
2025. november 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 712-1:2024 Gabonafélék és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 712-1:2024) magyar nyelvű változata.
Az MSZ EN ISO 712-1 egy rutin-referenciamódszert ír elő a nedvességtartalom meghatározására gabonafélékben és gabonatermékekben.
A módszer alkalmazható (hántolatlan, hántolt és őrölt) búzára és rizsre, árpa, köles (Panicum miliaceum), rozs, zab, tritikálé, cirok esetén gabonaszemek, őrölt gabonaszemek, dara vagy liszt formájában. A módszer nem alkalmazható kukoricára és hüvelyesekre.
A szabvány az első kiadás (ISO 712:2009) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre, amelyet kismértékben átdolgoztak. Az előző kiadáshoz képest a változások a következők:
|
–
|
|
|
a számozást és a címet az új ISO 712-2-höz igazodva módosították.
|
Szalay Anna
2025. november