Új szabvány és konferencia a környezetvédelmi terméknyilatkozatról

2021. július 1-jén megjelent az MSZ EN 15804:2012+A2:2020 Építmények fenntarthatósága. Környezetvédelmi terméknyilatkozat. Építési termékek kategóriáját meghatározó alapvető szabályok szabvány magyar nyelvű változata, mely tartalmazza a 2013-as A1 módosítást, valamint a 2019-es A2 módosítást.

Az utóbbi időszakban egyre komolyabb erőfeszítéseknek lehettünk tanúi, melyek során nemcsak kitűztek bizonyos környezeti célokat, hanem lépéseket is tettek azok elérése érdekében. Ez különösen igaz az építőipar területén, amely mind az építési termékek előállítása, beépítése, használata és hulladékként való kezelése, mind az épületek és egyéb építmények üzemeltetése tekintetében az egyik legkomolyabb károsanyag-kibocsátónak számít. Ezeknek az erőfeszítések a része, hogy az építési termékek és építési szolgáltatások környezeti terhelése összehasonlíthatóvá válhasson, amely a III. típusú környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) elkészítésének egyik célja. E terület szabályozásának alapvető eleme az MSZ EN 15804, amelynek magyar nyelvű változata segítheti a terület hazai szereplőit, hogy tisztábban láthassák a területhez kapcsolódó kötelezettségeket és lehetőségeket.

A szabvány mindenféle építési termékre és építési szolgáltatásra vonatkozóan megadja a termékkategória-szabályokat, ezáltal biztosítja ezek környezetvédelmi terméknyilatkozatának (EPD) harmonizált módon való származtatását, igazolását és bemutatását. Az EPD igazolható, pontos, nem félrevezető környezeti információkat közöl a termékekkel és azok alkalmazásaival kapcsolatban, támogatva ezáltal a tudományosan megalapozott, tisztességes választásokat és ösztönözve a piacvezérelt folyamatos környezetvédelmi fejlesztéseket.

Az EPD az információt információs modulokban fejezi ki, amelyek lehetővé teszik az adatcsomagok egyszerű szervezését és megadását a termék életciklusa alatt. A megközelítés megköveteli, hogy az alapjául szolgáló adatok konzisztensek, reprodukálhatók és összehasonlíthatók legyenek. Az EPD kialakítása lehetővé teszi az összekapcsolást (kiegészítést), hogy teljes körű információt adjon az épületekhez és egyéb építményekhez. Az EPD elkészítésének alapjai az alapvető termékkategória-szabályok (PCR), amelyek:

  • meghatározzák a közlendő mutatókat, a megadandó információkat, valamint ezek összegyűjtésének és jelentésének módját;
  • leírják, hogy egy termék életciklusának mely szakaszai találhatók az EPD-ben, és mely folyamatokat kell beépíteni az életciklusszakaszokba;
  • meghatározzák a szcenáriók kidolgozásának szabályait;
  • tartalmazzák az EPD alapjául szolgáló életciklusleltár és az életciklus-hatásvizsgálat kiszámításának szabályait, ideértve az alkalmazandó adatminőség részletes leírását;
  • magukba foglalják az előre meghatározott, a környezetre és az egészségre vonatkozó információk jelentésének szabályait, amelyekre az LCA nem terjed ki;
  • meghatározzák az építési termékek összehasonlíthatóságának feltételeit az EPD által szolgáltatott információk alapján.

 

Jelenleg az EPD-k ismertsége és szerepe még nem érte el azt a szintet, hogy a piacon lévő legtöbb termék összehasonlítható legyen. Remélhetőleg a módosított EN 15804 elkészítésével ez a jövőben változni fog. Ezt felismerve döntött úgy az MSZT, hogy a rendelkezésére álló szűk pályázati forrásból elkészíti a dokumentum magyar nyelvű változatát, továbbá egy szakmai konferenciát szervez a szabvány főbb pontjainak ismertetésére.

Az LCA Center Egyesület szakmai partnerségével megvalósuló konferencián az érdeklődők megismerhetik az MSZ EN 15804 szemléletét, főbb pontjait és a kapcsolódó további szabványokat, többek között az egyedi termékekre (pl. hőszigetelő anyagok, betontermékek, nyílászárók stb.) vonatkozó termékkategória-szabályokat megadó szabványokat. Ezenkívül szó lesz az építési anyagok és építmények életciklusszakaszaihoz kapcsolódó kérdésekről, valamint az EPD-k és az EN 15804 szerinti hazai és nemzetközi auditálás jelenlegi helyzetéről.

Az MSZT szeptember végén rendezi meg a szakmai konferenciát, melynek időpontjáról és a jelentkezés feltételeiről augusztus elején jelenik majd meg tájékoztatás. A szakmai konferencia résztvevői kedvezményesen megvásárolhatják az MSZ EN 15804:2012+A2:2020 most megjelent magyar nyelvű változatát, amelynek részletei a jelentkezési feltételekkel párhuzamosan lesznek elérhetőek.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. július

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 150 Építmények fenntarthatósága

CEN/TC 350 Építmények fenntarthatósága

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!