Hat betonvizsgálati szabvány jelent meg magyarul

Az MSZT 2022 áprilisában megjelentette az MSZ EN 12390 A megszilárdult beton vizsgálata szabványsorozat 2–5. és 7–8. részeit magyar nyelven. A szabványsorozat részeinek alkalmazása alapvető az MSZ EN 206 és az MSZ 4798 szerinti betongyártás és -átvétel során. A szabványok kidolgozását az MSZT saját forrásból biztosította.

A magyar nyelvű változatok elkészítése során az MSZT/MB 107 a forrásszabványt kiegészítő ajánlásokat fűzött az egyes dokumentumokhoz, melyek a Nemzeti előszóban szerepelnek.

A most megjelent magyar nyelvű szabványok a következők:

MSZ EN 12390-2 A megszilárdult beton vizsgálata. 2. rész: Szilárdságvizsgálati próbatestek készítése és tárolása

A szabvány módszereket ír elő a szilárdságvizsgálati próbatestek készítésére és utókezelésére, amelyek lefedik a sablonok előkészítését és megtöltését, a beton tömörítését, a felület lesimítását, a próbatestek utókezelését és szállítását.

A vizsgálatok eredményeképpen a próbatestek kézi döngölővel való és az asztalvibrátorral vagy belső vibrátorral (merülővibrátorral) való tömörítését egyenértékűnek fogadták el. Azonban mesterségesen képzett légbuborékokat tartalmazó friss beton próbatestek tömörítésére belső vibrátort csak fokozott óvatossággal ajánlott használni.

 

MSZ EN 12390-3 A megszilárdult beton vizsgálata. 3. rész: A próbatestek nyomószilárdsága

A dokumentum a megszilárdult beton próbatestek nyomószilárdságának meghatározási módszerét írja elő.

 

MSZ EN 12390-4 A megszilárdult beton vizsgálata. 4. rész: Nyomószilárdság. Előírások a vizsgálóberendezésekre

A dokumentum a beton nyomószilárdságának mérésére szolgáló nyomószilárdság-vizsgáló gépek teljesítőképességi követelményeit írja elő, valamint tartalmazza a nyúlásmérő bélyeges alakváltozás-mérő henger igazolási eljárásának leírását.

A szabványban a vizsgálógépekre megadott követelményeket úgy fogalmazták meg, hogy azok megfeleljenek a beton próbatestek MSZ EN 206-ban előírt (azaz lényegében az MSZ 4798-ban megadott) nyomószilárdság-vizsgálati igényeinek, de e gépek alkalmasak lehetnek más célokra is.

 

MSZ EN 12390-5 A megszilárdult beton vizsgálata. 5. rész: A próbatestek hajlító-húzó szilárdsága

A szabvány a megszilárdult beton próbatestek hajlító-húzó szilárdságának meghatározási módszerét írja elő. A terhelés kétpontos módszere a referencia-módszer, de lehetséges a középponti terhelés alkalmazása is. A szabvány tartalmazza a kétpontos és a középponti terhelés módszerének egy vizsgálati program részeként elvégzett összehasonlítását is.

 

MSZ EN 12390-7 A megszilárdult beton vizsgálata. 7. rész: A megszilárdult beton testsűrűsége

A dokumentum a megszilárdult beton próbatestek testsűrűségének meghatározási módszerét írja elő. Alkalmazható könnyűbetonokra, szokványos (normál) testsűrűségű betonokra és nehézbetonokra.

A szabvány a megszilárdult beton következő állapotait különbözteti meg: átadáskori állapot, vízzel telített állapot, kiszárított állapot. A módszer elve, hogy meghatározzuk a megszilárdult beton próbatestének tömegét és térfogatát, majd kiszámítjuk a testsűrűséget.

 

MSZ EN 12390-8 A megszilárdult beton vizsgálata. 8. rész: A nyomás alatti vízbehatolás mélysége

A dokumentum a víz alatt utókezelt megszilárdult beton nyomás alatti víz behatolási mélységének meghatározási módszerét írja elő.

 

Mivel a szabványsorozat kiemelt jelentőségű, az MSZT szintén saját forrásból elkészíti a 2021 novemberében közzétett MSZ EN 12390-1:2021 A megszilárdult beton vizsgálata. 1. rész: A próbatestek és sablonok alak-, méret- és egyéb követelményei szabvány magyar nyelvű változatát is, amelynek megjelenése ez év végére várható.

Az MSZT céljai között szerepel a betonvizsgálati szabványok másik alapvető sorozata, az MSZ EN 12350 A friss beton vizsgálata szabványsorozat részei magyar nyelvű változatainak kidolgozása is, melyhez megfelelő pénzügyi forrás szükséges. Érdeklődés esetén további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen: szabvtit@mszt.hu.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2022. április

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek

CEN/TC 104 Beton és más betontermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!