ETSI DECT-2020 NR
Első nem cellás 5G technológia

Az ETSI DECT-2020 NR műszaki specifikációt, amely a világ első nem cellás 5G technológiai szabványa, a Nemzetközi Távközlési Egyesület rádiókommunikációs szektorának (International Telecommunication Union’s Radiocommunication Sector: ITU-R) WP5D munkacsoportja jóváhagyta, és mostantól 5G-szabványként szerepel az IMT-2020 technológiai ajánlásban. Dr. Günter Kleindl, az ETSI DECT műszaki bizottságának elnöke elmondta: „A hagyományos DECT szabványunkra már huszonegy éve megkaptuk az IMT-2000 jóváhagyást az ITU-R által, de az 5G-vel szembeni követelmények sokkal szigorúbbak voltak, így egy teljesen új, de kompatibilis rádiószabványt kellett kidolgozni.” A tavaly kiadott szabvány példát mutat a jövőbeni összekapcsolhatóságra: az infrastruktúra nélküli, autonóm, decentralizált technológiát hatalmas IoT- (a dolgok internete) hálózatokhoz tervezték a vállalatok számára. Nem fordul elő egyedi hibapont miatt fellépő meghibásodás, bárki számára elérhető és a mobilhálózatok töredékébe kerül dollárban, illetve karbonlábnyomban kifejezve.

Az ETSI TS 103 636 sorozatban definiált IoT-szabvány mindenki számára elérhetővé teszi az 5G-t, így bármely vállalat képes önállóan létrehozni és kezelni a saját hálózatát anélkül, hogy ehhez szüksége lenne üzemeltetőre bárhol a világon. Kiküszöböli a hálózati infrastruktúrából és az egyedi hibapontból adódó hibát, mindezt a cellás megoldások költségeinek tizedéért. Lehetővé teszi továbbá a vállalatok számára, hogy közvetítők vagy előfizetési díjak nélkül üzemeltessék, valamint a keletkezett adatokat a számukra legmegfelelőbb módon tárolják és használják fel (épületben, nyilvános felhőben vagy más módon).

Az új ETSI 5G-szabvány hatékonyan támogatja a megosztott spektrumműködést, amely lehetővé teszi a szabad, nemzetközi spektrumokhoz, például az 1,9 GHz-hez való hozzáférést.

A nem cellás 5G teljesen más technológiai elvekre épül, mint a hagyományos cellás változat. Az egyik legnagyobb különbség és előny a decentralizált hálózat. Egy nem cellás 5G hálózatban minden eszköz egy csomópont. Minden eszköz lehet router, mintha minden eszköz egy bázisállomás lenne. A készülékek automatikusan megtalálják a legjobb útvonalat. Egy új eszköz hozzáadása a hálózati útvonalhoz autonóm módon is működik. Ha egy eszköz leáll, a többi magától frissíti az útvonalat. Ez megbízható kommunikációt jelent, ami kiküszöböli az egyedi hibapont esetén fellépő hibalehetőséget.

A decentralizált hálózat rövid számú ugrásokkal és kis átviteli teljesítménnyel lényegesen kisebb karbonlábnyomot is jelent. Nemrég a finn Tamperei Egyetemen végzett tanulmány körülbelül 60%-kal jobb energiahatékonyságot mutatott rendszerszinten az azonos rádióenergia-profillal rendelkező hagyományos cellás topológiához képest.

Az ETSI DECT-2020 NR szabvány olyan területek számára alkalmas, mint az okosmérők, az Ipar 4.0, az épületfelügyeleti rendszerek, a logisztika és az okosvárosok. Segíti az urbanizációt, az építkezést és az energiafogyasztást ezeknek az okosvárosoknak az építésekor.

Az ETSI DECT-2020 NR előnyei röviden:

   nincs közvetítő;

   nincs infrastruktúra;

   nincs előfizetési díj;

   szabad dedikált nemzetközi frekvencia;

   sokrétű és hatalmas hálózati lehetőségek;

   a cellás hálózatok költségének egytizede;

   a nagy méretű hálózatokhoz képest a legkisebb karbonlábnyom.

 

Forrás: Az ETSI honlapja

 

Dosztály Zsolt

Nagy Gábor

2021. december

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!