Konferencia a környezetvédelmi terméknyilatkozat (EPD) készítéséről

A Magyar Szabványügyi Testület az LCA Center Egyesület szakmai partnerségével konferenciát szervez a július 1-jén magyar nyelven megjelent MSZ EN 15804:2012+A2:2020 Építmények fenntarthatósága. Környezetvédelmi terméknyilatkozat. Építési termékek kategóriáját meghatározó alapvető szabályok szabványhoz kapcsolódóan.

Az MSZ EN 15804 mindenféle építési termékre és építési szolgáltatásra vonatkozóan megadja a termékkategória-szabályokat, ezáltal biztosítja ezek környezetvédelmi terméknyilatkozatának (EPD) harmonizált módon való származtatását, igazolását és bemutatását. Az EPD igazolható, pontos, nem félrevezető környezeti információkat közöl a termékekkel és azok alkalmazásaival kapcsolatban, támogatva ezáltal a tudományosan megalapozott, tisztességes választásokat, valamint ösztönözve a folyamatos, piacvezérelt környezetvédelmi fejlesztéseket.

Ahogyan arról korábban is hírt adtunk (Új szabvány és konferencia a környezetvédelmi terméknyilatkozatról) az MSZT egy konferencia megszervezésével kívánja közelebb hozni a szakmai érdeklődők számára az MSZ EN 15804 szemléletét, valamint ízelítőt adni a területen érdekelt felek számára egy EPD elkészítésével és/vagy az a szerinti tanúsítással járó általános lépésekről, előnyökről és feltételekről. A konferencia programját emiatt úgy állítottuk össze, hogy az elsősorban az építőipari termékeket gyártók és forgalomba hozók számára adjon meg új és hasznos információkat.

A konferencián az érdeklődők megismerhetik az MSZ EN 15804 szemléletét, főbb pontjait és a kapcsolódó további szabványokat, többek között az egyedi termékekre (pl. hőszigetelő anyagok, betontermékek, nyílászárók stb.) vonatkozó termékkategória-szabályokat megadó szabványokat. Ezenkívül szó lesz az építési anyagok és építmények életciklusszakaszaihoz kapcsolódó kérdésekről, valamint az EPD-k és az MSZ EN 15804 szerinti hazai és nemzetközi auditálás jelenlegi helyzetéről.

A konferencia résztvevői kedvezményesen megvásárolhatják az MSZ EN 15804 magyar nyelvű változatát.

A konferencia időpontja: 2021. szeptember 23. (csütörtök), 10:00 – 13:20 között

A konferenciára a jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni, a szabványokat a megrendelőlap elküldésével lehet megrendelni. További részletek a szakmai fórum hivatalos napirendjén láthatók.

Bernáth Csaba

2021. augusztus

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 150 Építmények fenntarthatósága

CEN/TC 350 Építmények fenntarthatósága

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!