Munkahelyi mentális egészség

Hogyan segítheti a munkahelyi lelki egészség megőrzésével foglalkozó szabvány az oktatási ágazat átalakulását?

Sok munkakör a legjobb időszakokban is stresszel jár, de a jelenlegi világjárvány számos munkavállaló tűrőképességének határait feszegeti. Nem is lehetett volna időszerűbb az ISO munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal foglalkozó műszaki bizottsága által kidolgozott új szabvány.

Az év elején közzétett ISO 45003 Occupational health and safety management. Psychological health and safety at work. Guidelines for managing psychosocial risks (A munkahelyi egészségvédelem és biztonság kezelése. Lelki egészség és biztonság a munkahelyen. Útmutató a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez) szabvány célja, hogy a különböző ágazatokban működő szervezetek számára a bevált gyakorlatok alkalmazásával segítséget nyújtson az alkalmazottak lelki egészségének és jóllétének megőrzéséhez.

Az oktatás csupán egyike a leginkább érintett ágazatoknak. A világjárvány támadási frontvonalában álló oktatási ágazatban a tanórák milliárdjait kellett egyik napról a másikra átszervezni és online formában megtartani. Ez minden bizonnyal kihat mind a diákok, mind az oktatók stressz-szintjére, ami rendkívüli kihívást jelent. A tanulókra ható stressz köztudott volt eddig is, de most az oktatási intézmények személyzete is előtérbe került.

Az ISO 45003 bevezetésében rejlő előnyöket felismerve már világszerte számos oktatási intézmény alkalmazza a szabványt. Bár még nem telt el elég idő ahhoz, hogy a teljes hatását észlelni lehessen, vannak arra utaló jelek, hogy a szabvány pozitív változásokat idézett elő.

AZ OKTATÁSRA NEHEZEDŐ NYOMÁS

A 2020 elején hirtelen kitört világjárványt követően a világ oktatási intézményeinek körülbelül egy hetük volt arra, hogy bezárjanak, és a teljes oktatást online módon szervezzék meg. Azóta csupán a kiszámíthatatlanság az egyetlen állandó tényező a diákok és az oktatók számára egyaránt. Nem meglepő, hogy számos tanulmány kimutatta e kiszámíthatatlanság súlyos hatásait az oktatási ágazat résztvevőire, nem csak az online oktatás alatt, hanem a visszatérést követően is. A diákok jövőjével kapcsolatos nyomás és a bizonytalanság sokaknál növelte a szorongás, a depresszió és a feszült állapot kialakulásának veszélyét.

A MEGELŐZÉS A FONTOS

Az ISO 45003 a világ első olyan nemzetközi szabványa, mely útmutatást nyújt a munkahelyi lelki egészség és jóllét megőrzéséhez. Az útmutató a már meglévő, bevált gyakorlatokra épít és továbbfejleszti azokat egy hatékonyabb, hozzáférhetőbb és holisztikusabb megközelítés érdekében. Mivel jelenleg nincs olyan dokumentum, amely a munkahely által kiváltott mentális problémák és a stresszhez való alkalmazkodás minden elemét egyesíti, ezért az ISO 45003-at e hiány pótlására dolgozták ki.

A TARTÓS VÁLTOZÁS POZITÍV HATÁSAI

Bár a munkahelyi egészségvédelem a legtöbb országban jogszabályi követelmény, de a személyre és a konkrét munkahelyi körülményekre szabott egyedi gyakorlatokat a jogszabályok nem tartalmazzák. Az ISO 45003 túlmutat a jogszabályi minimumkövetelményeken azzal a szándékkal, hogy segítse a szervezeteket a pozitív változások elérésében és a tartósan egészséges munkakörnyezet megteremtésében.

A szabvány különböző szakmákra gyakorolt hatását még korai pontosan mérni, mivel a pozitív változások hatásai csak bizonyos idő elteltével jelentkeznek az intézményekben. A szemléletváltás azonban kétségtelenül elkezdődött: egyre több intézmény gondolja úgy, hogy a munkavállalók, valamint a tanulók lelki egészsége nagyon fontos kérdés, amellyel foglalkozni kell. Ennek kezdő lépése lehet az ISO 45003 bevezetése, majd folyamatos fenntartása.

 

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2743.html

 

Antal Andrea Zsuzsa

2021. december

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 283 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!