IPv6 által fokozott innováció

Megjelent az ETSI első, IPv6 által fokozott innovációról szóló jelentése (ETSI GR IPE 001 „IPv6 Enhanced Innovation: Gap Analysis”). A 15 vezető IP-ipari szereplő által közösen összeállított jelentés átfogóan elemzi a hiányosságokat, amelyek az olyan új esetekben és szolgáltatások használatakor keletkeztek, mint az 5G és a felhő, ezzel felgyorsítva az IPv6 bevezetését és innovációit. Továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az IPv6 által fokozott innováció új funkcióira vonatkozóan, megnyitja az utat a konszenzus eléréséhez a globális IP-ipar szereplői között.

Az ETSI-jelentés bemutatja azokat az iparági trendeket és elemzéseket, ahol az IPv6 technológiáknak fejlődniük kell. A jelentés szerint az olyan új technológiák folyamatos megjelenésével, mint az 5G, a dolgok internete (Internet of Things: IoT), a felhőalapú számítástechnika, a felhőhálózatok konvergenciája és a peremhálózati számítástechnika, a széles körben elterjedt digitalizáció és automatizálás lendületet nyernek. Ahogy egyre több eszköz, jármű, érzékelő és háztartási készülék lesz online elérhető, az „IP on Everything” iparági trenddé válik. Ezért az IPv4-ről IPv6-ra való átállás elkerülhetetlen az IPv4-címek korlátozottsága és az innováció hiánya miatt.

Az ETSI GR IPE 001 jelentés több szempontból is elemzi az IPv6-ot, beleértve az IPv6 és az IPv4 közötti különbségeket, az IPv6 előnyeit és hiányosságait az IP-kapcsolatban, a csoportos adattovábbítást, a biztonságot, az O&M megoldásokat és a csak IPv6 hálózatokat.

Ezenkívül elemzi az IPv6 bevezetésének kulcsfontosságú forgatókönyveit, beleértve a felhő- és az IP-hálózatok konvergenciáját, a megosztott peremhálózati számítástechnikát, az operátorok szállítási infrastruktúráját, a kutatási és oktatási hálózatokat, valamint az NB-IoT hálózatokat. Továbbá a jelentés elemzi az IPv6 által fokozott innovációkat több forgatókönyv esetén – ideértve a proaktív ND-t, a rugalmas kiterjesztési fejléceket, az SRv6-alapú továbbítást, a szolgáltatásalapú felosztás, a telemetriaalapú OAM-ot, a fejlett csoportos küldést, a szolgáltatásorientált hálózatokat és a számításalapú hálózatokat – a műszaki érték perspektívái, a funkciók és a fejlesztési trendek szempontjából.

A jelentésben hat kulcsfontosságú jellemző van összefoglalva, amelyek új felhasználási lehetőségeket tesznek lehetővé, beleértve a determinisztikus minőséget, a mindenütt elérhető kapcsolatot, az alacsony késleltetést, az ultranagy sávszélességet, a biztonságot és az automatizálást.

 

Forrás: Az ETSI honlapja

 

Dosztály Zsolt

Nagy Gábor

2021. december

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!