Új ISO-szabványok az antikorrupció és a megfelelésirányítási rendszer területén

Az ISO/TC 309 Szervezetirányítás műszaki bizottság új szabványokat dolgozott ki annak érdekében, hogy a rendkívül sikeres ISO 37001 (magyar nemzeti szabványként: MSZ ISO 37001:2019) Antikorrupciós irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabvány mellett további támogatást nyújtson a szervezetek számára.

A 2021 áprilisában megjelent ISO 37301 Megfelelésirányítási rendszer. Követelmények használati útmutatóval alkalmazása elősegíti a szervezeteket, hogy megfeleljenek minden őket érintő követelménynek, egyrészt a kötelező (jogszabályi előírások, hatósági engedélyeztetési előírások), valamint az önként választott követelményeknek (vállalati politika, eljárások, magatartási kódexek, szabványok és egyéb megállapodások).

A 2021 júliusában megjelent ISO 37002 Visszaélésjelentés-irányítási rendszer. Útmutató segítséget nyújt a visszaélések bejelentésére szolgáló hatékony irányítási rendszer megvalósításához, kezeléséhez, értékeléséhez, fenntartásához és javításához. A bizalom, a pártatlanság és a védelem három alapelvét követve nemcsak minimalizálja vagy megelőzi az esetleges veszteségeket, hanem biztosítja a szervezeti politikák, valamint a jogi és társadalmi kötelezettségek betartását is.

E három szabvány jól alkalmazható együttesen vagy külön-külön bármilyen méretű és tevékenységű vállalkozás és kormányzati intézmény számára.

A szabvánnyal kapcsolatban további felvilágosítást ad: Antal Andrea, az a.antal@mszt.hu e-mail-címen.

A Magyar Szabványügyi Testület tervezi a két újonnan megjelent szabvány magyar nemzeti szabványként való bevezetését, és várja a magyar nyelvű változatuk kiadásában érdekelt szervezetek jelentkezését.

Az MSZT-Akadémia 2021 második félévére meghirdette az Antikorrupciós IR-menedzser és Antikorrupciós IR belső auditor képzést, segítve ezzel a szervezeteket, az állami és nem állami szereplőket a megfelelési kultúra fejlesztésében, a belső szabályzatok kidolgozásában, továbbá abban, hogy teljesíteni tudják a korrupcióellenességgel kapcsolatos számos jogszabályi, hatósági és egyéb követelményt.

Az antikorrupciós irányítási rendszerekre vonatkozó képzésekkel kapcsolatos igények felmérése céljából az MSZT-Akadémia egy kérdőívet tesz közzé, amely e linkre kattintva érhető el. Szíveskedjen e képzésekkel kapcsolatos elvárásait megosztani velünk a kérdőívben szereplő kérdések megválaszolásával, hogy lehetőségünk legyen a résztvevők számára a lehető leghasznosabb képzéseket kialakítani.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. augusztus

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

ISO/TC 309 Szervezetirányítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!