Feliratkozás Vélemény

2024. július

Hírlevél

► Szabványosítás • Tanúsítás • Szabványinformáció • Szakmai rendezvények ◄
• Webáruház • Online szolgáltatások • Szabványbolt •

NEMZETI SZABVÁNYÁLLOMÁNY VÁLTOZÁSAI

 

Szabványok megjelenése

2024. július 1-jén 136 db új nemzeti szabvány jelent meg, amelyek megoszlása a következő: 4 db MSZ ISO/IEC, 1 db MSZ CEN/TR, 2 db MSZ CEN/TS, 27 db MSZ EN, 14 db MSZ EN ISO, 5 db MSZ IEC/TS, 21 db MSZ ISO, 1 db MSZ ISO/PAS, 7 db MSZ ISO/TR, 53 db MSZ ISO/TS és 1 db MSZ IWA.

tovább

Szabványok visszavonása

2024. július 1-jén összesen 122 db nemzeti szabvány visszavonására került sor. Ebből 27 db új magyar nemzeti szabvány közzététele miatt, 95 db pedig helyettesítés nélkül került visszavonásra.


Szabványok szövegének változása (helyesbítés, módosítás)

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. július 1-jén 6 db nemzeti szabvány helyesbítését és 11 db nemzeti szabvány módosítását tette közzé.


Szabvány programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. július 1-jén 2 db nemzeti szabvány kidolgozását vette programba.

tovább


Szabványok tervezett programba vétele

A Magyar Szabványügyi Testület készelemes fém munkaállványok létesítésének, használatának és bontásának követelményei; nemzetközi elektrotechnikai szótár, villamos berendezések szabványok programba vételét tervezi. Ha az előirányzott szabványosítási munkában egy szervezet vagy szakember részt kíván venni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.

tovább


MAGYAR NYELVEN MEGJELENT SZABVÁNYOK

2024. július 1-jén 9 db magyar nyelvű szabvány jelent meg.

tovább


Orvostechnikai eszközök használatának biológiai kockázata – MSZ EN ISO 10993-18; MSZ EN ISO 10993-23

Az MSZ EN ISO 10993-18:2020 Orvostechnikai eszközök biológiai értékelése. 18. rész: Az orvostechnikai eszközök anyagainak kémiai jellemzése a kockázatmenedzsment-folyamatban (ISO 10993-18:2020) szabvány az orvostechnikai eszköz alkotóelemeinek azonosítására és kvantitatív meghatározásának módjára tartalmaz eljárást. Lehetővé teszi a biológiai veszélyek azonosítását, valamint az alkotóelemek anyagösszetételéből eredő biológiai kockázatok becslését és ellenőrzését. Az MSZ EN ISO 10993-23:2021 Orvostechnikai eszközök biológiai értékelése. 23. rész: Irritációs vizsgálatok (ISO 10993-23:2021) szabvány azokat az orvostechnikai eszközökkel kapcsolatos érintkezési veszélyeket méri fel, amelyek irritációt válthatnak ki.

tovább


Szem- és arcvédelem – MSZ EN ISO 4007

Az MSZ EN ISO 4007:2019 Egyéni védőeszközök. Szem- és arcvédelem. Szakszótár (ISO 4007:2018) szabvány a szakterületen használatos alapvető szakkifejezéseket határozza meg és magyarázza. Tartalmazza továbbá a szimbólumokat és a rövidített szakkifejezéseket, rendszerezi a jelöléseket, a spektrális súlyfüggvényeket és a spektrális eloszlásokat.

tovább


Hidrogén átminősített együttműködő földgázrendszerhez – MSZ CEN/TS 17977

Az MSZ CEN/TS 17977:2024 Gázinfrastruktúra. Gázminőség. Átminősített együttműködő földgázrendszerben használt hidrogén szabvány a biztonságosan szállítható, tárolókba be- és kitárolható, a teljesen és/vagy részben átminősített együttműködő gázinfrastruktúrában és kapcsolódó alkalmazásokban elosztható és használható gáznemű hidrogén minőségét (vagyis paramétereit és határértékeit) határozza meg. Egyértelművé teszi a végfelhasználó számára, hogy minimálisan milyen minőségű kilépő hidrogén várható és biztosítható a földgáz-infrastruktúrától minimumkövetelményként, további tisztítás nélkül.

tovább


Játszótéri talajok ütéscsillapításának vizsgálata – MSZ EN 1177:2018+A1

Az MSZ EN 1177:2018+A1:2024 Ütéscsillapító játszótéri talajok. Az ütéscsillapítás meghatározásának vizsgálati módszerei szabvány meghatározza a talajok ütéscsillapításának vizsgálatakor alkalmazandó vizsgálóeszközöket és módszereket, amelyek a játszótéri eszközökön kívül más szabványokban előírt ütközőfelületek esetében is alkalmazhatók.

tovább


Lámpatestek követelményei – MSZ EN IEC 60598-2-1; MSZ EN 60598-2-5

Az MSZ EN IEC 60598-2-1:2021 Lámpatestek. 2-1. rész: Kiegészítő követelmények. Általános célú, helyhez kötött lámpatestek (IEC 60598-2-1:2020) szabvány a legfeljebb 1000 V tápfeszültségről működő villamos fényforrásokkal használható, helyhez kötött, általános célú lámpatestekre vonatkozó követelményeket, az MSZ EN 60598-2-5:2016 Lámpatestek. 2-5. rész: Kiegészítő követelmények. Fényvetők (IEC 60598-2-5:2015) szabvány pedig a legfeljebb 1000 V tápfeszültségről működő villamos fényforrásokkal használható fényvetőkre vonatkozó követelményeket határozza meg.

tovább


HIÁNYPÓTLÓ, IDEGEN NYELVŰ NEMZETI SZABVÁNYOK

Ha a következőkben ismertetett szabványok magyar nyelvű változatának megjelenése egy szervezet vagy szakember számára fontos, és ezt szakmai és/vagy pénzügyi támogatással hajlandó segíteni, akkor ezt a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen lehet jelezni.


IT-vagyongazdálkodás – MSZ ISO/IEC 19770-1

Az MSZ ISO/IEC 19770-1:2024 Informatika. IT-vagyongazdálkodás. 1. rész: IT-vagyongazdálkodás-irányítási rendszerek. Követelmények szabvány meghatározza az IT-vagyongazdálkodási rendszerre (ITAM) vonatkozó követelményeket. A szoftvereszközök és a kapcsolódó IT-eszközök kezelésének eljárásaival és technológiájával egyaránt foglalkozik. Bármilyen méretű szervezet IT- és szoftveriparához kapcsolódik, és más irányítási rendszerekkel is összekapcsolható.

tovább


Mesterséges intelligencia irányítási rendszere – MSZ ISO/IEC 42001

Az MSZ ISO/IEC 42001:2024 Informatika. Mesterséges intelligencia. Irányítási rendszer szabvány meghatározza a mesterséges intelligenciára vonatkozó irányítási rendszer (AIMS) szervezeteken belüli létrehozására, bevezetésére, fenntartására és folyamatos fejlesztésére vonatkozó követelményeket.

tovább


Termékek és építmények környezeti értékelése adatainak minősége (EDP) – MSZ EN 15941

Az MSZ EN 15941:2024 Építmények fenntarthatósága. Adatminőségek termékek és építmények környezeti értékeléséhez. Az adatok kiválasztása és használata szabvány az életciklus-értékelés során (LCA) alkalmazott adatok minőségi követelményeit tartalmazza. Figyelembe veszi az időbeli, a technológiai és a földrajzi jellemzőket, valamint az egyéb életciklus-alapú információkat, amelyek az EPD (környezetvédelmi terméknyilatkozat) életciklus-értékelés szempontjából meghatározók. Segíti a legmegfelelőbb adatok kiválasztását, illetve ezek megjelenítésének módját.

tovább


Az ESG-beszámolót támogató szabványok – újabb 26 nemzetközi szabvány bevezetése nemzeti szabványként

Az ESG-beszámolók (Environmental – környezeti, Social – társadalmi, Governance – vállalatirányítási) elkészítésének támogatása érdekében a Magyar Szabványügyi Testület 2024 júliusában újabb 26 nemzetközi szabványt vezetett be nemzeti szabványként. A szabványok értékes és nélkülözhetetlen támogatást nyújtanak az ESG-beszámolókkal kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséhez, így a fenntarthatósági célok eléréséhez is. Az éves ESG-beszámoló elkészítését a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló 2023. évi CVIII. törvény írja elő számos vállalkozás számára.

tovább


EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZABVÁNYOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÖZLEMÉNYEK ÉS HÍREK

A közleményekkel/hírekkel kapcsolatban további tájékoztatás (részvételi lehetőség a munkában, a dokumentumok elérhetősége stb.) a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.


Közlemények

A Magyar Szabványügyi Testület honlapján a Közlemények menüpontban a nemzeti szabványosítással kapcsolatos közleményeken túl megtalálhatók az európai és a nemzetközi szabványosítás legfontosabb hírei (a következő linkek alatt): Új európai szabványkiadványok (CEN, CENELEC, ETSI); Kidolgozás alatt lévő európai szabványok (szabványtervezetek) (CEN, CENELEC); Új nemzetközi szabványkiadványok (ISO, IEC); Európai (CEN) szabványosító műszaki bizottságok; Európai (CENELEC) szabványosító műszaki bizottságok.


RENDSZERTANÚSÍTÁS


Sikeres felügyeleti akkreditációs eljárás az MSZT-nél

A Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) 2024. június 21-én döntött a Magyar Szabványügyi Testület akkreditált státuszának fenntartásáról az MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, MSZ ISO 45001 és MSZ EN ISO 50001 szabványok, valamint a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (MEES 2.0) szerinti rendszerek tanúsítása területén.

tovább


ARANYOKLEVÉL – a Global Green Europe Kft. környezetközpontú irányítási rendszere működtetésének elismerése

Az MSZT azoknak a szervezeteknek adományoz ARANYOKLEVELET, amelyek irányítási rendszerüket eredményesen működtetik és fejlesztik, valamint tanúsítványukat legalább 12 éven keresztül fenntartják a Magyar Szabványügyi Testületnél. A Global Green Europe Kft. MSZ EN ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási rendszerét első alkalommal 2009-ben tanúsította a Magyar Szabványügyi Testület. A cég környezetközpontú irányítási rendszerének tanúsított alkalmazási területe: sterilezett zöldségek gyártása fémdobozban és konzerves üvegben, valamint pasztőrözött ecetes gyümölcsök és zöldségek gyártása konzerves üvegben.

tovább


MSZT-auditorok továbbképzése – MSZ EN ISO 22000 (ÉBIR)

2024. július 11-én került sor az ÉBIR-auditorok online továbbképzésére a Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkársága szervezésében. Az auditortalálkozó célja a vonatkozó szabványok előírásainak ismertetésén túl az MSZT-auditorok egységes szemléletének erősítése, valamint az audit- és akkreditálási tapasztalatok megbeszélése volt. A képzés témái: tájékoztató a 2024. évi, az auditálással kapcsolatos eljárások változásairól; a termékhamisítás lehetőségének csökkentése, termékvédelem; az éghajlatváltozással kapcsolatos auditálási gyakorlat (ISO 9001 APG – Audit Practices Group/IQNET White paper – ISO 22000); a szállítás és tárolás élelmiszer-biztonsági sajátosságai – kiemelten az MSZ ISO/TS 22002-5:2021 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 5. rész (élelmiszerlánc-kategória – G).

tovább


Környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok

A jogszabályi és egyéb követelmények azonosítása, illetve az ezzel kapcsolatos megfelelőség kiértékelése a környezetközpontú irányítási rendszerek fajsúlyos kérdésköre. Az elvárt jogszabályi követelményeknek való megfeleléshez szükséges intézkedések meghatározása érdekében elengedhetetlen a jogszabályok változásának nyomon követése.

tovább


OKTATÁS/KÉPZÉS

Az MSZT szabványokon alapuló képzéseivel és szakmai fórumaival is segíti a gazdaság szereplőit. A képzésekről és szakmai fórumokról átfogó és részletes tájékoztatás az MSZT honlapján az MSZT-Akadémia Képzések menüpont alatt vagy az oktatas@mszt.hu címen, illetve telefonon: 06 1 4566 925.

tovább


Az MSZT online szolgáltatásait igénybe vevők köre

2024 júniusában az Online Szabványkönyvtárnak 33 új előfizetője volt, 138 korábbi előfizető pedig meghosszabbította könyvtári tagságát. Az Online Szabványügyi Közlöny esetében 5 előfizetésre került sor.


EGYÉB HÍREK


AZ MSZT ÚJ TAGJA

A Magyar Szabványügyi Testület új tagja: PNP Orange Gyártási Kft. (MSZT/MB 105).

tovább

Az MSZT-be való belépésről, a tagsági feltételekről, az MSZT tagjairól és a Műszaki Bizottságokról bővebb információ az MSZT honlapján.


Álláshirdetés

A Magyar Szabványügyi Testület Szabványosítási Titkársága irodai asszisztens munkakörbe keres munkavállalót.

tovább


  Feliratkozás Vélemény