Archívum

Áttérés az új ISO 22000:2018 szabványra

2018. június 19-én megjelent az ISO 22000:2018 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények címűnemzetközi szabvány, amely az eddigi MSZ EN ISO 22000:2005 (ISO 22000:2005) szabványt váltja fel. A tanúsított szervezetek új szabványra való áttérésével kapcsolatos információkat a Nemzetközi Akkreditálási Fórum az IAF 2017-16 számú határozatában rögzítette.


Áttérés az új ISO 50001:2018 követelményszabványra

Az ISO 50001 korszerűsítésének eredményeként 2018. augusztus 21-én megjelent az ISO 50001:2018 Energiairányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási útmutató című nemzetközi szabvány. A Nemzetközi Akkreditálási Fórum az IAF 2017-14 számú határozatában rögzítette az ISO 50001:2018-ra való áttérési időszak feladatait, ezzel segítséget nyújtva az akkreditáló testületek, a tanúsító szervezetek és a tanúsítvánnyal rendelkező tanúsított szervezetek számára.


Áttérés az új ISO/IEC 20000-1:2018 követelményszabványra

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018 szeptemberében megjelent az ISO/IEC 20000-1:2018 Informatika. Szolgáltatásirányítás. 1. rész: A szolgáltatásirányítási rendszer követelményei címűnemzetközi szabvány, amely az eddigi MSZ ISO/IEC 20000-1:2013 (ISO/IEC 20000-1:2011) szabványt fogja kiváltani.


Áttérési útmutató – Áttérés az új ISO 45001:2018 szabványra

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2018. 03. 12-vel kiadták:
– az ISO 45001:2018 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval címűnemzetközi szabványt, amely az eddigi MSZ 28001:2008 (BS OHSAS 18001:2007) szabványt fogja kiváltani.

Az új MEBIR-szabványra történő áttérés valamennyi akkreditált tanúsítvánnyal rendelkező szervezetet érinti, melyre a cégeknek 3 év áll rendelkezésre az ISO 45001:2018 szabvány közzétételétől számítva. A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkárságának áttéréssel kapcsolatos általános tájékoztatását az alábbi Áttérési útmutató tartalmazza.