Gabonafélék és gabonatermékek

2025. november 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 712-1:2024 Gabonafélék és gabonatermékek. A nedvességtartalom meghatározása. 1. rész: Referencia-módszer (ISO 712-1:2024) magyar nyelvű változata.

Az MSZ EN ISO 712-1 egy rutin-referenciamódszert ír elő a nedvességtartalom meghatározására gabonafélékben és gabonatermékekben.

 

A módszer alkalmazható (hántolatlan, hántolt és őrölt) búzára és rizsre, árpa, köles (Panicum miliaceum), rozs, zab, tritikálé, cirok esetén gabonaszemek, őrölt gabonaszemek, dara vagy liszt formájában. A módszer nem alkalmazható kukoricára és hüvelyesekre.

A szabvány az első kiadás (ISO 712:2009) műszaki tartalmának korszerűsítésével jött létre, amelyet kismértékben átdolgoztak. Az előző kiadáshoz képest a változások a következők:

 

 

a számozást és a címet az új ISO 712-2-höz igazodva módosították.

 

 

Szalay Anna

2025. november

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 604 Gabonafélék és hüvelyesek, valamint az ezekből készült termékek

CEN/TC 338 Gabonafélék és gabonatermékek

ISO/TC 34/SC 4 Gabonafélék és hüvelyesek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!