Épületek nulla energiakibocsátása

Az építőipar az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának mintegy 35%-áért felelős, s ez feladatot ró a szektorra. Ha el tudnánk érni az épületek nettó nulla energiakibocsátását, az megváltoztatná a világot – s ez lehetséges, mint ahogy ezt a most megjelent ISO-útmutató is megmutatja.

Az ISO/TS 23764 Methodology for achieving non-residential zero-energy buildings (ZEBs) (Nem lakóépületek nulla energiafogyasztása elérésének módszertana) lépésről lépésre leírja, hogyan lehet csökkenteni az épületek energiafogyasztását és megújuló erőforrásokat alkalmazni. Az útmutató olyan paramétereket vizsgál, mint a fűtés, a hűtés, a meleg víz, a világítás, a megújuló energiaforrások használata, az energiamenedzsment stb.

Dr. Toshihiro Nonaka, a dokumentumot kidolgozó szakértői csoport vezetője szerint világszerte keresik a klímaváltozás okozta problémák valódi megoldását. Az építőipar a szén-dioxid-kibocsátás jelentős részéért felelős, így a csökkentésében is nagy feladat hárul e szektorra, s ugyanez a helyzet a különböző klímacélokkal is.

Az ISO/TS 23764 alapvetően a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében segíti a különböző szervezeteket, támogatja az új termékek és technológiák piacát, beleértve az ilyen célú befektetéseket is. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen az ilyen beruházások kezdeti költségei magasak, azonban, mivel az épületek életciklusa hosszú, az energiahatékony épületek tervezésével és kivitelezésével lehet elérni a jövőbeli céljainkat. A dokumentum lépésenként végigveszi az energiacsökkentés lépéseit a tervezéstől a megvalósításig. Már megvalósult példákat is hoz a szemléltetés céljából.

Az A melléklet egy felújítást mutat be, amely a nulla energiakibocsátási politika alapján történt. A B melléklet egy városháza energetikai értékelését mutatja be történelmi érték, éghajlat és erőforrás szempontjából. A C melléklet egy városi közepes méretű iroda nulla energiakibocsátású modellje.

Az útmutató a következő ENSZ fenntartható fejlődési célokhoz járul hozzá: a 7. Megfizethető és tiszta energia, 11. Fenntartható városok és közösségek és a 13. Fellépés az éghajlatváltozás ellen.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2021. december

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 205 Épületek belső környezetének tervezése

MSZT/MB 106 Épületek és épületszerkezetek hővédelme

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!