Tanúsításról közérthetően

5. rész: Irányítási rendszerek

Az ISO irányítási rendszerszabványok követelményeket határoznak meg azért, hogy segítsék a szervezeteket politikáik és folyamataik kezelésében, továbbá, hogy elérjék a kitűzött céljaikat. Az irányítási rendszerek szabványait úgy tervezték, hogy minden gazdasági szektorban, különféle típusú és méretű szervezetekben, valamint változatos földrajzi, kulturális és társadalmi körülmények között alkalmazhatók legyenek.

A legelterjedtebb irányítási rendszerszabványokat az alábbi táblázat tartalmazza:

ISO 9001

Minőségirányítás

A minőségirányítási rendszer alkalmazása stratégiai döntés egy szervezet számára, ami segíthet a szervezetnek általános teljesítménye fokozásában, és megbízható alapot biztosít a fenntartható fejlődés irányába tett kezdeményezéseknek.

 

ISO 14001

Környezetközpontú irányítás

A környezetközpontú irányítási rendszer bevezetése segít a társadalmi elvárások (pl.: átláthatóság, környezetszennyezés megelőzése), a jogi szabályozás, valamint a fenntartható fejlődés módszeres áttekintésében, megadja az alapot a fenntarthatóság környezeti pillérjéhez.

 

ISO 45001

Munkahelyi egészségvédelem és biztonság

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerszabvány alkalmazásának célja, hogy képessé tegye a szervezetet biztonságos és egészséges munkahelyek biztosítására, a munkával kapcsolatos sérülés és egészségkárosodás megelőzésére, valamint a munkahelyi egészségvédelem és biztonság teljesítményének folyamatos javítására.

 

ISO 50001

Energiagazdálkodási irányítás

Az energiaigazdálkodási irányítási rendszer célja, hogy képessé tegye a szervezeteket olyan rendszerek és folyamatok kialakítására, amelyek szükségesek az energiagazdálkodási teljesítmény, beleértve az energiahatékonyságot, az energiahasznosítást és az energiafelhasználást, folyamatos javításához, miközben teljesülnek a jogszabályi és egyéb követelmények is.

 

ISO 22000

Élelmiszer-biztonsági irányítás

Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek alkalmazása átfogó, taktikai döntés egy szervezet számára, ami segíthet a szervezetnek általános élelmiszer-biztonsági teljesítménye fokozásában, ezáltal elősegítve a minőségi termékek szállítását és szolgáltatások nyújtását, melyek növelik a vevői kör bizalmának és elégedettségének a mértékét.

 

ISO/IEC 27001

Információbiztonság

Ez a rendszer egy kockázatkezelési folyamat segítségével őrzi meg az információk bizalmasságát, sértetlenségét és rendelkezésre állását, és az érdekelt felekben bizalmat kelt a tekintetben, hogy a kockázatokkal kielégítő módon foglalkozik.

 

ISO/IEC 20000-1

Informatikai szolgáltatás

A szolgáltatásirányítási rendszer bevezetése és működtetése biztosítja az állandó átláthatóságot, a szolgáltatások felügyeletét és a folyamatos fejlesztést, amely nagyobb eredményességre és hatékonyságra vezet. A szolgáltatásmenedzsment fejlesztése a szolgáltatásirányítási rendszerre és a szolgáltatásokra is vonatkozik.

ISO 37001

Antikorrupció

A szervezetek felelőssége, hogy a korrupció elleni harchoz proaktív módon hozzájáruljanak. Az antikorrupciós irányítási rendszer és a vezetői elkötelezettség az integritás, az átláthatóság, a nyitottság és a megfelelés kultúrájának megteremtése iránt lehetővé teszik ennek elérését.

 

ISO 13485

Orvostechnikai eszközök

A szabvány fókuszában az orvostechnikai eszközök életciklusa áll, beleértve az orvostechnikai eszközök tervezését és fejlesztését, gyártását, tárolását és forgalmazását, telepítését és szervizét, végső leszerelését és ártalmatlanítását, valamint az azzal összefüggő szolgáltatások (pl. műszaki támogatás) tervezését, fejlesztését és nyújtását.

 

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az irányítási rendszerek tanúsítása iránt kérem, vegye fel a kapcsolatot
Kéki Zsuzsannával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezetőjével vagy
Szamosiné Dávid Izabellával, az MSZT Tanúsítási Titkárság főosztályvezető-helyettesével az alábbi elérhetőségen:

Tel: 06/1/4566-928 cert@mszt.hu

2023. február

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Tanúsítási szolgáltatásaink

Kérjen ajánlatot!