A munkahelyi egészség és biztonság napja, hamarosan elkészül az ISO 45003

A minden év április 28-án megtartott munkahelyi egészség és biztonság napja alkalmából az ISO egy közleményben hívta fel a figyelmet a legújabb, munkavédelemhez kapcsolódó szabványaira. A cikkben a Covid19-világjárvány munkahelyeket és minden dolgozót érintő, megrázó hatására és ezeknek a hatásoknak a megelőzésére és kezelésére is alkalmas munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági rendszerszabványokra hívják fel a figyelmet. Az ez évi munkavédelmi világnap mottója is a járványhoz kapcsolódik: Felkészülés, válasz és reagálás a válságokra: fektessen be most rugalmas munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerbe! Az ISO csatlakozott a mindenki számára biztonságos, ellenálló, rugalmas munkahelyek kialakítására irányuló globális törekvést támogató számos más szervezethez.

A mindenki pszichológiai jóllétére nehezedő új tervek, helyszínek, változó eljárások és a bizonytalanság csak néhány azok közül a nehézségek közül, amelyekkel a munkavállalók és a munkáltatók a világjárvány előrehaladtával szembesülnek. Miközben a vakcina elhozza a reményt arra, hogy egyszer véget ér ez az időszak, egyértelmű, hogy bármikor történhet valami váratlan, amire a sikeres munkahely receptje a felkészültség és a gyors reagálás.

A munkahelyeken azonban a stressz akkor is jelen van, ha nem lép föl a világjárványhoz hasonló esemény. Az elhúzódó járvány csak fokozza az eleve meglévő feszültséget, mely számos probléma forrása lehet.

Mindezeket figyelembe véve az ISO/PAS 45005:2020 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Általános útmutatók biztonságos munkavégzéshez a Covid19-járvány idején hivatkozási számú és című dokumentum kiadása után az ISO már az utolsó simításokat végzi az ISO 45003 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Lelki egészség és biztonság a munkában. Útmutató a pszichológiai kockázatok kezelésére című szabványon.

Az ISO 45003 segít a szabványalkalmazóknak az erős, egészséges és boldog munkaerővel rendelkező, ellenálló szervezetek alapjául szolgáló MSZ ISO 45001 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabvány szerinti követelmények teljesítésében. Az ISO 45003 irányelveket tartalmaz az ISO 45001 szerinti munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerén belül a pszichológiai kockázatok kezelésére. Lehetővé teszi, hogy a szervezet megelőzze dolgozói és más érdekelt felek munkahelyi sérüléseit és rossz egészségi állapotát, biztosítva ezzel a munkahelyi jóllétet.

A magyar munkahelyek és munkaerő versenyképes testi és lelki egészségének megőrzésével a teljesítőképesség javítása érdekében az MSZT számít a gazdálkodó szervezetek együttműködésére e szabványok hazai bevezetésében és alkalmazásuk elterjesztésében. A következő lépés az ISO 45003 honosítása lehet.

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerére vonatkozó szabványkiadványok:

MSZ ISO 45001:2018      A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval

ISO/CD 45002                  A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Általános útmutató az ISO 45001:2018 bevezetéséhez

(kidolgozás alatt)

ISO 45003                         A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Lelki egészség és biztonság a munkában. Útmutató a pszichológiai kockázatok kezelésére

(kiadás alatt)

ISO/AWI 45004               A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. A teljesítményértékelés irányelvei

(kidolgozás alatt)

 

 

Szabó József

2021. május

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 209 Munkavédelem

ISO/TC 283 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!