QR-kódok az okosutazásért

Új szabvány a gyorsabb és biztonságosabb feldolgozás érdekében

A közlekedésben használt QR-kódok már hosszú évek óta léteznek, de a megfelelő feldolgozási sebesség hiánya és a biztonsági aggályok késleltették a használatát. Mostanra viszont a technológiát frissítették e problémák kiküszöbölésére, így ez egy rendkívül hatékony és hasznos eszközzé vált az utasok kezelésére a forgalmas közlekedési területeken, például a metrókban és a vasútállomásokon. A közelmúltban tettek közzé egy új szabványt, amely támogatja ennek használatát.

Az ISO 37180 Smart community infrastructures. Guidance on smart transportation with QR code identification and authentification in transportation and its related or additional services (Okosközösségi infrastruktúrák. Útmutató az okosközlekedéshez QR-kód-azonosítással és -hitelesítéssel a szállításban és a kapcsolódó vagy kiegészítő szolgáltatásokban) szabvány útmutatást nyújt a szállításról és a kapcsolódó vagy kiegészítő szolgáltatásokról, ahol az adatátvitel során a gyors válaszú (QR-) kódokat használják az azonosításhoz és a hitelesítéshez.

A jobb teljesítmény és biztonság segít tökéletesíteni a szállítást és a kapcsolódó vagy kiegészítő szolgáltatási területeket, például a pénzátutalási szolgáltatásokat a fizetéshez és a feltöltőkártyák feltöltését.

A szabvány célja, hogy a szállítási szolgáltatásokat kényelmesebbé tegyék az ügyfelek és a szolgáltatók számára, miközben védik adataikat. Ez magában foglalja az olyan szempontokat, mint az okosközlekedés biztonsága, szervezése és működtetése QR-kód-azonosítással és -hitelesítéssel, valamint az okosszállítási szolgáltatások minőségi karbantartása.

 

Forrás: Az ISO honlapja

 

Dosztály Zsolt

Nagy Gábor

2021. december

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 268/SC 1 Okosközösségi infrastruktúrák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!