Megjelent a vasúti járművek hegesztéséről szóló szabvány magyarul

Az MSZT 2021. december 1-jén megjelentette az MSZ EN 15085-2 Vasúti alkalmazások. Vasúti járművek és részegységeik hegesztése. 2. rész: A hegesztőüzemekre vonatkozó követelmények szabvány magyar nyelvű változatát.

 

 

Az MSZ EN 15085 szabványsorozat a következő részekből áll:

  • 1. rész: Általános előírások;
  • 2. rész: A hegesztőüzemekre vonatkozó követelmények;
  • 3. rész: Tervezési követelmények;
  • 4. rész: Gyártási követelmények;
  • 5. rész: Ellenőrzés, vizsgálat és dokumentálás.

 

Az MSZ EN 15085-2 jelen kiadása a 2007-es változat helyébe lép. Az előző változathoz képest a főbb változások a következők:

  • törölték a gyártó tanúsítására vonatkozó követelményeket;
  • meghatározták a gyártók osztályozási szintjeit és tevékenységeit.

A hegesztés a vasúti járművek és részegységeik gyártásának különleges folyamata. A hegesztési folyamat szabályozásának általános követelményeit az EN ISO 3834 és az EN ISO 14554 szabványsorozatok határozzák meg. Az EN 15085 szabványsorozat kiegészíti e követelményeket, és meghatározza a vasúti járművek gyártására és karbantartására vonatkozó speciális követelményeket. E dokumentumot belső és külső felek egyaránt alkalmazhatják – beleértve az akkreditált tanúsító testületeket – annak értékelésére, hogy a szervezet megfelel-e az ügyfelek, a szabályozási és a szervezet saját követelményeinek.

Az MSZ EN 15085-2 a hegesztett részegységek osztályozási szintjeit, a jellemző tevékenységek típusait és azokat a követelményeket határozza meg, amelyeket a megfelelőség igazolása érdekében teljesíteni szükséges.

A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés járult hozzá.

Zajdon Anna

2021. december