Bevezetés az ergonómiába

A Magyar Szabványügyi Testület új képzést indít ergonómia témakörben, melynek célja a résztvevők megismertetése az ergonómiai alapismeretekkel és felkészítés az ismeretek munkahelyen való gyakorlati alkalmazásra.

Az ergonómia az ember és munkakörnyezete kölcsönhatásának tudománya, mely az embert helyezi a termelés, a munkavégzés középpontjába.

A munkakörnyezet a dolgozót körülvevő fizikai környezeti tényezők (szűkebb munkakörnyezet), valamint a munkavégzés során használt eszközök, gépek, anyagok és a munkamódszer, a munka szervezete (tágabb munkakörnyezet) összessége akár egyéni, akár csoporton belül végzett munkáról van szó.

Az ergonómiával foglalkozó szakember feladata az emberi adottságoknak legjobban megfelelő munkaeszközök és munkakörnyezet kialakítása annak érdekében, hogy a dolgozó az adottságainak megfelelő legmagasabb teljesítményt nyújtsa. Képes legyen megőrizni, sőt, továbbfejleszteni szellemi és fizikai teljesítőképességét, megőrizni egészségét, biztonságát, testi épségét.

Az ergonómiai tervezésnek nem csupán a munkakörnyezetre, hanem arra is ki kell terjednie, hogy hosszú távon a munkavégzés ne okozzon egészségkárosodást és minimálisra csökkentse a balesetek kockázatát. Az ergonómiai tervezés magában foglalja továbbá az ember által okozott hibák, tévedések kockázatának csökkentését is.

A Bevezetés az ergonómiába című képzés során az Ergonómia általános ismertetésén túl az ergonómia emberrel való kapcsolatáról, a munkatudomány általános kérdéseiről és az ergonómiai ismeretek alkalmazásáról szerezhetnek ismereteket a résztvevők.

A képzésről bővebb információk a Bevezetés az ergonómiába link, a jelentkezésről az MSZT-Akadémia képzései link alatt érhetők el, további tájékoztatás a 061 4566 925 telefonszámon, vagy az oktatas@mszt.hu e-mail-címen kérhető.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2022. február