CEN munkaértekezleti megállapodás (CWA) a fenntartható nanotermékek gyártási keretrendszeréről

A CWA témája a Fenntartható Nanogyártási Keretrendszer (SNF) meghatározása a nanotermékek gyártási folyamatának fenntartható irányításához. Lefekteti az alapkövetelményeket a nanotermékeket gyártók fenntarthatóságának értékelésére, mely alapját képezi a fejlesztési tervek kidolgozásának, valamint a gyártóüzem fejlődési mértéke figyelemmel kísérésének.

Az SNF-modell három fenntarthatósági szempontot alkalmaz: társadalmi, környezeti és gazdasági, melyek további alegységekre oszthatók. Az SNF segítségével meghatározható a nanoterméket gyártó üzem kiindulási állapota az SNF-modell tekintetében – a fenntartható irányítási gyakorlatok és a teljesítmény méréséhez kapcsolódó fő teljesítménymutatók (KPI). A felmérés eredménye felhasználható e termékeket előállító szervezet megfelelő fenntarthatósági fejlesztési tervének kidolgozásához.

Az SNF-et használják a fenntarthatósági folyamat monitorozására a PL-ben egy személyre szabható irányítópulton keresztül (2 radardiagram: menedzsment és fő teljesítménymutatók), mely lehetővé teszi a kezdő és a kitűzött célértékek, valamint az adott időszak alatti változás megjelenítését.

A megállapodást a Horizont 2020, az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikája részeként az OASIS OITB R&I projekt keretén belül dolgozzák ki. Az OASIS már korábban elkészített egy dokumentumot, amely a készülő CWA alapját képezheti.

A projektindító online ülésre 2022. január 22-én 9 és 12 óra között kerül sor, amennyiben ezen az ülésen részt kíván venni, kérem, jelezze Fernando Machicado úrnak a következő e-mail-címen: fmachicado@une.org. A dokumentummal kapcsolatos észrevételeket szintén erre az e-mail-címre küldheti meg 2021. december 23-ig. A kapcsolódó anyagok linkjei a következők:

 

Zajdon Anna

2021. december

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 352 Nanotechnológiák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!