ÁTTÉRÉSI ÚTMUTATÓ – Tájékoztatás a COVID–19-járványban kialakult helyzettel kapcsolatban

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a COVID–19-járványhelyzetre való tekintettel a Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF) hat hónappal meghosszabbította az irányítási rendszerszabványokra való áttérés határidejét (ISO 22000, ISO 50001, ISO 45001).

 

Követelményszabvány

Meghosszabbított áttérési időszak vége

ISO 45001:2018

2021.09.11.

ISO 50001:2018

2022.02.20.

ISO 22000:2018

2021.12.28.

 

Minden szervezet számára az új követelményekre való áttérés során a szükséges változtatás mértéke a jelenlegi irányítási rendszer és a szervezeti struktúra és gyakorlat érettségétől és eredményességétől függ. Ezért a szervezetek számára a hatáselemzés/GAP-analízis végzése ajánlott a valós erőforrás- és időráfordítások meghatározása érdekében.

Az áttérés megtörténhet megújító vagy az esedékes felügyeleti vagy rendkívüli audit keretében, mely a szervezet döntése, egyeztetve a tanúsító testületével. Tekintettel arra, hogy minden ügyfél és áttérési audit egyedi, a meglévő és az új követelmények ellenőrzése érdekében az áttérés során esetenként plusz auditidővel szükséges számolni. 

Az MSZT elsősorban a megújító audittal egyidejű áttérést javasolja tanúsított ügyfeleinek, ez esetben a pozitív döntést követően a tanúsítványok 3 éves érvényességi időtartammal kerülnek kiadásra.

Amennyiben az ügyfél valamelyik felügyeleti audit alkalmával térne át az új szabványokra, sikeres audit esetén, ahol a kötelező követelményeknek való megfelelés az audit által igazolt, az új szabvány szerinti megfelelőséget igazoló tanúsítvány érvényessége a „régi" tanúsítvány kiadásától számított 3 év mínusz 1 napra fog módosulni. A tanúsítási ciklusokban így nem történik változás. Az új szabványokra való áttérés miatti tanúsítványok cseréje díjmentes.

A jelenlegi veszélyhelyzetben az áttérési audit távaudittal is lefolytatható, amennyiben az adott rendszerhez az összes követelmény, beleértve a tevékenységek megfigyelését is, értékelhető távolról.

A Nemzetközi Akkreditációs Fórum a járványhelyzetben létrehozott egy információs oldalt, ahol megválaszolják a jelenlegi veszélyhelyzetben a tanúsítással kapcsolatosan felmerülő kérdéseket, ezzel segítve a tanúsítási folyamatokat.

A felmerült kérdések és válaszok megtekinthetők, illetve további kérdések feltehetők az alábbi linken, az IAF weboldalán.

 

Irányítási rendszerek tanúsításával kapcsolatban kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:
Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

 

2020. május

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!