Cigaretták vizsgálati szabványai magyarul

2021 decemberében 4 korszerűsített és egy új dohányszabvány jelent meg magyar nyelven a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tobacco Magyarország Dohányforgalmazó Kft. és a Philip Morris Magyarország Kft. támogatásával.

Az MSZ ISO 4387:2020 Cigaretták. Az összes és a nikotinmentes száraz részecskefázis meghatározása rutinanalitikai cigarettaelszívató géppel szabvány lehetővé teszi a cigaretták elszívatását szigorúan ellenőrzött paraméterek mellett. Lehetővé téve, hogy az e módszerrel elszívatott cigaretták NFDPM-ét és nikotintartalmát a gépi hozam alapján hasonlítsák össze és rangsorolják.

A cigarettákat szoros tűréshatárok között, szigorú minőségvizsgálati eljárások során gyártják. Mindamellett a dohány, a cigarettapapír, a mandzsettapapír stb. természetes anyagokból származnak, és ez lényegében változó végterméket eredményez. Az összetettsége itt még nem ér véget, mivel a cigaretta az elszívatás során cigarettafüstté alakul.

A cigarettafüst számos, egyedi kémiai összetevőből álló bonyolult keverék. Ezek az összetevők gázok, gőzök és kondenzált aeroszol részecskék. A nikotinmentes száraz részecskefázis (NFDPM, amelyre olykor „kátrány” szóval hivatkozunk) kvantitatív mérése emiatt függ a tetszőleges meghatározásától.

Számos módszert alkalmaztak, mióta a kutatók az NFDPM-érték meghatározására törekszenek. A körvizsgálatok azt mutatták, hogy az ismételhetőség és a reprodukálhatóság javulását eredményezi, ha a meglévő szabványos módszerek által megengedett módszerek és gyakorlatok széles körére néhány korlátozást alkalmaznak. Így ez a dokumentum és a továbbiak, amelyek ezzel együtt a mintavételre, a kondicionálásra és a cigaretták részecskefázisának, víz- és nikotintartalmának meghatározására vonatkozó sorozatot alkotnak. Ez a dokumentum e fejlesztéseket magában foglalja, és következésképpen korszerű műszaki színvonalat képvisel, valamint referencia-módszerként elfogadott eljárások sorozatát tartalmazza.

Az MSZ ISO 10362-1 Cigaretták. A főfüstből származó összes részecskefázisban lévő víz meghatározása. 1. rész: Gázkromatográfiás módszer egy szabványsorozat részének tekinthető, amely leírja a főfüstből származó összes és nikotinmentes száraz részecskefázis (NFDPM) meghatározását. A sorozat magában foglalja a fenti szabványon kívül az ISO 3308-at, az ISO 3402-t, az ISO 8243-at és az ISO 10315-öt.

A szabvány egy gázkromatográfiás módszert ír elő a főfüstből származó összes részecskefázisban lévő víz meghatározására. A cigaretta elszívatását és a főfüst összegyűjtését általában az ISO 4387 szerint végzik. Azonban az e dokumentumban szereplő módszer szintén alkalmazható a főfüstből származó összes részecskefázisban lévő víz meghatározására, amelyet nem szabványos elszívatással kaptak.

Az MSZ ISO 20193 Dohány és dohánygyártmányok. A vágott dohány vágatszélességének meghatározása egyesített változatként jelenik meg, vagyis tartalmazza az alapszabványt és annak módosítását is. A dokumentum egy módszert ír elő a vágott dohány vágatszélességének meghatározására. A módszer csak egyenletes vágatszélességű vágott dohányszálak mintái esetén alkalmazható.

A meghatározás alkalmával 20 darab, legalább 10 mm hosszú szálat kell venni a teljes vizsgálati mintarészből, és vágatszélességüket egy merőleges vonal mentén kell megmérni. A 20 értékből kapott eredményből statisztikai következtetést lehet levonni a sokaságra vonatkozóan.

Az MSZ ISO 13276 Dohány és dohánygyártmányok. A nikotin tisztaságának meghatározása. Gravimetriás módszer szilikovolfrámsav felhasználásával szabványban előírt módszer a dohány, a dohánygyártmányok és a füstelemzés területén az analitikai módszerek kalibrálásához felhasznált nikotin meghatározására alkalmas, tiszta nikotint vagy nikotinsókat felhasználva.

A nikotin vagy a nikotin sóinak komplex képződése a szilikovolfrámsavval oldhatatlan nikotin-szilikovolframátot alkotnak. A csapadék tömegét szűréssel, zsugorított üvegszűrő tégellyel és szárítószekrénnyel kombinálva, vagy hamumentes szűrőpapírral és hamvasztással kombinálva határozható meg.

Az új MSZ ISO 22980 Dohány. Az összes alkaloid (nikotintartalom) meghatározása. Folyamatos áramlásanalízises módszer KSCN/DCIC felhasználásával szabvány módszert ír elő, amely kiküszöböli a kálium-cianid (KCN) használatát azzal, hogy a színképzéshez kálium-tiocianátot (KSCN) használ fel nátrium-diklór-izocianurát-dihidráttal (DCIC). A módszert vízzel extrahált dohánnyal és 5%-os ecetsavval extrahált dohánnyal tesztelték. Ez a módszer alkalmazható levélminták, szárak, újraképzett dohánylemezanyagok és dohánykeverékek esetében.

 

 

Szalay Anna

Zajdon Anna

2021. december

Kapcsolat

Szalay Anna

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 617 Dohány, dohánygyártmányok és elektronikus cigaretták

ISO/TC 126 Dohány és dohánygyártmányok

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!