ki, amelynek érvényes szabványait a linkre kattintva megtekintheti.
Az élelmiszer-biztonsági menedzsmentrendszerek érvényes szabványai*:
Az angol forrásszabvány
|
magyar nyelvű kiadása
|
ISO 22000 :2018 Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain
|
MSZ EN ISO 22000:2018 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2018)
|
ISO 22005:2007 Traceability in the feed and food chain. General principles and basic requirements for system design and implementation
|
MSZ EN ISO 22005:2007 Nyomonkövethetőség a takarmány- és az élelmiszerláncban. Általános elvek és alapkövetelmények a rendszer tervezéséhez és bevezetéséhez (ISO 22005:2007)
|
ISO 22006:2009 Quality management systems. Guidelines for the application of ISO 9001:2008 to crop production
|
|
ISO/TS 22002-1:2009 Prerequisite programmes on food safety. Part 1: Food manufacturing
|
MSZ ISO/TS 22002-1:2011 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 1. rész: Élelmiszergyártás
|
ISO/TS 22002-2:2013 Prerequisite programmes on food safety. Part 2: Catering
|
MSZ ISO/TS 22002-2:2015 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 2. rész: Vendéglátás és közétkeztetés
|
ISO/TS 22002-3:2011 Prerequisite programmes on food safety. Part 3: Farming
|
MSZ ISO/TS 22002-3:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 3. rész: Agrárgazdálkodás
|
ISO/TS 22002-4:2013 Prerequisite programmes on food safety. Part 4: Food packaging manufacturing
|
MSZ ISO/TS 22002-4:2016 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 4. rész: Az élelmiszer-csomagoló anyag/eszköz gyártása
|
ISO/TS 22002-5:2019 Prerequisite programmes on food safety. Part 5: Transport and storage
|
MSZ ISO/TS 22002-5:2021 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 5. rész: Szállítás és tárolás
|
ISO/TS 22002-6:2016 Prerequisite programmes on food safety. Part 6: Feed and animal food production
|
|
ISO/TS 22003:2013 Food safety management systems. Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems
Az ISO/TC 34/SC 17 albizottság a dokumentum új kiadásán dolgozik: ISO/NP TS 22003
|
MSZ ISO/TS 22003:2014 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények
|
Az élelmezési termékekre vagy élelmiszeriparra vonatkozó egyéb rendszerszabványok, vagy menedzsmentrendszereket támogató szabványok/szabvány jellegű dokumentumok*:
Az angol forrásszabvány
|
magyar nyelvű kiadása
|
ISO 34101-1:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 1: Requirements for cocoa sustainability management systems
|
MSZ EN ISO 34101-1:2020 Fenntartható és nyomon követhető kakaóbab-előállítás. 1. rész: A fenntartható kakaóbab-előállítás irányítási rendszereire vonatkozó követelmények (ISO 34101-1:2019)
|
ISO 34101-2:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 2: Requirements for performance (related to economic, social and environmental aspects)
|
MSZ EN ISO 34101-2:2020 Fenntartható és nyomon követhető kakaóbab-előállítás. 2. rész: A (gazdasági, társadalmi és környezeti szempontokkal kapcsolatos) teljesítmény követelményei (ISO 34101-2:2019)
|
ISO 34101-3:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 3: Requirements for traceability
|
MSZ EN ISO 34101-3:2019 Fenntartható és nyomon követhető kakaóbab-előállítás. 3. rész: A nyomonkövethetőség követelményei (ISO 34101-3:2019)
|
ISO 34101-4:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 4: Requirements for certification schemes
|
MSZ EN ISO 34101-4:2019 Fenntartható és nyomon követhető kakaóbab-előállítás. 4. rész: A tanúsítási rendszerek követelményei (ISO 34101-4:2019)
|
ISO/TS 26030:2019 Social responsibility and sustainable development. Guidance on using ISO 26000:2010 in the food chain
|
|
ISO/TS 34700:2016 Animal welfare management. General requirements and guidance for organizations in the food supply chain
|
|
*Forrás: www.iso.org
Az alábbiakban figyelmükbe ajánljuk az ISO és az élelmiszer-biztonság kapcsolatáról szóló angol nyelvű klippet:
https://www.youtube.com/embed/Op-Xmk5XCH8?fs=1&autoplay=1&rel=0

Élelmiszer-biztonsági rendszerek tanúsítása az MSZ EN ISO 22000 szerint