Általános útmutató a biztonságos munkavégzéshez a Covid19 alatt

 

Megjelent az új ISO/PAS 45005:2020 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Általános útmutatók biztonságos munkavégzéshez a Covid19-járvány idején hivatkozási számú és című specifikáció, amelyet az ISO gyorsított eljárásban dolgozott ki a munkahelyi egészségvédelem és biztonság megőrzése érdekében.

E dokumentum segíti a szervezeteket, hogy meg tudjanak felelni a járvány jelentette kihívásoknak a Covid19 okozta kockázatok kezelésében.

26 ország szakértői csapata fáradhatatlanul dolgozott a PAS elkészítésén, melyet az ISO/TC 283 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása műszaki bizottság 80 tagja fogadott el. E specifikáció a későbbiekben hivatalos szabványként is kiadható lesz, a járvány jövőbeli lefolyásától és egyéb új információk napvilágra kerülésétől függően.

E dokumentum a legjobb nemzetközi gyakorlatokat foglalja össze, és célja a meglévő nemzeti előírások és jogszabályok kiegészítése. Bármilyen méretű és tevékenységi körű szervezetre alkalmazható, beleértve azokat is, melyek:

  • végig működtek a világjárvány alatt;
  • folytatják vagy tervbe vették a működés folytatását a teljes vagy részleges bezárást követően;
  • újonnan alakulnak.

Az ISO/PAS 45005:2020 útmutatást nyújt minden típusú munkavállaló védelmére (pl. a szervezet alkalmazottai, külső szolgáltató munkavállalói, egyéni vállalkozók, kölcsönzött munkaerők, idősebb és fogyatékossággal élő munkavállalók, segélyszervezetek, valamint egyéb érdekelt felek; pl. a munkahelyre látogatók, beleértve a lakosság tagjait is.)

E dokumentumnak nem célja azonban útmutatást adni a specifikus járványmegelőzési előírások bevezetéséhez klinikai, egészségügyi és egyéb környezetekben. Az ilyen és hasonló környezetekben dolgozók számára az alkalmazandó jogszabályokat és útmutatásokat a kormányzati szervek, a jogszabályalkotók és az egészségügyi hatóságok biztosítják.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. március

 

Forrás: https://www.iso.org/standard/64286.html

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 283 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!