IT-vagyongazdálkodás

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. július 1-jén bevezette az MSZ ISO/IEC 19770-1:2024 Informatika. IT-vagyongazdálkodás. 1. rész: IT-vagyongazdálkodás-irányítási rendszerek. Követelmények szabványt, amely egy keretrendszert biztosít az IT-vagyongazdálkodási eljárásokhoz. Lehetővé teszi egy szervezet számára annak bizonyítását, hogy a szoftvereszközökkel való gazdálkodást olyan színvonalon végzi, amely elégséges a vállalatirányítási követelmények teljesítéséhez és az IT-vagyongazdálkodás hatékony támogatásának megerősítéséhez. Az ISO/IEC 19770-1 a szolgáltatásmenedzsmenthez kapcsolódik, és 27 folyamatterületet fed le, mindegyikhez meghatározott célokkal és részletes következtetésekkel. A szabvány egy szintalapú megközelítést is támogat, amely lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy a követelményekhez és a szervezet méretéhez igazodó IT-vagyongazdálkodási folyamatokat alkalmazzanak.

Az IT-vagyongazdálkodás lehetővé teszi minden szervezet számára, hogy csökkentse a szoftvereszközök túl- vagy alulvásárlásával kapcsolatos kockázatát, ugyanakkor az eszközök biztonságának megerősítését is elősegíti az eszközök hatékony nyomon követése és támogatása révén a szoftver és az IT teljes életciklusa során. A szabvány emellett megfelelően átfogó ahhoz, hogy a technológiai környezetek különféle változataiban is alkalmazható legyen, beleértve a felhőalapú számítástechnikát is.

Az ISO/IEC 19770-1 meghatározza az IT-vagyongazdálkodási rendszerre (ITAM) vonatkozó követelményeket, amely a szoftvereszközök és a kapcsolódó IT-eszközök kezelésének eljárásaival és technológiájával egyaránt foglalkozik. Bármilyen méretű szervezet IT- és szoftveriparához kapcsolódik, és más irányítási rendszerekkel is összekapcsolható.

Előnyök:

A szervezetek a szoftverektől és más IT-eszközöktől függnek üzletmenetük hatékony működtetése érdekében. A technológiára támaszkodnak az ügyfelekkel és a partnerekkel való kommunikációban, üzleti terveik és pénzügyeik nyomon követésében, valamint a versenytársakkal szembeni versenyképesség megőrzésében. Tekintettel erre a nagy fokú függőségre, valamint arra, hogy a szoftvereket licencelik és nem értékesítik, a szervezetek számára fontos, hogy stratégiailag megfelelően kezeljék ezeket az eszközöket, miközben megerősítik, hogy a telepítés és a licencek használata jogszerű. A jogszerűség szükségessége különösen fontos, mivel a szoftvergyártókról köztudott, hogy rendszeresen auditálják ügyfeleiket a licencszerződés vonatkozó feltételeinek való megfelelés megerősítése érdekében. Emellett az IT-vagyongazdálkodási rendszert rendszeresen automatizált és manuális eszközök keverékével valósítják meg, még a nagyobb szervezetek esetében is. A kézi megoldás munkaigényes, és nem alkalmas a modern elosztott vállalatok támogatására. Egy olyan közös szabvánnyal azonban, amelyhez minden szervezet alkalmazkodhat, még ha a licencek kezelése munkaigényes is lehet, a szervezetek előnyöket élvezhetnek az olyan folyamatokból, mint például a meglévő licencek szervezeten belüli újrahasznosítása, így a szervezetek pénzt takaríthatnak meg.

Végfelhasználó szervezetek:

A végfelhasználó szervezetek számára számos előnnyel jár. A jelenlegi IT- vagyongazdálkodási (ITAM-) és szoftvereszköz-gazdálkodási (SAM-) piacokat a licencelés, a licenckezelés és az eszközoptimalizálás egyes gyártóspecifikus megközelítései uralják. Mindegyik módszer egyedi, és saját terminológiát használ. Bár ez a módszer elősegítheti az innovációt, azt is eredményezi, hogy a szoftverügyfélnek minden egyes szállítóval külön-külön kell tárgyalnia, ami jelentős hatékonyságbeli hiányosságokat eredményez, és megakadályozza az egyszerű összehasonlítást. Az ISO 19770-1 bevezetése segíthet némileg korlátozni ezeket az hiányosságokat, és lehetővé teszi az összehasonlítást, mivel az IT-vagyongazdálkodás elfogadásának és alkalmazásának nemzetközileg elismert keretrendszere van.

Előnyös minden olyan szervezet számára, amely az IT-eszközök maximális értékét szándékozik megerősíteni, miközben csökkenti a különböző, IT-hez kapcsolódó kockázatokat, beleértve a biztonsággal kapcsolatos kockázatokat is. A szabványosított megközelítés a tanúsításhoz is hozzájárul, ami hasznos lehet annak megerősítéséhez, hogy a partnerek és a potenciális partnerek rendelkeznek ezekkel a folyamatokkal – csökkentve ezáltal a kockázatokat.

A szoftvereszköz-gazdálkodás alkalmazói:

A végfelhasználó szervezetekhez hasonlóan a folyamat-keretrendszer lehetővé teszi a szoftvereszköz-gazdálkodást végzők számára, hogy világszerte elismert megközelítést alkalmazzanak. A lefedett 27 folyamatterület a SAM-szakemberek számára egyet jelent a „végrehajtási tervvel”, ugyanakkor lehetővé teszi a SAM-szakemberek számára, hogy az ügyfelek és követelményeik számára legmegfelelőbb SAM-keretrendszert tervezzenek és hajtsanak végre.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Forrás: www.iso.org.

ITVIR-tanúsítás az MSZ ISO/IEC 19770-1 szerint.

 

Nagy Gábor

2024. július

Kapcsolat

Nagy Gábor

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 819 Informatika

ISO/IEC JTC 1/SC 7 Szoftverek és rendszerek tervezése

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!