Megjelent a betonvizsgálati szabványok alapját képező MSZ EN 12390-1:2021 magyarul

2022. október 1-jén jelent meg az MSZ EN 12390-1:2021 A megszilárdult beton vizsgálata. 1. rész: A próbatestek és sablonok alak-, méret- és egyéb követelményei szabvány magyar nyelvű változata, amelynek kidolgozását az MSZT saját forrásból biztosította.

A szabvány meghatározza a más szabványokban megadott vizsgálati módszerek elvégzéséhez szükséges kocka, henger vagy hasáb formában készített betonvizsgálati próbatestek, valamint az előállításukhoz szükséges sablonok alakjait és méreteit, továbbá az ezekre vonatkozó tűréseket. A dokumentumban előírt tűrések a szilárdságvizsgálati igényeken alapulnak, de alkalmazhatók más tulajdonságok vizsgálata során is.

A dokumentum alternatív eljárásokat ad meg a megfelelő méretű és alakú vizsgálati próbatestek készítésére. Az első eljárás során korlátozott élettartamú sablonokat használunk a próbatestek megmérésére a megfelelőség biztosítása érdekében. A másik eljárás során a próbatesteket kalibrált fémsablonokban készítjük, amelyek mérettűrései szigorúbbak, mint a próbatestek esetén. A kalibrált sablonok használata felmentést ad a próbatestek méretfelvételének követelménye alól.

A szabvány két tájékoztató mellékletet tartalmaz: az A melléklet az MSZ EN ISO 1101 alkalmazását mutatja be a betonvizsgálati próbatestek és sablonok alakjának megállapítására. A B melléklet módszert ad meg a próbatestek és sablonok síklapúságának mérésére.

A szabvány kidolgozásával az MSZT folytatta a betonvizsgálati módszerekkel foglalkozó európai szabványok magyar nyelvű változatai megjelentetésének programját (erről korábbi cikkünkben írtunk), amely révén már elérhetők magyar nyelven az MSZ EN 12390 A megszilárdult beton vizsgálata sorozat 1–8. részei. Jelenleg az MSZ EN 12350-8:2019 A friss beton vizsgálata. 8. rész: Öntömörödő beton. A roskadási terülés vizsgálata szabvány kidolgozása folyik, amelynek magyar nyelvű változata várhatóan jövő év elején/tavaszán lesz elérhető.

Az MSZT céljai között szerepel mind az MSZ EN 12350 (A friss beton vizsgálata), mind az MSZ EN 12390 (A megszilárdult beton vizsgálata) sorozat további részei magyar nyelvű változatainak kidolgozása is, amelyhez megfelelő pénzügyi forrás szükséges. Érdeklődés esetén további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

 

Bernáth Csaba

2022. október

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek

CEN/TC 104 Beton és más betontermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!